Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Ļaujas gaidīšanas svētkiem

Ceturtdien Latvijas 1.rokkafejnīcā tiks prezentēta grāmata Credo un svinēta grupas Credo dalībnieka Armanda Alkšņa 50.dzimšanas diena

Mūziķis, kuru satieku VEF Kultūras pilī uz skatuves klusu dungojot dziesmiņu Dzīvē gadās arī tā, smej — tā esot tīrā sagadīšanās, jo sākotnēji tā nemaz nav bijis ieplānots. Taču nu izskatoties, ka pasākums būs pamatīgs, jo ballītē aicināti piedalīties visi tie cilvēki — mūziķi, tehniskie darbinieki un citi, kam kopš 1974.gada, kad grupa tika dibināta, bijusi kāda saikne ar Credo. "Ja nekļūdos, kopā tie iznāk vairāk nekā 30 cilvēku," Armands precizē un piebilst, ka pats grupā ir kopš 1980. gada decembra — tātad divdesmit astoņus gadus. "Ārprāts, izklausās šausmīgi daudz, bet liekas, ka viss sākās tikai nupat, pirms kāda laiciņa," viņš jokojot nošausminās. Turklāt par to nepavisam neesot laika domāt, jo pēdējos gados Armands Rīgas 100.vidusskolā jauniešiem māca ģitārspēli, turklāt šogad vēl jābeidz maģistrantūra Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības augstskolā. Starp citu, viņaprāt, ir pilnīgi likumsakarīgi, ka grāmatas atvēršanas svētki notiek Liepājā, jo izrādās, ka tie cilvēki, kas bijuši saistīti ar Credo, pilnīgi visi kopā nekad nav sanākuši.

Viss notiek likumsakarīgi


Kas grupai ir svarīgāk — gaidāmā 35 gadu jubileja, kas varētu tikt svinēta nākamgad, vai tomēr grāmatas iznākšana? "Protams, ka grāmata!" Armands stāsta, ka šis brīdis gaidīts desmit gadu. Visa sākums bijis 1997. gadā, kad Mikrofona ieraksti izdeva Credo labākās dziesmas, un par godu šim notikumam grupa sanākusi kopā. "Runājāmies, smiedamies atcerējāmies vecos laikus, un jau tad mums šķita — vajadzētu taču rakstus, kuros esam pieminēti, kaut kā salikt kopā. Bet domas par grāmatu vēl nebija." Taču, laikam ejot, materiālu sakrājies tik daudz, ka Armanda dzīvesbiedre radiožurnāliste Andra teikusi — tomēr to visu varētu apkopot vismaz mazā grāmatiņā. Pamazām iecere ieguvusi skaidrāka aprises. "Tad izdevās satikt cilvēkus, kas šā vai tā bijuši saistīti ar grupu un viņus intervēt. Interesantas informācijas bija tik daudz, ka sāka likties — tas varētu pavilkt uz grāmatu." Tā nu solīti pa solītim lielais darbs tapis, bet pa vidu gan Andra, gan Armands paguvuši iestāties augstskolā un to pabeigt. "Bija daudz citu svarīgu lietu, un nelikās, ka grāmatu vajadzētu tūlīt. Viss notika ļoti dabiski." Starp citu, Armands pats vēl nemaz nav turējis rokā aptuveni 300 lappušu biezo grāmatu, kas no tipogrāfijas atceļos tikai nākamnedēļ. "Protams, esmu redzējis izdrukas ar tekstu un fotogrāfijām, bet — īsta grāmata ir un paliek īsta grāmata."

No uzstāšanās neatteiktos


Ko dara grupa Credo, kamēr viņu Eiropas vienaudži — KISS, Rolling Stones, Sex Pistols un citas — braukā apkārt pa pasauli, koncertējot un iegriežoties arī Latvijā? "Nav jau kā senajos laikos, kad mums bija padsmit koncertu mēnesī, taču šad un tad sanākam kopā un uzspēlējam vai arī ierakstām kādu jaunu dziesmu," Armands teic. Viņš piebilst, ka šī vasara grupai būs visnotaļ aizņemta, jo viņi iesaistījušies izrādē Ar būdu uz baznīcu, ko līdz rudenim varēs noskatīties vairākās Latvijas pilsētās. "Guntim Veitam tikusi loma — viņš spēlēs kultūras nama vadītāju, bet mēs — grupiņu, kas ik pa brīdim uzspēlē. Starp citu, šajā izrādē jaunās skaņās atdzims vecā, labā dziesma Tur aiz mākoņiem ir saule." Armands arī pasmejas, ja vien kāds aicinātu, Credo labprāt dotos koncerttūrē Eiropā. Bet pagaidām viņš turpina skolot topošos mūziķus, no kuriem viens otrs jau spēlējot itin pazīstamās grupās. "Mani priecē, ka mūzika un mūziķi Latvijā neizmirst, bet tieši otrādi — interese ir patīkami liela!" nākamās nedēļas gaviļnieks nopriecājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja