Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pats uz sava kontinenta

Saksofonists un komponists Niks Gothams (27.09.59 Anglijā - 25.07.13 Kanādā) reiz ir teicis, ka viņš gribētu atklāt kontinentu starp nopietno un vieglo mūziku.

Nevis okeānu, pār kuru jābrauc vairākas nedēļas ar kuģi vai pusi dienas jālido ar lidmašīnu, un arī ne salu, kur patverties dažiem noklīdušajiem robinsoniem kruzo, bet veselu kontinentu, uz kura notiek normāla dzīve. Jo nopietnā jeb akadēmiskā mūzika un tā, kuru, par spīti dažiem smagākiem sektoriem, mēdz dēvēt par vieglo, gadu desmitiem un simtiem mēģinājušas tuvināties, bet tas nemaz nav iespējams - līdzīgi kā saprasties cilvēkiem, kuri, neliekot lietā žestus, mīmiku un intonāciju, mēģina cits citam svešā valodā izstāstīt savas sajūtas vai vajadzības.

Būdams latvietes - režisores un rakstnieces Baņutas Rubesas - dzīvesbiedrs un lielu daļu laika pavadot Latvijā, Anglijā dzimušais, bet lielāko daļu mūža Kanādā dzīvojušais Niks Gothams pat bija daļēji kļuvis par latvieti. Pēdējo gadu muzikālais partneris Uldis Cīrulis jeb DJ Monsta atceras, ka viņi darba procesā pie kopīgā albuma The World is Your Oyster sarunājušies latviešu valodā. Līdzīgi kā apgūstot jaunu (šai gadījumā - latviešu) valodu, Niks centās apgūt šo neatklāto kontinentu, kas nekad neapvienotu neapvienojamās - vieglo un nopietno mūziku -, bet vismaz izveidotu tiltu starp tām, kas būtu pieejams lietošanai jebkuram interesentam. Viņa mīļākā nodarbe ārpus muzikālām aktivitātēm esot bijis šahs - Niks, līdzīgi kā šaha spēlē, arī dzīvē mierīgi un plaši apsvēris visas situācijas, pirms spert izšķirošus soļus.

Latvijā Gothams vairāk bija pazīstams kā džeza mūziķis - saksofonists -, bet viņa garajā diskogrāfijā ir vairāki desmiti darbu visdažādākajiem instrumentiem, orķestriem, koriem, vokālistiem. Īpaši daudz viņš komponējis pēdējā laikā, un nupat notikuši vairāki pirmatskaņojumi Kanādā un ASV. Nika mīļākais mūzikas stils bija regejs, bet viņa mūzikas kolekcijā iespējams atrast visdažādāko žanru mūziku, jo mūziķis ar lielu interesi klausījies gandrīz visu.

Pirmais instruments, ko Niks sāka apgūt 1969. gadā, bija klasiskā ģitāra. Saksofona spēlei viņš pievērsās trīs gadus vēlāk. Studējis kompozīciju, improvizāciju, džezu, Dienvidindijas mūzikas ritmus un XX gadsimta mūzikas teoriju Jorkas Universitātē, iegūstot mūzikas bakalaura grādu. Astoņdesmito gadu sākumā Niks aizrāvās ar džeza mūziku un dibināja jazz-funk grupu Gotham City Toronto. 1988. gadā tapa jauna grupa Hemispheres, kurā apvienojās septiņi džeza un septiņi akadēmiskas ievirzes mūziķi.

1992. gadā Niks izveidoja saksofonu kvartetu 40 Fingers, ar kuru koncertēja ASV, Kanādā, Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Gothams strādājis Toronto un Rīgā Jorkas Universitātēs programmā CIER (Composers in Electronic Residence), kur pasniedzis kompozīciju ar interneta starpniecību. Kopš 1998. gada dzīvojot Latvijā, Gothams darbojās kā pedagogs Jelgavas mūzikas skolā un koledžā, kā arī citās mācību iestādēs, mācot saksofona spēli, kompozīciju un improvizāciju. Gan muzicējot, gan vadot meistarklases, Gothams līdz mūža galam aktīvi veicināja džeza kustību Latvijā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja