Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Indra Burkovska. Mana Benjamiņa

Aktrise Indra Burkovska spēlē Emīliju Benjamiņu izrādē Benjamiņa. Kā dzīvot mūsdienu cilvēkam?, kuras pirmizrāde ir 9.aprīlī

Kas ir aktieris: mākslinieks, komediants, āksts? Šādu jautājumu aktrise Indra Burkovska sev uzdevusi vairākkārt un pati atbild, ka viss kopā. Iespējams, tas ir iemesls, kādēļ viņa piekrita sākotnējai iecerei stāstu par Latvijas laika leģendāro avīžu izdevēju, mecenāti un smalko aprindu karalieni Emīliju Benjamiņu spēlēt izklaidējošā formā greznā Rīgas centra viesnīcā. Situācija mainījās, un salonvakars pārtapa izrādē. Dažas dienas pirms pirmizrādes Burkovska nezina, vai izrāde būs uzvara vai izgāšanās, taču viņa ir pārliecināta, ka mākslā katram tiesības uz savu versiju. Šī būs Baņutas Rubesas un Indras Burkovskas versija par Emīliju Benjamiņu.

Kas jums personīgi šķiet ievērības cienīgs Emīlijas Benjamiņas personībā, ka piekritāt spēlēt šo lomu? Faktiski tas nozīmē arī rakties cauri materiālu kaudzēm, jo izrādes pamatā ir nevis konkrēta luga, bet scenārijs - kolāža, ko veidojāt kopā ar režisori Baņutu Rubesu.

Emīlija Benjamiņa bija vienkārša dzelzceļa strādnieka un avīžu sieviņas meita un kļuva par pirmo dāmu Latvijā. Par to viņa kļuva nevis tāpēc, ka viņu būtu apprecējis kāds ārzemju princis miljonārs, bet ar savu darbu un uzņēmību. Mani ļoti uzrunāja intervija ar žurnālistu Aināru Dimantu Literatūrā un Mākslā deviņdesmito gadu sākumā. Viņš bija rakstījis diplomdarbu par Benjamiņiem. Intervijā Dimants saka, ka šie cilvēki pelnījuši palikt mūsu tautas atmiņā. Arī mana mamma bija pastniece. Zināju, ko nozīmē iznēsāt avīzes, jo palīdzēju mammai. Visa mana bērnība pagāja Atpūtas (populārs žurnāls, ko izdeva Emīlija Benjamiņa, - A.B.-R.) zīmē. Mēs laukos ļoti lasījām Atpūtu. Tagad, gatavojot izrādi, izmantojām tieši tos sējumus, kurus saglabājuši mani vecāki un vecvecāki. Sacerētu tekstu izrādē nav tikpat kā nemaz. Teksti ir no tā laika preses, no Jaunāko Ziņu un Atpūtas rakstiem, intervijām, kā arī Kārļa Skalbes Mazajām piezīmēm.

Vai nebija sarežģīti būvēt izrādi par vēsturisku personību pēc izjūtas no dažādiem faktu fragmentiņiem?

Ļoti daudz ko vajadzēja atmest. Līdz mūsdienām par Benjamiņu saglabājušās dažādas leģendas. Visi zina pāris lietu, piemēram, ko viņai pareģojis Finks.

Man bija svarīgi, ka Emīlija jau bērnībā gribējusi zināt, kā top avīze. Gājusi mātei līdzi skatīties, kā palaiž pirmo ar elektrību darbināmo iespiedmašīnu. Vēlāk dzīvē viņa bijusi īsta grāmatvede. Teikusi, ka Dievs visam pamatā licis skaitļus.

Kā jums šķiet, kas bija Benjamiņas fenomens? Kas viņu izveidoja par to, kas viņa bija?

Viņa bija ļoti vispusīga personība. Benjamiņa nekad nav saņēmusi valsts apbalvojumus par savu darbību avīžniecībā, bet gan par labdarību. Viņas lielā aizraušanās bija, kā jūs domājat - kas?

Nezinu.

Teātris! Viņa kopā ar Toniju (dzīvesdraugu Antonu Benjamiņu - A.B.-R.) vāca līdzekļus, lai iestudētu Uguni un nakti. Pati sēdēja kasē.

Izrādes beigās mums ir dziesma, kas paņemta no Jaunāko Ziņu 2.numura ievadraksta: laikrakstam jābūt kā zvanam, kas modina no miega, lai cilvēki nomet kūtro vienaldzību un katra seja ir spirgta un ziedoša. Tieši tam Benjamiņa veltīja visu savu mūžu.

Ar ko viņa atšķīrās no mūsdienu sabiedrības krējuma?

Domāju, mūsu sabiedrībā arī ir cilvēki, kuri sasnieguši labklājību ar godīgu darbu. Ja tā nav, vispār nav vērts dzīvot. Benjamiņas laikā gan arī netrūka avantūristu. Redziet, Benjamiņai pārmeta, kāpēc viņa savu naudu nav turējusi Latvijas bankās. Viņa vienkārši bija gudra un tālredzīga. Es domāju, kurš ir virsotnē, par to vienmēr runās.

Vai izrādes veidošanā izmantojāt arī Laimas Muktupāvelas skandalozo grāmatu par Benjamiņu?

Mani Laima uzaicināja uz grāmatas prezentāciju. Tas bija impulss iepazīt Benjamiņu dziļāk vēstures materiālos. Laima romāna beigās dod plašu izziņas un dokumentālo materiālu. Domāju, katram cilvēkam ir savs priekšstats par pazīstamu vēsturisku personību. Savā laikā Imants Ziedonis mani uzaicināja piedalīties lasījumos par Raini, tiem viņš lika virsrakstu Mans Rainis. Mākslas darba skaistums jau ir tieši tas, ka vienmēr būs kontrapunkts, kurā katram radīsies savas domas.

Kas jūs un režisori Baņutu Rubesu pamudināja tieši patlaban krīzes epicentrā veidot šādu izrādi?

Ideja radās Royal Hotel (Benjamiņu nama) bijušajam direktoram Jānim Jendzim. Viņš gribēja, lai Benjamiņu namā būtu kāds notikums. Sākumā bija doma par izklaidējošu pasākumu - salonvakaru Pie Benjamiņas. Tas būtu noticis trīs viesnīcas telpās. Ļoti žēl, bet mainījās viesnīcas vadība, un jauno vadību šis projekts neinteresēja. Mēs tobrīd jau bijām pie finiša, nevarējām apstāties.

Izrāde, kas tapusi tagad, būs pastaiga ar mūziku ļoti skaistās un piemērotās telpās - Mazajā ģildē. Skatītājiem būs jānāk man līdzi. Izrādē būs arī neliela dokumentāla filma ar divām brīnišķīgām kundzēm. Viena no viņām bijusi kopā ar Benjamiņu vagonā izsūtīšanas laikā. Otras kundzes rokās nonāca dienasgrāmata, kurā aprakstītas Benjamiņas pēdējās dienas. Šī rūtiņu burtnīca saglabājusies.

Vai jums, pētot Benjamiņas dzīvi, nav vieglāk paskatīties uz šodienu? Ja iedomājamies šīs harismātiskās, bagātās veiksminieces dzīves nogali izsūtījumā un to, par ko paši šobrīd vaimanājam, - bēdu un nolemtības mērogs laikam tomēr ir ļoti atšķirīgs…

Mūsu izrādē ir jautājums: kas ir šis laiks, kurp tas mūs ved? Tagad mums visiem ir mobilais telefons, dators, bet pasaule ir nedroša…Tādā ziņā nekas nav mainījies. Tā bija gan toreiz, gan tagad. Jautājums ir, kā mēs to uztveram.

Vai jūsu pašas dzīvē ir kaut kas līdzīgs Benjamiņai?

Antons Benjamiņš 1930.gadā izveidoja Valdeķu paraugsaimniecību. Tajā ar elektrisko ierīču palīdzību slauca govis, bija siltumnīcas ar agrīniem tomātiem. Skatoties Atpūtas, bildes no Valdeķiem ir ļoti skaistas. Benjamiņa intervijās stāsta, ka viņai patīkot Valdeķos ravēt. Man jāsmejas, iedomājoties, kā viņa uz stundiņu aiziet paravēt. Man arī tā patīk.

Kaut ko no šīs lomas esat guvusi arī sev?

Benjamiņa Atpūtas modes lapām rakstīja slejas Kā dzīvot modernam cilvēkam? Daži padomi liek pasmaidīt, bet daži ir aktuāli arī mūsdienās. Kā pareizi tīrīt māju, diētas - to visu joprojām žurnālos varam lasīt. Esmu pievērsusi uzmanību viņas rakstītajam par krāsu salikumiem, stilu. Viņa bija daudz ceļojusi, daudz redzējusi.

Pati tikko esat atgriezusies no Indijas. Patika?

Savā laikā iestājos Ģeogrāfijas fakultātē, jo man ļoti patika ceļot. Lidojuma, viegluma, brīvības sajūta! Taču es nekad nebiju domājusi, ka braukšu uz Indiju. Man negaršo indiešu ēdieni. Par indiešu filmām es vīpsnāju. Sagadījās, ka manas meitas krusttēvs aizbrauca uz Indiju, viņš tur tagad dzīvo. Atbraucis uz Latviju, viņš rādīja fotogrāfijas, uzlika mūziku un sāka stāstīt. Teicu, es braucu!

Es biju tik laimīga! Tā ir cita pasaule, cita domāšana. Kāpēc? Vienu iemeslu zinu: tur ir tik daudz saules. Indijā es pirmo reizi mūžā izbaudīju Arābijas jūru un ājurvēdas masāžu. Nopirku sari. Nezinu gan, kad to Rīgā uzvilkšu. Tagad gaidu Rīgā savu draudzeni Viju Vētru, iešu pie viņas uz indiešu dejas nodarbībām. Man ļoti gribētos Indijā atgriezties.

***

Benjamiņa. Kā dzīvot mūsdienu cilvēkam?

Režisore Baņuta Rubesa

Mazā ģilde. Izrādes 13.,14., 25., 27.IV

19.00. Biļetes Biļešu servisa kasēs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja