Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Aleksandra Tauriņa grāmatas Tie, kas uzdrošinās recenzija. Kā latvietis par vīru kļuva

Mozaīka ar kara ainām, bēgļu nometnēm, dimantiem un...Pagājis jau laiciņš, kopš tikām lutināti ar Aleksandra Tauriņa pirmajām divām grāmatām - Avantūristi (2007) un Orinoko (2008). Tikko Jāņa Rozes apgāds izdevis mākslinieka, rakstnieka un dēkaiņa trešo grāmatu _Tie, kas uzdrošinās._Pats nodēvējis grāmatu par atmiņu mozaīku, A.

Tauriņš ir samērā precīzs. Še tiešām apkopoti gan Otrā pasaules kara pēdējo dienu notikumi Latvijā, gan došanās ar kuģi uz Vāciju, gan uzturēšanās bēgļu nometnēs un to tuvumā. Tālāk liktenis un paša vēlmes jauno vīrieti aizved uz Dienvidameriku, uz Venecuēlu. Grāmata ir neviendabīga, un šoreiz rodas iespaids, ka rakstnieks vēlējies aptvert pēc iespējas plašāku laukumu. No vienas puses, tas atmaksājas - daudzajiem latviešu rakstītajiem pēckara Vācijas stāstiem pievienojas vēl viens, netipisks un mazliet huligānisks. No otras puses, šai grāmatā atkal visnotaļ aizraujošu tekstu brīžiem pabojā eiropeiskā augstprātībā sniegtie sastapto cilvēku apraksti. Vai tā būtu veca, pusjukusi muižniece mazā Vācijas pilsētiņā, azartspēļu un alkohola satriekts dimantu meklētājs Gran Sabanā, vecīgās atraitnes miesaskārīgā meita mazā Andu ciematiņā vai Karakasas dimantu tirgonis - visi, izņemot pašu vērotāju un stāstnieku, ir ar savādu putnu kolekcijām galvās.Ar Tauriņu nekad nevar zināt, cik šie stāsti ir patiesi, - lasot rodas iespaids, ka vēroju fragmentus no kādas ziepju operas, īpaši tad, kad spilgtiem triepieniem tiek atainots kāds no negatīvajiem varoņiem. Taču stāstījumam piemīt burvīgs, senlaicīgs šarms, par ko gādā gan politnekorekti izteicieni, gan pastāvīga notikumu kāpināšana, novedot līdz traģiskai (vai vismaz satraucošai) kulminācijai, gan valodas lietojums, kas ir savādāks, nekā mūsdienās pieņemts. Lai gan mazliet novecojusi, A. Tauriņa valoda ir tīra un skaidra, lasīšana vedas raiti, un kopumā tieši šī grāmata visvairāk atgādina nevis mūsu pašu tautiešu dažādās trimdas laiku atmiņas, bet gan kaut ko no starpkaru laikos tik populārajiem stāstiem par indiāņiem, dimantiem, brašiem vīriem un gļēvuļiem - varbūt R. Hegarda Ķēniņa Zālamana raktuves vai Montesumas meitu. Stāsts par milzīgajām San Salvador de Paul dimanta raktuvēm un pievienotās fotogrāfijas ievieš citus akcentus, atgādinot, ka viss notiek tepat un nemaz ne tik senos laikos, lai gan arī še autoram labpatīk ieviest notikumus, kas iederētos labā dēku romānā. Un arī tālākie stāsti par rāpšanos Andos, lai aplūkotu senus indiāņu artefaktus, dona Kondora neparastais mūžs un tā necilās beigas, indiāņu šamaņa darbību apraksts - tie visi ir krāsaini dzīpari, no kuriem savijas glezna, kas ataino kāda lieliska, nesatriecama un talantīga cilvēka mūžu.Pievienoju jau iznākušo grāmatu abām pirmajām un zinu, ka atšķiršu tās vēl kādu reizi. Tie ir stāsti par veselu laikmetu, kurš nu jau pagājis uz neatgriešanos. Un, lai gan kara sekas uz mūsu tautu ir bijušas briesmīgas, optimismu vieš tas, ka pat tik neiespējamos apstākļos latvieši ir spējuši ne tikai izdzīvot, bet arī dzīvot jēgpilnu, skaistu un bagātu mūžu, nogalē daloties atmiņās ar tiem, kas dzīvojuši citā pasaules daļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja