Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mēnessērdzības varā

Itāļu belkanta stila meistara Vinčenco Bellīni operu Somnambula ar pazīstamāko franču soprānu, smalkai porcelāna figūriņai līdzīgo, taču vokāli un aktierspēlē arvien ļoti vitālo, šarmantā humorā starojošo franču operdīvu Natāliju Desē galvenajā — mēnessērdzīgās Amīnas lomā demonstrēs Ņujorkas Metropolitan operas izrādes kārtējā tiešraidē kinoteātrī Parex Plaza šodien, 21.martā, plkst.19 (tiešraides laiks tehnisku iemeslu dēļ ir mainīts: izrāde Ņujorkā un tādējādi arī tiešraide Rīgā sāksies stundu agrāk, nekā bija ziņots iepriekš vai ir lasāms uz iepriekš iegādātajām biļetēm!).
Tiešraidē no Ņujorkas Metropolitan operas — Vinčenco Bellīni Somnambula

Tiešraidēs Metropolitan principiāli rāda pasaulei sezonas jaunumus, pirmizrāde režisores Mērijas Cimermanes un diriģenta Evelīno Pido versijā notika šāgada 2.martā. Tiesa gan, kritiķi neslavē šo inscenējumu, kura sižets izsepēlēts kā "teātris teātrī" mūsdienu Ņujorkā. Kāda neliela urbānā opertrupa mēģina šo Bellīni operu, un romantiskie pārpratumi neviļus skar topošajā iestudējumā iesaistītos dziedātājus. Viscaur uzsverot, ka "tas ir tikai mēģinājums", iestudējums pārblīvēts ar neloģiskām darbībām, kurām maz sakara ar pašu operas stāstu. Publika režisores parādīšanos uz skatuves pēc pirmizrādes "sveikusi" ar skaļiem "Bū!".

Gan The New York Times, gan citu izdevumu kritiķi vērtīgo saskata muzikālajā sniegumā, kurā līdz ar Natāliju Desē piedalās Peru dzimušais tenors Huans Djego Floress un itāļu bass Mikēle Pertusi. N.Desē koloratūrsoprāns ir kā radīts belkanta lomām. Dziedātājas repertuārā ir arī Lučija (Lučija di Lammermūra), ar kuru tolaik jau visā Eiropā pazīstamā franču operzvaigzne 2004.gadā spoži debitēja Ņujorkas Metropolitan operā. Sekoja debijas operās Pulka meitene un Somnambula, tās galveno — Amīnas — lomu kopā ar Huanu Djego Floresu viņa dziedājusi arī Lionā, Milānas La Scala un Vīnē, kā arī skaņu ierakstu firmas Virgin Classics izdotajā albumā.

Romantisma laikmetam raksturīgā misticisma gaisotnē rakstītajam izsmalcinātā belkanta vokālā stila šedevram par mēnessērdzīgo meiteni piemīt īpašs pievilkšanas spēks. Divdesmit gados pēc pirmizrādes 1831.gadā Milānā Somnambula tika iestudēta ap piecdesmit pasaules teātros, 1840.gadā — arī Rīgas Pilsētas teātrī. Pēdējais iestudējums Latvijā redzēts Daiņa Kalna opermūzikas svētkos Siguldā 2006.gada vasarā.

*

Opera

V.Bellīni operas Somnambula tiešraide no Ņujorkas Metropolitan operas

Parex Plaza 21.III plkst.19

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja