Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Paralēlā skaņu pasaule

Festivālu Skaņu mežs sestdien, 6. oktobrī, ievadīs bezmaksas koncerts mākslas muzejā Rīgas birža

Nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs jau gadiem ilgi iepazīstina ar paralēlo skaņu pasauli visam tam, kas saistīts ar plaši patērēto popmūziku, un arī tās veidotāji smeļas iedvesmu no avangardistiem, kuri vēl eksperimentē un meklē, lai iemānītu klausītājiem kaut ko atšķirīgu no ierastā, liktu ieklausīties (ja šī spēja vēl nav galīgi iznīcināta) un saprast, ka var arī tā.

Ar laiku klausītājs saprot, ka šķībi nospēlēta nots ne vienmēr ir tikai šķībi nospēlēta nots, ja tā likusi domās uzrakstīt veselu zinātnisku darbu par to, kāpēc tieši tā, ja zināms – autors vai izpildītājs ir tik prasmīgs, ka nespētu kļūdīties pat tad, ja būtu tikko pamodināts no ne visai veselīga miega un uzreiz nolikts uz skatuves. Skaņu mežs pilda šo izglītojošo misiju, ne vien padarot oktobri par nepieradinātās mūzikas mēnesi Latvijā (20. un 21. oktobrī notiks arī festivāls Zemlika Durbē), bet arī piedāvājot atsevišķus koncertus visu cauru gadu, inficējot ar idejas un nevis pārdošanas nolūkos radītas mūzikas popularizēšanu citus organizatorus. To novērtē arī klausītāji, un mūsu mūziķi no viņiem iedvesmojas, saprotot, ka labāks par pārdodoties un laužot sevi nopelnīto "bentliju" ir samērā neliels īstu, nevis masu psihozes vadītu domubiedru loks, kas paplašinās, ja patiešām dari to, ko vēlies, nevis to, kas ir pārbaudīts, lielai daļai jau apnicis, bet pierasts un ērts, tāpēc to prasa arī no tevis.

 

Kaimiņvalsts pieskāriens

Jau tradicionāli Skaņu meža atklāšanas koncerts notiek nedēļu pirms galvenajiem notikumiem (tie paredzēti 12. un 13. oktobrī Mūzikas namā Daile), un ieeja tajā ir par baltu velti. Nesen Jersikas ielas vinila dienā un Zirgu pastā kopā ar latviešu saksofonistu Denisu Paškēviču un Ukrainā dzimušo lietuviešu bundzinieku Arkādiju Gotesmanu uzstājās padomju laiku avangarda džeza leģenda Vjačeslavs Gaņeļins (koncerta ieraksts tiks izdots platē), kura pirms 45 gadiem izveidotā frīdžeza kolektīva The Ganelin- Tarasov-Checkasin Trio bundzinieks Vladimirs Tarasovs būs Skaņu meža viesis. Pērn slavenais trio saņēma Lietuvas valsts augstāko apbalvojumu mākslā – nacionālo prēmiju Par lietuviešu nacionālās džeza skolas izveidošanu, un visi trīs mūziķi atkal spēlēja kopā. Vladimirs Tarasovs pa šiem gadiem muzicējis ar slaveniem amerikāņu džezmeņiem, vadījis Lithuanian Art Orchestra, daudz rakstījis mūziku filmām un teātra izrādēm.

Skaņu meža viešņa no Lietuvas ir arī māksliniece, vārdā Daina Dieva (nejaukt ar Dainu Tēvu), kura savu skaņu ainavu veidošanā izmanto ģitāru, balsi, flautu, zvanus, dabā un industriālajā vidē ierakstītus trokšņus, tos visus viņa apstrādā un papildina ar digitāli konstruētām sekvencēm. Dainas radītās skaņas ir brīvas no ritma, tajās ieteicams gremdēties, iztēlojoties, ka guli mākoņu pēļos, un atslēgties no realitātes, ko masu pasākuma kņada (pat pieklusināta) un sarunas ar kompanjoniem var tikai izjaukt, kā dodot signālu, ka filma ir beigusies un pa ekrānu jau slīd titri.

 

Turi pasi kabatā

6. oktobrī Rīgas biržā būs dzirdams mūziķis N1L – pašlaik Berlīnē dzīvojošais latviešu skaņu mākslinieks un producents Mārtiņš Roķis, kurš apvieno eklektisku muzikālu pieredzi un ietekmi – eksperimentālu klubu mūziku, tumšu, trokšņainu psihedēliju un intensīvas, atsvešinātas abstraktas skaņu ainavas.

1976. gadā dzimušais Maskavas komponists Dmitrijs Kurļandskis ir viens no pazīstamākajiem krievu komponistu grupas laikmetīgās mūzikas apvienības StRes/ Structural Resistance dalībniekiem. Skaņu meža klausītājiem komponists piedāvās Latvijas valsts simtgadei veltīto stīgu kvartetu Dolce Stil Nuovo, kuru izpildīs kvartets ReDo – Konstantīns Paturskis (vijole), Kristiāna Ozoliņa (vijole), Dāvis Sliecāns (alts), Pēteris Ozoliņš (čells).

Spriežot pēc vārda, arī mūziķes un performanču mākslinieces Eartheater jeb Aleksandras Dručinas saknes varētu būt meklējamas šajā kontinentā, bet dzīvo viņa Ņujorkā. Noklausoties viņas jūnijā iznākušo albumu IRISIRI, ir skaidrs, ka viņas priekšnesums būs Skaņu meža atklāšanas koncerta kulminācija un piedzīvojums ir garantēts – romantiskas ainas mijas ar sirreāliem skaņu eksperimentiem. Mūzikas kritikas medijs Pitchfork to raksturo šādi: "Mūziķe šajā ierakstā pēta veidus, kādos sievietes balss spēj izaicināt labas gaumes un māksliniecisku normu standartus, pārvarot vispārpieņemtās muzikālās valodas robežas." Koncertā Rīgas biržā uz skatuves kopā ar Dručinu kāps arfiste Marilū Donovana.

Viens praktisks ieteikums: ja drīz pēc Skaņu meža dosieties uz ārzemēm un tumsā meklēsiet pasi, pārliecinieties, vai tā patiešām ir pase, jo festivāla programmu ar to steigā var arī sajaukt.

 

Skaņu mežs

Atklāšanas koncerts muzejā Rīgas birža 6.X plkst. 19

Piedalās Eartheater, Vladimirs Tarasovs, Daina Dieva, N1L un ReDo (Dmitrija Kurļandska darbs Dolce Stil Nuovo)

Ieeja bez maksas

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja