Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvietes opera — labākā konkursā

Latviešu komponiste, Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrante Anitra Tumševica uzvarējusi starptautiskā operu konkursā Norvēģijā, kas noslēdzās 9.oktobrī Norvēģijas ziemeļu pilsētā Būdē. A.Tumševicas kameropera Sarkans konkursā ieguva gan žūrijas piešķirto galveno balvu, gan skatītāju balvu, ko noteica publikas balsojums pēc topošās operas ainu demonstrējuma skatuviskā sniegumā.

Līdz ar naudas prēmijām uzvarētājai dota iespēja pabeigt operu, tulkojot tekstu norvēģu valodā iestudējumam Būdē pilsētas teātrī 2009.gada rudenī. Konkursa mērķis ir rosināt pusaudžu un jauniešu interesi par operu un papildināt ar jauniem operu uzvedumiem teātru skatuves Norvēģijā. Tajā sacentās 19 komponistu, to vidū 12 ārzemnieku no Ziemeļvalstīm un Baltijas valstīm. A.Tumševicas kameroperas sižeta pamatā ir stāsts par jauniešiem un viņu attiecībām: par mīlestību un nodevību, jauniešu nemieriem Parīzes priekšpilsētās 2005.gadā. "Pirmo ainu, kurā galvenā varone Diāna saņem divas vēstules, es nosapņoju. Mūziku, nosaukumu Sarkans un scenogrāfijas akcentus rosināja impresionistu un ekspresionistu gleznas, īpaši Pīta Mondriana, Oto Freindliha, Asgera Jorna, Karela Apela un Bertas Morizo darbi," stāsta komponiste. Vēlāk viņa pieaicinājusi libretistu, jauno dzejnieku Jāni Dumbri. Vēl pat nezinot par konkursu, tapusi koncertaina. Diriģenta Aināra Rubiķa vadībā tā 2007.gada rudenī atskaņota Jaunajā Rīgas teātrī, lomas uzticot Baibai Berķei un baritonam Rinaldam Kandalincevam, kurš iedzīvināja četru personāžu (Antuā, tēva, teicēja un auklītes!) tēlus. Videoieraksts vēlāk aizsūtīts konkursam, kur izvirzīts finālam. Tajā tika parādīti pieci fragmenti starptautiska radošā kolektīva iestudējumā, kura režisore bija Elisabete Ljungāra no Dānijas, lomas atveidoja dziedātāji no Norvēģijas, Zviedrijas un Īrijas. Spēlēja Būdē Sinfonietta kamerorķestris diriģenta Oļega Sņetkova vadībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja