Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latvijas Nacionālā opera taupības nolūkā koriģē radošos plānus un meklē optimizācijas risinājumus

Latvijas Nacionālā opera, balstoties uz budžeta samazinājumu un ekonomisko situāciju valstī, maina mākslinieciskos plānus 2009. un 2010.gadam, kā arī veic pārrunas un konsultācijas ar visiem LNO dienestiem un arodbiedrībām par dažādiem variantiem LNO tālākajā darbībā - informēja LNO sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Inga  Vasiļjeva.

Jau šajā sezonā ir izmaiņas LNO repertuārā – nenotiks iepriekš plānotais Riharda Vāgnera operas "Valkīra" atjaunojums. Pārmaiņas būs arī nākamās sezonas pirmajā pusē – baleta jauniestudējums "Sapnis vasaras naktī" no 2009. gada rudens tiek pārcelts uz 2010. gada rudeni. Arī vērienīgākā desmitgades projekta "Nībelunga gredzens" pilnīgs īstenojums – visu tetraloģijas daļu rādīšana izrāžu ciklā – pārcelta uz 2013.gadu, kad opermūzikas pasaule atzīmēs komponista Riharda Vāgnera divsimtgadi. Reaģējot uz finansiālās situācijas izmaiņām, Opera elastīgi pārskata gan jauniestudējumu politiku, gan arī viessolistu piesaisti.Operas prioritātes ir saglabāt augstās mākslinieciskās kvalitātes, kam ir nepieciešamas visas Operas struktūrvienības - mākslinieciskais personāls (operas un baleta solisti, koris, kordebalets, simfoniskais orķestris), tehniskās un atbalsta funkcijas veicošās struktūrvienības. Ņemot vērā situāciju valstī, LNO ir apsvērusi un piedāvājusi darbinieku pārstāvjiem un arodbiedrībām vairākus risinājumus, lai izdzīvotu spiedīgajā finansiālajā situācijā, tostarp piedāvājot darbiniekiem bezalgas atvaļinājumu. Saskaņā ar Kultūras ministrijas rīkojumu LNO, tāpat kā visām LR valsts iestādēm un valsts kapitālsabiedrībām līdz šā gada jūnijam ir jāsamazina darbinieku skaits par 11 % , kas LNO ir 64 darbinieki. Līdz 2008.gada nogalei samazinājums galvenokārt skāris administratīvo, tehnisko un apkalpojošo personālu. Šobrīd, konsultējoties ar arodbiedrībām, LNO ir izskatījusi iespējas un piedāvājusi variantus, kā efektivizēt personāla resursus. „LNO mērķis, par spīti saspringtajiem finansu apstākļiem, ir saglabāt to augsto māksliniecisko un profesionālo līmeni, kas pēdējos gados izvirzījis LNO par pilntiesīgu un atzīstamu starptautiska līmeņa operas trupu. LNO kā risinājumu daļai strādājošajiem piedāvā samazināt darba laika apjomu - iespēju pāriet uz pusslodzi, piemēram, tiem darbiniekiem, kuru nodarbinātība atbilstoši esošajam un plānotajam repertuāram ir mazāka. Tomēr ir jāatzīst, ka šobrīd, lai izpildītu valsts politiku attiecībā uz valsts sektorā strādājošo skaita samazināšanu, LNO ir jāveic štata pārstrukturizēšana, kas saistīta ar darba vietu samazināšanu,” atzīmē LNO direktors Andrejs Žagars.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja