Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latviešu pianists no Čīles

Armands Ābols pēc pieciem gadiem atgriezies atkal koncertēt dzimtenē

Latviešu pianista Armanda Ābola vārds pirmoreiz starptautiskajā apritē un arī Latvijā izskanēja 1992.gadā, kad 18 gadu vecumā, vēl mācoties E.Dārziņa mūzikas vidusskolā, viņš izcīnīja spožu uzvaru prestižajā Marijas Kanalsas pianistu konkursā Barselonā (tajā, kur šopavasar uzvarēja Vestards Šimkus). Gūstot šos panākumus, A.Ābols bija visjaunākais konkursa dalībnieks. Tagad gan Latvijā viņš sastopams reti, jo jau vairāk nekā 14 gadu dzīvo Čīlē, kur 1995.gadā arī nodibinājis ģimeni un audzina meitiņu Bjanku. Latvijā viņš pēdējo reizi koncertēja 2005.gadā.

A.Ābols savulaik tika uzskatīts par sevišķi apdāvinātu brīnumbērnu, jo jau kopš agras bērnības guva panākumus dažādos konkursos. Viņa spēle izceļas gan ar spožu virtuozitāti, gan izteikti dziļu muzikalitāti un mūzikas izpratni. Dzimis Rīgā, mūziķa gaitas sācis Jāzepa Mediņa Bērnu mūzikas skolā un Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolā. Absolvējis Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, vēlāk papildinājis izglītību Klīvlendas Mūzikas institūtā ASV. Klavierspēli viņš mācījies pie Sergeja Babajana, Ilzes Graubiņas, Raitas Krilovas, Rūtas Elbertes un Brigitas Doriņas, kā arī piedalījies Dmitrija Baškirova un Pola Šenlija meistarklasēs. Tagad — jau arī pats māca, Čīles Universidad Austral konservatorijā Valdīvijā skolojot 12 studentus.

Pianists regulāri koncertē Eiropā, Dienvidamerikā, Ziemeļamerikā, kur uzstājies arī slavenajā Kārnegija zālē un Apvienoto Nāciju Organizācijas zālē Ņujorkā. Pianists uzstājies gan kopā ar Royal Philarmonic, Gulbenkian, Barselonas, Bogotas, Čīles un Latvijas simfoniskajiem orķestriem, gan solo. Viņa koncerti raidīti Spānijas, Kolumbijas, Čīles radio un televīzijā. Latvijā viņš ieradies tieši no koncertturnejas ASV, kur Vašingtonā spēlēja arī koncertā, ko Baltijas fonds rīkoja par godu Latvijas prezidenta vizītei. "Koncerta programmu izvēlējos tā, lai tajā būtu raksturu un stilu dažādība: Bēthovena klasika, Mendelszona-Bartoldi, Lista romantisms, Ravela impresionisms un, protams, latviešu komponisti, kuri man pašam ir īpaši tuvi. Šoreiz spēlēšu septiņas Jāņa Mediņa Dainas un Lūcijas Garūtas prelūdijas. Starp citu, latviešu mūziku ļoti labprāt klausās arī publika Čīlē," stāsta A.Ābols, kurš pirms viesošanās ASV un Latvijā šo programmu nospēlējis trijās pilsētās Čīlē. Pēc atgriešanās to dzirdēs klausītāji vēl četrās pilsētās, arī Čīles svarīgākajā koncertzālē Teatro Municipal Santjago. Šogad plānotas arī uzstāšanās ar abiem Čīles galvenajiem simfoniskajiem orķestriem, spēlējot S.Rahmaņinova klavierkoncertus.

***

KONCERTS

Pianista Armanda Ābola solokoncerts


25.V plkst.19 Rīgas Latviešu biedrības nama (RLB) Zelta zālē.

Biļetes Ls 5—7 Biļešu paradīzes un RLB kasēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja