Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Visas Eiropas Ribaks

Eirovīzijas dziesmu konkursā Maskavā triumfē Norvēģijas dziedātājs Aleksandrs Ribaks

BEZ PĀRSTEIGUMIEM! Par 54.Eirovīzijas dziesmu konkursa uzvarētāju naktī uz svētdienu kļuva 23 gadus vecais baltkrievu izcelsmes norvēģu princis Aleksandrs Ribaks ar paša sacerēto hitu Fairytale/Pasaka. Viņš piedāvāja nepārspējamo kombināciju — personisks šarms (nesamocīts smaids), laba dziesma (melodija ausīs joprojām skan) un intriģējošs dzīvesstāsts. Puisis dzimis Minskā, kopš četru gadu vecuma dzīvo Norvēģijā. Piecu gadu vecumā sācis spēlēt vijoli un klavieres. Uzstājies kopā ar daudzām norvēģu zvaigznēm — piemēram, ar grupas A-Ha solistu Mortenu Hārketu. Startējis Norvēģijas televīzijas talantu šovā, bijis koncertmeistars lielākajā Norvēģijas jauniešu simfoniskajā orķestrī Ung Symfoni. Aleksandrs piedalās muzikālajās izrādēs un filmējas kino.

Šogad Eirovīzijas finālā tika ieviesta jauna balsošanas kārtība — katras valsts balsojuma rezultātu veidojis televīzijas skatītāju balsojums (50%) un nacionālās ekspertu žūrijas balsojums (50%). A.Ribaks iekarojis gan skatītāju, gan mūzikas ekspertu simpātijas. Nostrādājis viņa tēla dabiskums, turklāt viņš ir divu kultūru pārstāvis: izglītojies Norvēģijā, bet saglabājis slāvu identitāti un sirsnību. Arī viņa dziesma Fairytale bija "starpkulturāla" — gan ar skandināvu, gan ar slāvu folkloras motīviem. "Sabiedrībā kautrīgs, taču iekšēji pārāk pašpārliecināts. It kā savējais puisis, tajā pašā laikā vēlas būt varonis," Aleksandru Ribaku raksturo tie, kuri satikuši viņu Maskavā. Viņš arī ir vienīgais šā gada Eirovīzijas dalībnieks, kurš varētu mēģināt sākt starptautisku karjeru — ārpus Norvēģijas (un Baltkrievijas). Viņš varētu kļūt pieprasīts gan Ziemeļvalstīs, gan bijušās PSRS republikās (krieviski Ribaks runā bez akcenta).

Nākamgad Eirovīzijas dziesmu konkurss notiks Oslo. Eiropas Raidorganizāciju apvienība (EBU) jau paziņoja, ka pusfināli varētu notikt 18. un 20.maijā, fināls — 22.maijā. Kā tad mainīsies konkursa konjunktūra? Vērtējot šā gada rezultātus, var secināt, ka topā ir kvalitatīvas emocionālas balādes (2.vieta Īslandei, 5.vieta Lielbritānijai, 6.vieta Igaunijai, 8.vieta Francijai). Joprojām pieprasīts arī Eirovīzijas formātam atbilstošs eiropops ar austrumnieciskiem motīviem (3.vieta Azerbaidžānai, 4.vieta Turcijai, 7.vieta Grieķijai, 10.vieta Armēnijai). No Balkānu reģiona desmitniekā ir vienīgi Bosnija un Hercegovina (9.vieta).

Šogad labu rezultātu beidzot izdevies sasniegt Lielbritānijai — protams, pateicoties leģendārā komponista Endrū Loida Vebera klātbūtnei. Savukārt franču dīva Patrīcija Kāsa noteikti mērķēja augstāk par 8.vietu — viņa šajā pasākumā izskatījās "pārāk stilīga", taču Kāsas karjeru šis rezultāts neietekmēs. Par Eirovīzijas atklājumu var uzskatīt Igaunijas meiteņu grupu Randajad, kuras dziesma Urban Symphony bija ļoti īpašs, muzikāli vērtīgs notikums. Neapmierinošs rezultāts — 20.vieta — ir Vācijas duetam Alex Swings Oscar Sings!, kas savam priekšnesumam noalgojis mākslinieciski erotisku performanču zvaigzni Ditu fon Tīsu — viņas parādīšanās uz Eirovīzijas skatuves netika adekvāti "nolasīta" un novērtēta. Tendence ir skaidra — skatītājiem un žūrijai atkal patīk mazbudžeta skatuves melodrāmas, vēlams muzikālas pasakas ģimenes auditorijai. Vijoli dziedātājs vēl var atstāt, bet striptīzu un daiļslidošanu lūdzu nepiedāvāt!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja