Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Kupli, skanīgi sazarojies koks

Savu ceturtdaļgadsimta jubileju Rīgas Doma kora skola (RDKS) atzīmēs ar krāšņu, multimediālu koncertu Ķīpsalas hallē 25. maijā plkst. 19. Vērienīgā programmā, kuras mākslinieciskais vadītājs ir diriģents Mārtiņš Klišāns, režisors Juris Jonelis un scenogrāfs Didzis Jaunzems, vienuviet pulcēsies Latvijas spilgtākie atskaņotājmākslinieki un izcilie RDKS kolektīvi.

Svinēs aizraujoši

Muzikālajos priekšnesumos, dažādu žanru sintēzē, satiksies skolas audzēkņi, absolventi un viņu domubiedri – nozīmīgi Latvijas akadēmiskās, džeza un populārās mūzikas mākslinieki. Viņu vidū būs dzirdami tādi Rīgas Doma kora skolas absolventi kā dziedātāji Jānis Šipkēvics, Daumants Kalniņš, Andris Sējāns, grupas Framest, Latvian Voices, diriģenti Kaspars Ādamsons, Jānis Liepiņš, Jānis Ozols un citi. Koncerta radošo grupu veido profesionālās kultūras dzīves personības – diriģents, Rīgas Doma zēnu kora vadītājs Mārtiņš Klišāns, režisors Juris Jonelis un scenogrāfs Didzis Jaunzems.

"Rīgas Doma kora skola ir kā kupli sazarojies koks. Tās lapotni veido tagadējie audzēkņi un skolotāji, bet stumbru un zaru vainagu stipru darījuši absolventi un viņu skolotāji. Mēs vēlamies šo iztēles skatu ieraudzīt vienuviet. Svinēsim kopā – dziedot, muzicējot, ballējoties un atmiņās kavējoties! Dalīsimies pieredzē un ielūkosimies nākotnē – kas paveicams nākamajos 25 gados," ar šādiem vārdiem uz RDKS jubilejas svētkiem aicina šīs skolas dibinātājs, diriģents Jānis Erenštreits, viens no Latvijas zēnu koru kustības pamatlicējiem. 1994. gada 12. jūlijā nodibinātā RDKS 25 gados kļuvusi par spēcīgu un augsti novērtētu Latvijas kordziedāšanas tradīciju uzturētāju un jaunu talantu audzinātāju. Jaunie talanti tur var apgūt arī džeza muzicēšanu un mūziklu dziedāšanu. 


Karsta cīņa

Jānis Erenštreits spilgti atceras, kā karstā 1994. gada jūlija dienā stāvējis Ministru kabineta sēžu zālē (toreiz valdības vadītājs bija Valdis Birkavs) un aizstāvējis Rīgas Doma kora skolas projektu. Tikpat spilgti viņš atceras, kā topošās skolas audzēkņi, kuru vidū ir daudzas mūsu šodienas mūzikas zvaigznes, ar spaiņiem un pindzelēm rokās cītīgi krāsojuši sienas un durvis, lai 1. septembrī skola būtu gatava pirmajam mācību gadam. "Par laimi, toreiz bērni to vēl drīkstēja, vēl nebija tādu noteikumu, kādi ir tagad," diriģents piebilst. 

Kāpēc vajadzēja veidot jaunu skolu un mainīt izglītības modeli? 27 gadus nostrādājis slavenajā Emīla Dārziņa mūzikas skolā un vadot tās slaveno zēnu kori, Erenštreits redzējis, kas notiek, kad puikām sākas balss lūzums un ir jādomā, ko darīt tālāk. "Es sapratu, ka ir jāmaina esošais izglītības modelis. Nevienā citā specialitātē katru gadu nav nepieciešama tāda atjaunotne, kā lai noturētu zēnu kora darbību un lai septembrī nav jāsaka, ka nevaram dziedāt, jo skolā neuzņēmām vajadzīgo puiku skaitu. Vajadzēja, lai, izbaudot skaisto dziedāšanas laiku, viņi būtu stabili konkurējoši arī visās citās jomās. Lai tad, kad puika sāk domāt ar savu galvu, mammas izvēlētā skola nebūtu traucēklis doties citur mācīties matemātiku, fiziku vai valodas. Dabas dotais balss materiāls balss lūzuma brīdī aiziet pa pieskari, un balss piedzimst no jauna. Nav nekādas garantijas, ka tā pārmantos vecās iemaņas. Tur ir tā lielā atbildība: ko viņi pēc tam darīs?"

77 gadus vecais Jānis Erenštreits ir pensijā, taču nesēž rokas klēpī salicis. Viņa zināšanas un pieredze noder metodiķa, padomdevēja darbā. Ar lielu aizrautību viņš pēta Latvijas mūzikas un kultūras vēsturi: monogrāfijai Kroņu pinējs par Jāni Cimzi pērn sekoja lībiešu gadagrāmata, bet patlaban Erenštreits ir dziļi ieracies 1895. gada Latvijas 4. Vispārējos Dziesmu svētkos Jelgavā.


Koru pasaules greznums

Jāņa Erenštreita izloloto skolu, kas piedāvāja pilnīgi jaunu kora un muzikālās izglītības modeli, tagad vada diriģents Gints Ceplenieks, savukārt slavenais zēnu koris ir tā kādreizējā dziedātāja Mārtiņa Klišāna ziņā. Kopš 2016. gada RDKS ir Nacionālās mākslu vidusskolas sastāvā līdzās Emīla Dārziņa mūzikas skolai, Rīgas horeogrāfijas vidusskolai un Jāņa Rozentāla mākslas skolai.

RDKS jubilejas koncertā piedalīsies pieci tās kori – slavenais Rīgas Doma zēnu koris un diriģents Mārtiņš Klišāns, meiteņu koris Tiara un diriģente Aira Birziņa, skolas jauktais koris un diriģents Jurģis Cābulis, kā arī 1.–2. klašu koris diriģentes Ilonas Poikānes vadībā un gospeļkoris ar diriģenti Unu Stadi. Dāvja Jurkas vadībā muzicēs arī J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un RDKS bigbends. Uzstāsies RDKS solisti, ansambļi, instrumentālisti, džeza ansamblis, absolventu koris. Piedalīsies komponisti Jēkabs Jančevskis, Jānis Ķirsis, Zigmars Liepiņš un Uģis Prauliņš. Koncertu vadīs Zane Dombrovska, Uldis Siliņš un Kristaps Šoriņš.

Top komentāri

Matilde
M
Dīvaini, ka uz jubilejas pasākumu ielūgumu nesaņem pedagogs, kurš kādreiz skolā nostrādājis 9 gadus.
Yunija
Y
Dīvaini, ka Erenštreits nestāsta patiesïbu, kas īsti notika pavasarī, kad viņu toreizējā Dārziņskolas direktore Detlava gribēja atlaist un kurš īsti bija atdalīšanās un skolas strukturas ideju autors un arī skolas nosaukuma idejas autors. Biju klāt skolas sākuma posmā un labi atceros, kā tas reāli bija. Šis nav smuki, piesavināties svešas spalvas,neglīši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja