Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Latviešu vijolniece Magdalēna Geka uzvar konkursā Vācijā

Jaunā vijolniece Magdalēna Geka ieguvusi pirmo vietu un poļu profesora - vijolnieka, mūzikas zinātnieka un vēsturnieka Miroslava Lavrinoviča (Miroslaw Lawrynowicz) vārdā nosauktu speciālbalvu 6. starptautiskajā Volfganga Maršnera (Wolfgang Marschner) vijolnieku un altistu konkursā. Vēl tikai 17 gadus vecā latviešu vijolniece bija konkursa jaunākā dalībniece.

Konkurss norisinājās trijās kārtās no 31. augusta līdz 5. septembrim Švarcvaldes kūrortpilsētā Hintercartenā (Hinterzarten) Vācijā kā daļa no 34. Volfganga Maršnera festivāla, kurš nosaukts tā izveidotāja, ievērojamā vācu vijolnieka, altista un komponista vārdā. Konkursa noslēguma koncertā Magdalēna Geka kopā ar Vācu Špora filharmonijas orķestri (Deutsche Spohr Philharmonie) atskaņoja Roberta Šūmaņa vijoļkoncerta pirmo daļu un Volfganga Maršnera "Lento funebre" vijolei solo. Vācu presē, piemēram laikrakstā "Badische Zeitung" ļoti cildināts jaunās latviešu vijolnieces sniegums. Bez minētajiem skaņdarbiem viņa konkursa sacensības gaitā atskaņoja arī daudz pazīstamāko Kamila Sen-Sansa "Etīdi valša formā", Eižena Izaī 6.sonāti vijolei solo un Gabriela Forē pirmo sonāti vijolei un klavierēm.

Magdalēna Geka ir pabeigusi Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas 9.klasi pie skolotājas Skaidrītes Rakovskas un kopš 2009.gada mācās Parīzes konservatorijā pie Larisas Kolosas (Larissa Kolos). Viņa piedalījusies meistarklasēs pie tādiem profesoriem kā Petru Munteanu, kurš bija arī starptautiski atzītās latviešu vijolnieces Baibas Skrides profesors Rostokā, Žerārs Pulē (Gerard Poulet), pie kura savukārt mācījusies mūsu izcilā vijolniece Vineta Sareika. M.Geka pabijusi arī meistarklasē pie paša konkursa dibinātāja Volfganga Maršnera, kā arī pie meksikā dzīvojošās latviešu vijolnieces Rasmas Lielmanes, spēlējusi kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un Vidzemes kamerorķestri. 17 gadus vecā vijolniece jau ir vairāku starptautisku konkursu laureāte. To skaitā ir 2.starptautiskais Sauļus Sondecka konkurss Šauļos, Lietuvā, 11.starptautiskais konkurss "Kloster Schontal" Šentālē Vācijā (viens no ievērojamākajiem vijolnieku konkursiem Eiropā!), 6.starptautiskais Augusta Dombrovska konkurss Rīgā.

Top komentāri

Mīļie..
M
Visu cieņu Magdalēnai par viņas panākumiem. Ar tik neatlaidīgu darbu un lieliem mērķiem viņai viss izdosies arī turpmāk. Diiez vai cilvēks, kurš E. Dārziņa mūzikas vidusskolā tur pat vai uz 10niekiem vien mācījās, nebūtu nopelnījis atzinību. Par visiem popkultūras(no offense) jampampiņiem vajadzētu rakstīt, kurš neviens gandrīz nemāk balsi noturēt, bet par jauniešu tiešām nopelnītiem panākumiem ne??? Nožēlojami. Un kā vispār var uzdrīkstēties kaut ko ieminēties par Pēteri Vasku un blatu. Viņš ar savu sirds skaidrību nemūžam neko nevienam nepelnīti neizkārtotu. Nu viņš ir Magdalēnas omītes dzīvesbiedrs. Sorry, ja kāds man pateiktu, ka esmu guvusi panākumus, tāpēc, ka Vasks ir mans skolotājs, es krautu pa seju(nu domās) ;). Jauku dienu...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja