Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Ivars Cinkuss Francijā iestudē mūsdienu operu

Diriģents un dziedātājs Ivars Cinkuss, kurš zināms kā kamerkora “Ventspils vadītājs”, kopā ar franču mūziķu apvienību “Delta Ensemble” Bordo iestudē mūsdienu franču operu “Garonnas gari”, vēstījusi “Ventas balss”.   

Sākotnēji bijusi doma par sadarbības projektu kopā ar režisori Baņutu Rubess, kuras izrādēs Cinkuss piedalījies kā solists lomās. Tomēr uz Franciju devās tikai Ivars Cinkuss, kurš izrādījies vienīgais ārzemnieks konkrētajā projektā.  

Franču mūziķu apvienība pirms 24 gadiem radīta, lai veicinātu netradicionālu un mūsdienīgu pieeju mūzikai un skatuves mākslai. Tā sagatavojusi jau vairāk kā 20 koncertus, izrādes un instalācijas, kā arī izdevusi 10 kompaktdiskus. “Delta Ensemble” sadarbojies ar vismaz 150 dažādiem Eiropas māksliniekiem, pērn viesojusies arī Rīgā ar viesizrādi “Dīvainību kambaris”. 

Laikmetīgās kameroperas “Garonnas gari” komponists ir “Delta Ensemble" dibinātājs un mākslinieciskais vadītājs džeza saksofonists Žans Pols Nogess. Viņa opera, kuras nosaukumā godāta cauri Bordo plūstošā Garonnas upe, jau divreiz bijusi iestudēta. I. Cinkuss tās mūziku salīdzina ar Latvijā dzīvojošā kanādiešu komponista, saksofonista Nika Gothema mūziku, tomēr Nogesa skaņdarbs esot daudz abstraktāks, izteikti ritmiskāks. Tās sižets ņemts no franču mitoloģijas. Vienlaikus muzikālajai vadībai Cinkuss gatavo arī divas lomas – labo zemnieku puisi Žozē un ļauno Ūdens garu. Projektu gatavo deviņi cilvēki: vācu izcelsmes režisore, komponists, četri solisti un trīs instrumentālisti (flauta, alta un marimba). Projekts top par Eiropas līdzekļiem, nākamā darba sesija plānota šā gada nogalē. Iestudējumu iecerēts rādīt viesizrādēs dažādās Eiropas zemēs. “Delta Ensemble” piedāvājusi I. Cinkusam sadarbību līdz 2014. Gadam. 


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja