Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

JRT pērn apmeklējuši 115 tūkstoši apmeklētāju

Jaunā Rīgas teātra (JRT) izrādes pērn noskatījušies 114 986 apmeklētāji, kas ir gandrīz trīsreiz vairāk, nekā no teātra atbilstoši finansējuma līgumam prasa valsts.Teātra direktore Gundega Palma aģentūru BNS informēja, ka JRT telpās izrādes noskatījušies 97 011 apmeklētāji, bet reģionos citviet Latvijā - 2917 cilvēki.

Savukārt 15 058 skatītāji JRT izrādes apmeklējuši ārzemēs.Pērnā gada līgumā ar valsti par finansējuma piešķiršanu 2010.gadam teātrim bija jānodrošina vismaz 45 tūkstoši apmeklētāju.Šogad līgums ar valsti paredz, ka JRT 2011.gadā jānodrošina vismaz 52 tūkstoši skatītāju. JRT direktore atzina, ka, visticamāk, teātrim arī šogad būs krietni vairāk apmeklētāju nekā līgumā ar valsti noteiktais kā obligāti nepieciešamais.Šogad JRT saskaņā ar valsts dotācijas līgumu jānodrošina vismaz astoņi jauniestudējumi, tostarp viens oriģināldramaturģijas un viens jauniešiem vai bērniem domāts darbs. Kopumā visiem teātriem Latvijā 56 jauniestudējumu veidošanai atvēlēti 500 tūkstoši latu jeb aptuveni 8,9 tūkstoši latu katram jauniestudējumam.Kopumā teātrim jānospēlē ne mazāk kā 250 izrāžu un jānodrošina vismaz desmit viesizrādes, no tām piecas Latvijas reģionos un tikpat ārvalstīs.Ne mazāk kā 12 tūkstoši biļešu teātrim jāpārdod par pazeminātām cenām.Savukārt, runājot par dotācijas pieaugumu, JRT direktore atkārtoti uzsvēra - tas ir saistīts nevis ar to, ka Kultūras ministrija būtu nolēmusi palielināt teātru budžetu, bet gan ar to, ka teātriem noteikti skaidri finansēšanas kritēriji, kā tiem piešķiramā summa tiek aprēķināta. Tas tiek darīts pēc noteiktas formulas, ņemot vērā divus gadus vecus datus gan par izrāžu un skatītāju skaitu, gan citiem rādītājiem. Proti, piemēram, dotāciju 2011.gadam teātrim aprēķina, ņemot vērā datus par 2009.gadu.Turklāt no kopējā teātriem piešķirtā budžeta noteikta summa tiek atvēlēta valstij piederošās ēkas uzturēšanas pamatvajadzībām, "lai ēka neaiziet bojā", kas jāmaksā "Valsts nekustamajiem īpašumiem". Šim mērķim JRT 2011.gadā paredzēti 36 tūkstoši latu, kas gan tik un tā nesedz visus izdevumus, kas saistīti ar ēkas uzturēšanu, norādīja Palma. Piemēram, šogad krietni vairāk nekā citos gados jau iztērēts sniega tīrīšanai. "Naudas resursus tas ēd milzīgi, nevienu gadu tik daudz nav bijis," teica Palma. Problēmas ir arī ar siltuma efektivitāti, jo ēka nav labi nosiltināta.Palma arī uzsvēra - ņemot vērā dramatisko finansējuma samazinājumu iepriekš, "protams, ka katrs tūkstotis, ko pieliek, ir ļoti labi, bet tas neatrisina situāciju". "Mūsu situācijā tas ir mazliet vieglāk, jo strādājam pilnā zālē, pelnām arī ārzemēs, mums tā situācija ir labāka nekā varbūt citos teātros," piebilda JRT direktore.Jau vēstīts, ka Jaunajam Rīgas teātrim valsts dotācija šogad pieaugusi par aptuveni 64 tūkstošiem latu - no 499 595 latiem pērn šogad valsts dotācija teātrim palielināta līdz 563,7 tūkstošiem latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja