Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dirty Deal Teatro piedāvā novērtēt Latvijas teātra nākotni

"Skatītājam ir brīnišķīga iespēja atnākt un novērtēt, kāda ir iespējamā Latvijas teātra nākotne," komentējot Dirty Deal Teatro jaunās skatuves mākslas parādi, saka teātra direktore Anna Sīle.

Maija mēnesis neatkarīgajā teātrī Dirty Deal Teatro paies jauno režisoru diplomdarbu zīmē, jo savas izrādes tur izvēlējušies iestudēt trīs šī pavasara Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra režijas mākslas kursu absolventi. Teātrī top un pirmizrādes piedzīvos Paulas Prozorēvičas darbs Porcelāna dūmi un Andra Kalnozola režisētais Labākais cilvēks Tahkurannā, bet jau pašlaik tiek rādīta Viestura Roziņa Paspēlēsim mājās un dejas izrāde Otrais/Pati uzmanība.

Teātra direktore Anna Sīle uzskata, ka iecere apvienot visas jauno režisoru izrādes vienā skatē ir lieliskas tradīcijas aizsākums, jo katru gadu pavasarī jaunie režisori, kuri absolvē Kultūras akadēmiju, nereti savu diplomdarbu veidošanai izvēlas tieši Dirty Deal Teatro telpas. "Šis ir tas mēnesis, kurā skatītājs var saprast, ka latviešu teātrī ienāk jaunas vēsmas," saka Anna Sīle. "Kādas tās ir, cik kvalitatīvas, cik brīnišķīgas, cik apveltītas ar jaunu teātra valodu un formu, tas jāspriež skatītājam pašam."

Aizbēgt no laika

Andris Kalnozols, kurš šogad absolvē Latvijas Kultūras akadēmijas režijas maģistra programmu, savu diplomdarbu dēvē par "igauņu romantiku". Viņa izrādē Labākais cilvēks Tahkurannā galveno lomu spēlē Jaunā Rīgas teātra aktieris Ivars Krasts, komandā ir arī Leļļu teātra aktieri Edgars Kaufelds un Lienīte Osipova, kā arī šī gada Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktieru mākslas kursa absolvents Jurģis Spulenieks.

"Izrāde runā par manas paaudzes problēmām šajā milzīgajā informācijas/dezinformācijas laikmetā, kad informācija kā tāds milzu cunami gāžas pār mums visiem," pārdomās dalās Kalnozols, kurš pats ir arī izrādes dramaturģijas autors. "Stāsta varonis bēg no Igaunijas uz Mongliju, jo kā mēs zinām Igaunija ir maza, sparīga attīstīties, ātri augoša valsts. Mongolija savukārt ir liela, mazapdzīvota teritorija, tātad domas ātrums, ja tā matemātiski ņem, Igaunijā ir milzīgs, savukārt Mongolijā – meditatīvs." Izrādes varoņa centieni aizbēgt un atpūsties no straujā ritma viņu aizved līdz savas "iekšējās" Mongolijas atklāšanai. "Lai kur tu sevi meklētu, tu sevi atradīsi sev blakus," secina jaunais režisors.

Neļauj pieaugt

Paulas Prozorēvičas, bakalaura studiju absolventes, darba Porcelāna dūmi sižetu veido izrādes radošās komandas stāsti par bērnību. "Mēs mēģinām skatīties uz tām atmiņām, kuras cenšamies nolikt tālākajos plauktos," sava iestudējuma būtību atklāj jaunā režisore. "Tā ir tāda šķautne, kādā uz bērnību nemēdz skatīties, kur nu vēl teātrī." Prozorēviča uzskata, ka šīs "melnās bērnības" iespaids ikdienā ir jūtams ik uz soļa, tikai mēs to neapzināmies. Radošā procesa gaitā, daloties ar saviem bērnības stāstiem, komanda nonākusi pie secinājuma, ka šo atmiņu radītās emocijas brīžiem ir tik pat spēcīgas kā pats pārdzīvojums, tādējādi radusies ideja, ka attiecīgā pieredze neatļauj mums pieaugt. "Mēs vēlamies restaurēt tās sajūtas," saka Paula Prozorēviča.

Māju sajūta

Jaunais režisors Viesturs Roziņš kopā ar radošo apvienību HarF Dirty Deal Teatro radījis diplomdarba izrādi Paspēlēsim mājās. Viņš ar komandu sevi piesaka kā pieredzes teātra pārstāvjus, kuri izrādes tapšanas laikā devušies ekspedīcijā pa pamestām Latgales mājām. "Braucām un nakšņojām tajās, gribējām sajust atmosfēru un izjust to metafiziku, kas ir katrā no šīm mājām, nemēģinot iet arhīvos, dokumentēt, bet fantazējot uziet to, kas varēja būt šajās mājās, kas par cilvēkiem tur dzīvojuši, ko redzētais liecina par cilvēka būtību," stāsta Roziņš. "Radās stāsts, kurš nekad nenotika, bet iemājo katrā cilvēciskā būtnē." Izrādes varoņi esot galējas aktieru izpausmes, kuras transformē māju sajūtu, atveidojot tai būtiskākos nosacījumus. Izrādes muzikālo noformējumu radījis Dailes teātra aktieris Kristaps Rasims.

Kamēr Dirty Deal Teatro tiek izrādīta Paspēlēsim mājās, radošā komanda jau uzsākusi darbu pie nākamās izrādes - Sāras Keinas lugas iestudējuma Dailes teātrī.

Uz jaunās skatuves mākslas parādē iekļautajām izrādēm iespējams iegādāties abonementu, vienlaicīgi ietaupot un noskatoties visas šajā pavasarī Dirty Deal Teatro iestudētās diplomdarbu izrādes. Katru no tām maija mēnesī paredzēts spēlēt divas reizes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja