Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas mūzikas Ābolu ķocis. Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija un koncerts

Kritiķi vērtē
Lielās Mūzikas balvas pasniegšanas ceremonija un koncerts Latvijas Nacionālajā operā. Režisore Dace Pūce, scenogrāfe Agne Goiževska, mākslinieciskā koncepcija Guntars Ķirsis

* * * * Ingrida Zemzare

Patika ceremonijas attīrīšanās no nevajadzīgiem uzslāņojumiem. Nekas nav labāks par patiešām labu koncertu. Diemžēl kādas paliekas no sen pazīstamajiem "valdības koncertiem" vai galā koncertiem vēl palikušas — obligātā žanru sajaukšana ar Intara Busuļa uznācienu u.tml. Šajā sakarā nepārliecināja pat uzaicinātie tālie viesi, kuriem laikam bija "jāatvieglo" publikas grūtais mūzikas klausīšanās darbs. Vienreiz gadā jau varētu arī akadēmisku mūziku visa koncerta garumā paklausīties. Žūrijas izvēli nekomentēšu. Gan jau sazvērestību teoriju pētnieki tur atrastu ļoti daudz motīvu. Tomēr žēl, ka daudzi tiešām ievērības cienīgi koncerti ir palikuši bez ievērības, kamēr daži citi parādās pat vairākās nominācijās — tā teikt, ar garantiju. Vai Elīna Garanča, piemēram, nebija pamanāma, ja runājam par spilgtajiem mirkļiem? Un LNSO sezona? Un ja jau balvu pasniedz, ievērtējot ieguldījumu mūsu mūzikas procesa attīstībā un virzībā, tad Ievai Paršai, manuprāt, gan pienāktos Grand Prix.

* * * * * Romāns Koļeda

Ar svinīgajām ceremonijām saistīto koncertu klupšanas akmens nereti ir nelīdzsvarota programma, taču šoreiz pār to neviens nepaklupa: stunda un četrdesmit minūtes pagāja kā dažas organiskas, nesasteigtas ieelpas un izelpas. Lai gan no svinīgajiem koncertiem publikas vairākums gaida tieši izklaidējošus un emocionāla patosa akcentus, šoreiz tie proporcionāli mijās ar visai nopietniem koncertnumuriem, piemēram, čellistes Diānas Ozoliņas spēlētajam Džovanni Solimas Alone un pianista Andreja Osokina atskaņotajam Romualda Grīnblata Klavierkoncerta fragmentam pretī varēja likt Intara Busuļa dziedāto Kārļa Lāča dziesmu Ceļš un grupas Cosmos dziedāto Andra Sējāna Mēs satiksimies gaisā. Pa vidu visam kaut kas ārpus laba un ļauna — Lučāno Berio Sekveces fragments I.Paršas vokālajā žonglējumā. Koncertprogrammas fināla kadence nāca kā devītais vilnis — G.Mālera Astotās simfonijas 2.daļas noslēgums ar solisti Ingrīdu Kaizerfeldi un viņas pārliecinošajām augšām. Vakara otrajā daļā vairāku viesu vidū par labi noslīpētu akmeni es nodēvētu Antona Ļahovska spēlēto Lista Campanella. Taču visu laiku pie Gido Kokara dziedājušo koristu izlases dziedātā Imanta Kalniņa Jau ziediem rotātas pļavas bija tik skaista aizgājušās godības reminiscence, ka sirds nenesās uz kritisku vērtējumu. Tas bija akcents aizkustinājumam.

* * * * Zane Gailīte

Mūzikas balvas piešķiršanas ceremoniju ar samērā daudzu nominantu iesaistīšanu grūti izveidot vēl mērķtiecīgāku, saistošāku. Labi, ka samazinājies runu skaits un ilgums, palielinājies mūzikas, dzīvas muzicēšanas īpatsvars. Šāda veida svinībām ideāla scenārija nav un, iespējams, nevar būt: var gan pieaicināt vairāk pašmāju un viesmākslinieku balvu piešķiršanas daļai, bet no savveida fragmentārisma un dramaturģijas trūkuma diez vai jelkad izdosies izvairīties. Galu galā tāpat — ar lielāku vai mazāku vērienu — notiek daudzas balvu piešķiršanas arī citviet pasaulē, un to būtībā vienmēr ietverts fragmentārisms, zināmu norišu atkārtošanās. Par kulmināciju varēja uzskatīt noslēgumu — Gido Kokaram piešķirtā balva par mūža ieguldījumu ikviena klātesošā apziņā varēja uzjundīt vairāk nekā tikai tobrīd redzamo, dzirdamo, sajūtamo; ar viņu it kā atdzīvojās mūsu mūzikas vēstures nozīmīga daļa, Dziesmu svētki un tātad — kaut kas dziļāks un būtiskāks, pārlaicīgāks par ikdienišķām kaislībām un priekiem.

* * * * * Ieviņa Ancena

Latvijas Lielā mūzikas balva šogad ar iepriecinoši platu soli izkāpusi no pašas radītajiem stereotipiem. Nesalīdzināmi vairāk respektēta pasākuma orientēšana uz televīzijas skatītāju (translācija LTV1), kas šāda veida pasākumos ir izšķiroša: ņemot vērā, ka šādu balvu pasniegšana ir nacionāla mēroga notikums, ir tikai dabiski, ka plašās skatītāju aprindas vēlas justies tikpat komfortabli kā zālē sēdošie. Šim mērķim kalpoja gan vakara vadītāju atrašanās balkonā, kas ceremonijai piešķīra svarīga notikuma epicentra oreolu, gan gaišais skatuves ietērps, ar labu apgaismojumu un jaukām dekorācijām. Teicams LTV operatoru darbs. Lielisks Oresta Silabrieža scenārijs. Varbūt ne to īsto vakara vadītāju izvēle: pašlaik, kad standarta latiņa šajā ziņā pacēlusies (atcerēsimies kaut Eirovīzijas vadītājus Uģi Jokstu un Kristīni Virsnīti), runāšana no galvas, brīvība un nesamākslotība ir tas, ko vēlētos sagaidīt arī šajā ceremonijā. LMB kontekstā it nevienam vēl nav izdevies pārtrumpot Gundas Vaivodes un Andreja Žagara tandēmu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja