Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Stevans Kovāčs Tikmaijers. Skaņu ainavas Siguldai

Stevans Kovāčs Tikmaijers ir VI Kremerata Baltica festivāla īpašais viesis

Baltijas kamerorķestris Kremerata Baltica, manuprāt, ir viens no labākajiem kamerorķestriem pasaulē. Esmu pārliecināts, ka ikviens komponists būtu laimīgs tam rakstīt, saka Stevans Kovāčs Tikmaijers, kurš pēc šī orķestra izveidotāja un vadītāja, pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera aicinājuma ieradies Latvijā kā Kremerata Baltica festivāla īpašais viesis. Orķestrim, kuru viņš iepazinis Krēmera festivālā Lokenhauzā (2003.gadā), viņš sacerējis divus opusus, kuru pasaules pirmatskaņojumi Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis notiks sestdien un svētdien.

S.K.Tikmaijers ir talantīgs komponists, mūzikas esejists un multiinstrumentālists, kurš spēlē gan kontrabasu, gan klavieres, koncertpriekšnesumos bieži izmantojot arī datoru. Viņš izveidojis Tikmaijera apvienību, kas izpilda mūziku jaunā, avangarda roka stilā jeb, kā pats precizē — "mūziku, kurai esmu iedvesmojies no avangarda rokmūziķu jaunās domāšanas. Tai nav nekā kopīga ar komerciālo rokenrolu. Tas ir underground, un galvenais ir jauna tipa domāšana, kas mani aizrāva jau no studiju gadiem manā dzimtajā Novi Sadā tolaik Dienvidslāvijā," stāsta S.K.Tikmaijers. Jaundarba Monumentum per Haydn vijolei, altam, čellam un orķestrim esmu "iemontējis" vienu no kompozīcijām, ko pēc sava izdevēja ierosinājuma reiz radīju britu un amerikāņu rokmūziķiem, bet tam nav nekāda sakara ar komerciālo rokenrolu," pirms sestdienas pirmatskaņojuma uzsver viesis, kurš jau kamermūzikas maratonā piektdien uz klavierēm nospēlēja ritmisku, motorisku Mūziku gardonam. "Gardons ir sens ungāru mūzikas instruments no Transilvānijas — bļodveida formā izdobts koka korpuss, kam pārvilkta viena vienīga stīga. To ieskandina, ritmiski sitot. Es to atdarinu, improvizējot uz t.s. sagatavotajām klavierēm." Tikmaijers nācis no ungāru ģimenes, kopš 1991.gada dzīvo Francijā, bet uzaudzis Dienvidslāvijā, kur sadzīvoja 35 dažādas tautības. Tur arī uzsūkta mīlestība pret dažādu tautu folkloru un seno garīgo mūziku. "Īpaši valdzina Bizantijas kultūra, to svētdien sajutīsiet darbā East-West Soundscapes," stāsta komponists. Abus pirmatskaņojumus viņš diriģēs pats un silti iesaka diriģēšanu visiem komponistiem. "Ļoti veselīgi pašam uz savas ādas izbaudīt, ko esi uzrakstījis. Papīrs? Tas pacieš visu, un arī uz datora var atskaņot visu. Un vēl — elektroniskā mūzika jau kļuvusi par dogmu, un šodien katrs var būt "komponists", nopērkot un lietojot dažādas datorprogrammas. Dators man ir tikai mūzikas, tembra instruments, jo mūziku vēlos radīt pats," tā skan XXI gadsimta komponista kredo.

*

Koncerti

Siguldas koncertzālē Baltais flīģelis 27.VI plkst.18 un 28.VI plkst.18. Biļetes Ls 12, Ls 15 Biļešu paradīzē

Rīgā Melngalvju namā 29.VI plkst.19 Biļetes — Ls 20 Biļešu paradīzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja