Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Makss Kavalera. Dziesma vienmēr ir rituāls

Krietnu laika sprīdi pēc tam, kad smagā metāla grupas Soulfly koncerti jau bija izsludināti Igaunijā un Lietuvā, uz kurieni dažs jau bija paspējis iegādāties biļetes, nāca labā ziņa, ka 19.martā mūziķi spēlēs arī Sapņu fabrikā Rīgā.
Maksa Kavaleras atgriešanās — grupas Soulfly līderis intervijā pirms koncerta Sapņu fabrikā, kas notiks šovakar, 19.martā

Kolektīvu Soulfly Arizonā 1997.gadā nodibināja Makss (pilnā vārdā — Masimiliano) Kavalera, aizejot no Brazīlijas grupas Sepultura, kas ar savu Dienvidamerikas mūžamežu noskaņu un metāla sakausējumu tikusi dēvēta par world metal un ir viena no visu laiku populārākajām metāla komandām pasaulē. Soulfly Rīgā uzstāsies sava jaunā Ēģiptes ceļojumu iedvesmotā albuma Conquer Eiropas turnejas ietvaros. Aptuveni mēnesi pirms Rīgas koncerta TVIzklaidei izdevās sazvanīt Maksu Kavaleru (39) Vācijā.

Vai atceries, ka esi Latvijā jau bijis deviņdesmito gadu sākumā ar grupu Sepultura? Toreiz jūs līdzās Ianam Gilanam bijāt vieni no pirmajiem slavenajiem ārvalstu māksliniekiem, kuri šeit uzstājās pēc Latvijas neatkarības atgūšanas.

Protams, atceros. Jebkuras valsts apmeklējums man vienmēr ir piedzīvojums, vēl jo lielāku gandarījumu izjūtu, spēlējot cilvēkiem, kuri savā zemē nav īpaši izlutināti ar koncertiem, — no publikas uzreiz nāk pavisam cita enerģija. Es labprāt dodos pastaigās pa pilsētu apskatīt arhitektūru un parunāties ar cilvēkiem par to, kā viņi jūtas savā zemē, un gūstu jaunus iespaidus, ko daudzas rokzvaigznes palaiž garām, ieslēdzoties pieczvaigžņu hoteļu numuros un nebāžot degunu ārā bailēs no fanu uzbrukumiem. Iespējams, tās ir brazīliešu asinis, kas manu iepazīšanos ar cilvēkiem padara tik vieglu, tā tas ar mani ir. Daudzi mani pēc skata nemaz nepazīst, un es kā parasts tūrists varu brīvi staigāt gan Dienvidāfrikā, gan Indonēzijā. Reiz Serbijā aizgāju pie zobārsta, un narkozes vietā viņš man iedeva ieraut vodku. Pirms ķērās pie maniem zobiem, iedzēra arī pats. Tas bija neparasti, bet interesanti. Neviens Amerikā vēlāk kaut kam tādam neticēja, jo amerikāņi jau pēc dabas ir tādi bailīgi, daudzi vispār nekad nav izbraukuši no Amerikas un nezina neko, kas notiek citur pasaulē. Man ir liels prieks, ka deviņdesmito gadu sākumā uz Latviju esmu atbraucis kā viens no pirmajiem un varbūt atstājis kaut kādas pēdas cilvēku dvēselē un viņu muzikālajā gaumē. Vai kaut kas tāds ir jūtams?

Iespējams. Šeit ir visai noturīga metāla skatuve, kuras veterāni ir bijuši tajā Sepultura koncertā, un daļai no viņiem tas ir mainījis dzīvi. Arī šopavasar tepat netālu no Latvijas uzstājas grupa Sepultura. Ko domā par tās tagadējo daiļradi un mūziku?

Sepultura bija mana grupa, un tas bija arī mans nosaukums, ko tā tagad lieto. To, ko viņi pašlaik dara bez manis, es neuzskatu par vērā ņemamu un īstu. Bez manis un brāļa Igora tā nav Sepultura, bet, ja cilvēki uzķeras un iet uz viņu koncertiem kā uz Sepultura, viņi gluži vienkārši ļauj sevi piemānīt. Sanāk, ka viņiem būtībā ir vienalga, uz ko iet. Mēs ar Soulfly koncertos spēlējam arī dažas Sepultura dziesmas, bet es nekad neesmu noliedzis iespēju, ka reiz atkal varētu būt Sepultura ar brāļiem Kavalerām. Nezinu, kad, bet ticu, ka reiz tas notiks.

Cilvēki neizbēgami mēdz salīdzināt Soulfly ar Sepultura. Savulaik, kad Sepultura kļuva populāra, tā tika dēvēta par nākamo Metallica, bet tu pats savas reliģijas caurvītās mūzikas un arī frizūras dēļ — par metāla Bobu Mārliju. Ko tu domā par to visu?

No vienas puses, man laikam jābūt pagodinātam, bet es vēl neesmu miris. Kas saistās ar mūzikas reliģisko raksturu — dziesma vienmēr ir rituāls, un Dievs ir viens, visās reliģijās kopīgs, tāpēc es negribētu atzīt kādu vienu reliģiju. Ja man būtu tāda tendence, es arī mūzikā domātu gaužām šauri, garlaicīgs, un neviens manī sen vairs neklausītos. Ja cilvēki, klausoties manā mūzikā, kaut ko sajūt un kļūst laimīgāki, nav nepieciešamības to izskaidrot, un to nemaz nav iespējams izdarīt.

Redzēju Soulfly koncertā lielā festivālā uz galvenās skatuves. Vai zini, ka Rīgā koncerts būs mazā, jaukā vietā, ko sauc par Sapņu fabriku?

Tas skan labi. Ir daudz labāks kontakts ar publiku, ja atrodies tuvāk cilvēkiem. Lielos koncertos mūziķus publika var saskatīt tikai ekrānos, bet mēs paši vispār neredzam cilvēkus, tikai sajūtam, ka tur lejā kāds ir. Turklāt vējš aizpūš skaņu prom, un tā skan kaut kā dīvaini — arī tas ir maģiski, bet ne vienmēr šo maģiju pūlī var noķert.

Somu čellistu grupa Apocalyptica, kas arī drīz gaidāma Latvijā, ir spēlējusi gan Sepultura skaņdarbus instrumentālā versijā, gan uzaicinājusi tevi kā vokālistu piedalīties ierakstā. Vai nešķiet, ka ar vokālu un nu jau arī ar bungu izmantošanu grupa ir pazaudējusi savu unikālo skanējumu, kurā visa mūzika tiek spēlēta tikai ar čelliem?

Tas parasti ir visai strīdīgs jautājums — palikt pie savas iestaigātās taciņas un gadiem ilgi nemainīties vai tomēr izmēģināt ko jaunu. Domāju, ka manis piesaistīšana bija tāds kā goda jautājums, tāpat kā tev droši vien ir milzīga vēlme parunāties ar kādu mūziķi, kurš tavā dzīvē kaut ko ļoti ir nozīmējis. Apocalyptica notikums bija sadarbība ar mani. Runā, ka Ziemeļeiropā cilvēki esot vēsāki un to ietekmē klimats, — pilnīgas muļķības. Kāpēc tad Skandināvijā ir tik daudz metāla grupu? Tas klimats ir katrā cilvēkā iekšā. Brazīlijā ir karsti, bet ziemeļos šis karstums ir cilvēkos — reizēm to no malas neredz, bet, kad pienāk īstais brīdis, viņi var ar skatienu leduskalnus gāzt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja