Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Ati, es ģībstu!

Aktrise Marija Bērziņa stāsta par Trīni, dublēšanos ar Ditu Lūriņu un piedāvāto iespēju izpausties lomu dažādībā.

Savam jaunākajam iestudējumam Nacionālajā teātrī režisors Elmārs Seņkovs ir izvēlējies dramaturga Rūdolfa Blaumaņa joku lugu Trīnes grēki, kurai šodien pirmizrāde. Viņa versijā tā ir kļuvusi par "piģermiģeru" divās daļās un piedāvā aktieriem izspēlēties uz nebēdu, jokojoties par mūžīgo tēmu. Mīlēt gribas, bet...

Titullomā – Marija Bērziņa vai Dita Lūriņa. "Man šķiet, ka dublēties ir jēga tikai tad, ja lomas interpretācijas ir atšķirīgas," uzskata Marija Bērziņa, kura ar Ditu Lūriņu ir dublējusies vairākās lomās. To vidū ir Gaļinas Poļiščukas Kerija. Retrospekcija, Indras Rogas Parīzes Dievmātes katedrāle un citas izrādes. "Mēs atkal būsim ļoti dažādas."

Lai arī abu aktrišu spēlētās Trīnes ir atšķirīgas, viņās tomēr ir kaut kas kopīgs. "Gan vienā, gan otrā gadījumā tas ir stāsts par mazo cilvēku, kurš tik ļoti vēlas būt kādam vajadzīgs. Tajā iekodētā atziņa ir absolūti elementāra – jebkuram no mums gribas nedaudz maiguma," sarunā ar KDi atzīst Marija Bērziņa.

 

Jaunatklājumu bauda

Šo joku lugu Rūdolfs Blaumanis ir sarakstījis 1896. gadā, un tā izpelnījusies ne vienu vien skarbu vārdu no tā laika kritiķiem, kuri savos tekstos ir izpaudušies bez žēlastības. "Gandrīz visas Rūdolfa Blaumaņa komēdijas sākumā ir tikušas nozākātas, pat Skroderdienas Silmačos, kas kļuvušas par viņa slavenāko darbu," atgādina aktrise.

Pa šiem gadiem Rūdolfa Blaumaņa Trīnes grēki ir pieredzējuši vairākus spilgtus iestudējumus uz Latvijas skatuvēm. No tiem Marija Bērziņa izceļ Dailes teātra izrādi ar Ilzi Vazdiku galvenajā lomā un Liepājas teātra iestudējumu ar Ivara Vīgnera un Jāņa Petera dziesmām, to nesen viņa ir noskatījusies ierakstā. "Klasiski un skaisti," komentē aktrise.

Elmārs Seņkovs ir izvēlējies commedia dell’arte atslēgu ar klaunādes un bufonādes elementiem, lai mūsdienu skatītājiem atslēgtu šo vairāk nekā pirms 120 gadiem tapušo darbu. "Mums ir ļoti sarežģīts mēģinājumu process. O-o-o, tik daudz jauna!" atklāj Marija Bērziņa. Latvijā nav bijis daudz piemēru šajā teātra formā, kuru aktieri apgūst izrādes radīšanas laikā.

 

Vainhausa un Suta

Marija Bērziņa vērš uzmanību uz to, ka bieži vien Trīne tiek attēlota kā riktīga vecmeita ar rozā vaigiem, bet izrādes veidotāji ir gribējuši lauzt šo stereotipu par vienu no spilgtākajiem latviešu dramaturģijas tēliem. "Būšu ar visu grimu, nesabīstieties!" pirms gaidāmās intervijas īsziņā pabrīdina aktrise, kura savā varonē saskata līdzību ar Rumpumpeli.

"Tu izskaties pēc latviešu Eimijas Vainhausas," smejoties raksturojis izrādes mākslinieks Reinis Suhanovs, kurš šo iestudējumu ir izvēlējies krāsot gleznotāja Romana Sutas krāsu gammā, kurā atbalsojas Latvijas vēlais pavasaris un agra vasara – ar dzeltenām pienenēm, violetām dzegužkurpītēm, baltām ievām, sarkanām magonēm un lillā ceriņiem.

"Trīne ir ziepju vārītāja un katalizators visam notiekošajam," uzsver Marija Bērziņa, kuras atraktīvās varones iniciētajos notikumos iesaistās pārējie Rūdolfa Blaumaņa joku lugas tēli. Tos Elmāra Seņkova izrādē Trīne atveido Maija Doveika, Agnese Cīrule, Ainārs Ančevskis, Mārtiņš Egliens, Arturs Krūzkops, Ģirts Liuziniks, Uldis Siliņš un citi.

 

Nevaldāmais optimisms

"Man bija interesanti saprast, kāpēc Trīni neviens negrib ņemt par sievu, un tad es nolēmu, ka iemesls ir meklējams nevis izskatā, bet raksturā," stāsta Marija Bērziņa, kurai trāpīgu ideju ir pametis viņas kolēģis Jānis Vimba ar vārdiem: "Mēs, veči, esam mednieki, bet viņa visu mēģina izdarīt mūsu vietā."

Par spīti neveiksmēm mīlas frontē, Trīne nezaudē savu nevaldāmo vitalitāti un optimismu. Ja viņa ģībst, tad ģībst nākamajam rokās – apmet skatienu apkārt un nolūko puisi bez meitas. "Ah!... Atkal par velti mīlēts!... (Krīt Atim rokās, kas viņu nolaiž krēslā, kuru Jaņuks ātri pienes)," joku lugas noslēgumā raksta Rūdolfs Blaumanis.

"Mana Trīne ir izdzīvotāja," rezumē Marija Bērziņa, kurai aizejošā sezona ir sagādājusi četras lielas lomas – austriešu režisora Folkera Šmita iestudējumā Klavigo, Valda Lūriņa izrādē Bišumāte un vilkacis un krievu režisora Kirila Serebreņņikova darbā Tuvā pilsēta. "Es esmu pateicīga, ka man ir iespēja izpausties šādā dažādībā," piebilst aktrise.

Top komentāri

visi gudri
v
"Mēs veči, bet viņa visu mūsu vietā". Kurā vietā tad kāds vecis jelko mēģinājis ar Trīni "ierubīt"? Ak, tad Trīne ir katalizators, ak, tad Seņkovam vajag delartisko komēdiju. Tad lai ņem itāļu lugas un taisa. "Trīnes grēkos" ir foršs teksts Annulei: Re, maiss jau galvā! Tas pilnā mērā attiecas uz NT aktieriem. Šajā novatorismā pārāk daudz kā ir par daudz. Bet Marijai Bērziņai gribētos lūgt izrāžu laikā nebūt tik pašpietiekamai. "Bišu mātē" skats ir šāds- jā, buksē, neiet, nu tad nav ar ko plēsties. Viss sākās jau "Kabarē". Kā Melbārdis nost un atsevišķi, tā cuff, anniņ! Nenormāls laiskums.
Sazinkas
S
Diemžēl, kā jau katrai radošai personai, arī režisoram ir pacēlumi un kritumi. Apbrīnoju Seņkova "Kaiju" un "Raudupieti", bet "Trīne" ir drīzāk "Mana nabaga tēva" stilā - neizdevusies un bezgaumīga performance. Aktieri gan brīnišķīgi, jo īpaši Arturs Krūzkops un Inga Misāne - Grasberga
Trīne, ne Blaumanis
T
Tā būtu pieklājīgi. Vajadzētu arī iepazīties ar paša Blaumaņa dzīves un rakstniecības būtību. Nepierakstīt to kā nebija un neignorēt būtību- Blaumaņa ētisko programu. Šis žanrs ir uzspiests, redzēs, cik tālu pavilksies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Solījumi jāpilda

Jācer, ka arī Austras balvu ieguvusī grupa kuba pildīs doto solījumu vēl kādreiz – kaut pēc pieciem gadiem – sanākt kopā pilnā sastāvā un uzspēlēt

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja