Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Šodien Maskavā notiek Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls

Šodien Maskavā notiek Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls, Latvijas pārstāvis Intars Busulis tajā nav iekļuvis


Pieredze, naivums un rafinēts kičs
AZARTS, intrigas, ģeopolitiskas viltības ir tās lietas, kas piesaista uzmanību Eirovīzijas dziesmu konkursam. Mūzikai tur nav vietas! Ir viedoklis, ka Eirovīzija ir kaut kas vidējs starp futbola maču, televīzijas spēli Gribi būt miljonārs? un diskotēku Turcijas all inclusive tipa viesnīcā (tikai dekorācijas ir krāšņākas). Maskavā šova dekorējums ir pat pārāk krāšņs: galvenais varonis ir pati skatuve — gigants, kas nomāc gan dziesmu, gan izpildītāju. Kuluāros jau runā, ka Eirovīzijas galvenās rīkotājas Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) iespējamā reakcija uz Maskavas gigantomāniju varētu būt šāda — turpmāk konkursantiem būs jāuzstājas uz vienkāršas skatuves bez jebkādām dekorācijām, videoekrāniem un šoviem, tad visi dalībnieki būs vienlīdzīgi — tā, kā tas bija konkursa pirmsākumos. Tas, protams, ir tikai pieņēmums, kaut gan krīzes apstākļos šī ideja varētu būt diezgan konstruktīva.

Sīvākā cīņa Eirovīzijā sāksies šovakar finālā, kad procesā iesaistīsies smagā artilērija — leģendārā dīva Patrīcija Kāsa (Francija), komponists Endrū Loids Vebers un viņa virzītā dziedātāja Džeida Jūena (Lielbritānija), duets Alex Swings Oscar Sings! (Vācija) kopā ar striptīza karalieni un stila ikonu Ditu fon Tīsu. Vakar preses konferencē Maskavā ekstravagantā amerikāņu māksliniece teica, ka par Eirovīziju uzzinājusi tikai pēc tam, kad saņēma ielūgumu uzstāties kopā ar Vācijas duetu. Dita apsolīja "karstu priekšnesumu", kas tomēr nebūs "pārāk riskants". Cik žēl!

Intars Busulis finālā nav iekļuvis, tāpēc Latvijas skatītāji šodien var atslābināties un mierīgi baudīt zvaigžņu cīņas — vai Kāsa un fon Tīsa pārspēs norvēģu princi ar slāvu seju Aleksandru Ribaku? Pieredze vai naivums? Kā veiksies ukrainietei Svetlanai Lobodai, kura demonstrē rafinētu kiču? Intriga paliek — šoreiz atšķirībā no iepriekšējiem gadiem katras valsts balsojuma rezultātu veidos televīzijas skatītāju balsojums (50%) un nacionālās žūrijas balsojums (50%). Par 25 fināla dalībniekiem balsos visas 42 valstis, Latviju ieskaitot, kas šogad piedalās Eirovīzijā. Tiešraide LTV1 ēterā sāksies plkst. 21.10, raidījuma Latvija, turam īkšķus! eksperti šovakar būs Linda Leen un Jānis Stībelis.

***

Fināls

1. Lietuva

2. Izraēla

3. Francija

4. Zviedrija

5. Horvātija

6. Portugāle

7. Īslande

8. Grieķija

9. Armēnija

10. Krievija

11. Azerbaidžāna

12. Bosnija un Hercegovina

13. Moldova

14. Malta

15. Igaunija

16. Dānija

17. Vācija

18. Turcija

19. Albānija

20. Norvēģija

21. Ukraina

22. Rumānija

23. Lielbritānija

24. Somija

25. Spānija

Par fināla dalībniekiem balsos visas 42 valstis, kas šogad piedalās Eirovīzijā. Latvijas skatītājiem maksa par zvanu un SMS — 30 santīmu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja