Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Starptautisks pianistu kopprojekts notiks Igaunijā, Somijā un Latvijā

Crossing Keyboards jeb Krustojošās klaviatūras Latvijas Mūzikas akadēmijas Klavieru nodaļas studenti un mācībspēki sadarbībā ar Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas un Sibēliusa akadēmijas /Somija/ Klavieru nodaļām īsteno kopprojektu "Crossing Keyboards" jeb "Krustojošās klaviatūras". Šis projekts paredz virkni vieskoncertu un meistarklašu Tallinā, Rīgā un Helsinkos - informēja Jāzzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas koncertdaļas vadīotāja Jana Lāce.

Pēc rotācijas principa visas sadarbības augstskolas viesosies pie partneriem, demonstrējot savas augstskolas studentu muzicēšanas prasmi un mācībspēku pedagoģisko talantu. Pirmais projekta koncerts notiks 6. aprīlī Tallinā, bet jau nākamajā dienā, otrdien, 7. aprīlī plkst. 19 - Rīgā, Latvijas Mūzikas akadēmijas Lielajā zālē, kur muzicēs Sibēliusa akadēmijas klavieru nodaļas studenti - Sofija Vilkmana /Sofia Wilkman/, Simons Graičī /Simon Ghraichy/, Elisa Jervi /Elisa Järvi/. Jaunie pianisti atskaņos Ž. Sibēliusa, U. Merileinena, A. Berga, R. Štrausa, K. L. Litandera, E. Jervi, L. Mentisāri un citu komponistu darbus. Projektu atbalsta Erasmus un Nordplus. Ieeja koncertā par ziedojumiem.

Latīņamerikāņu, austrumnieku un ebreju senču izcelsmes pianists - Simons Graičī klavierstundas sāka apmeklēt 5 gadu vecumā. Dzīvojis Kanādā, Meksikā, Tuvajos Austrumos un Francijā. Mācījies pie Staņislava un Viktora Buniniem, Hortenzē Kartjē-Bresona un Mihaela Berofa. Studē Parīzes Mūzikas konservatorijā, bet šo gadu pavada Sibēliusa akadēmijā kā apmaiņas students. Vairāku starptautisku klavierspēles konkursu laureāts Itālijā un Francijā. Regulāri sniedz solo koncertus Eiropā (Beļģija, Spānija, Itālija, Andora, Kipra), Libānā, Izraēlā un Meksikā. 2008. gadā piedalījās starptautiskos pianistu festivālos Dienvidāfrikā un Meksikā.

Jaunā pianiste Elisa Jervi maģistra diplomu ieguvusi 2003. gadā Sibēliusa akadēmijā un pēc gada spēlēja koncerteksāmenu arī Ķelnē. Ir atskaņojusi un ierakstījusi daudz laikmetīgās mūzikas, sadarbojusies ar daudziem mūsdienu komponistiem. Pianistes repertuārā ietilpst arī senā mūzika, ko viņa atskaņo uz klavesīna. Kā dažādu ansambļu dalībniece koncertējusi visā Eiropā, Japānā un ASV. 2003. gadā Jervi uzvarēja Forum Pianistico Citta di Chioggia Concerto konkursā, 2007. gadā viņas sacerētais skaņdarbs uzvarēja Espo starptautiskā pianistu festivāla kompozīcijas konkursā. Pašlaik pianiste studē doktorantūrā Sibēliusa akadēmijā, kur arī strādā par asistenti Klavierspēles nodaļā.

Sofija Vilkmana klavierspēli sāka apgūt tikai 8 gadu vecumā, kas pianistiem ir vēlu. Mācījusies pie skolotājiem Ēro Manninena un Jonas Pohjonena, pēc iestāšanās Akadēmijā 2003. gadā - pie Tepo Koivisto un Ilmo Rantas. Aktīva kamermūziķe un koncertmeistare. Ar savu Wellen Trio piedalījusies meistarklasēs, ko pasnieguši Čilingirian kvartetes, Vīnes Haidna trio un Storioni trio. 2006. gadā Wellen trio saņēma Kīsa Vībenga balvu Kuhmo kamermūzikas festivālā, 2007. gada novembrī kopā ar dziedātāju Steinunnu Skjenstadu uzvarēja Erki Melartina dziesmu konkursu Savonlinnā, Somijā. Koncertējusi Somijā un Islandē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja