Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

JRT sezonu beidz, dodoties viesizrādēs

13. jūnijā ar izrādi "Mēnesis uz laukiem" Jaunais Rīgas teātris beidz savu 2008./09. gada sezonu Rīgā, bet turpinās teātra sezonā pasaulē.

Paralēli radošajam darbam Rīgā JRT aktīvi piedalās dažādos starptautiskajos teātra festivālos un viesizrādēs. Pēdējos gados starptautiskā prakse JRT ir kļuvusi par tik pat nozīmīgu darba daļu, kā jauniestudējumu veidošana un izrādes vietējiem skatītājiem. Aizvadītās sezonas laikā JRT 17 pasaules valstīs ir nospēlējis 84 izrādes: 31 izrādi "Soņa", 16 "Garās dzīves, 35 "Klusuma skaņas" un 2 "Latviešu mīlestības" . Ģeogrāfija bijusi ļoti plaša: no kaimiņvalstīm – Igaunijas, Krievijas, Somijas, Dānijas – ietverot Centrāleiropu – Franciju, Beļģiju, Nīderlandi, Šveici, Vāciju, Ungāriju, Rumāniju, Serbiju - līdz Eiropas dienvidiem – Itālijai, Spānijai, Portugālei – un tālāk pasaulē – Kanādā un Singapūrā. Tādēļ droši var teikt, ka skatītāji visā pasaulē iepazinuši Alvja Hermaņa darbus.

Aprīļa beigās un maijā sākumā divu nedēļu laikā Šveices pilsētā Lozannā Vidy-Lausanne teātrī pilnīgi izpārdotās skatītāju zālēs notika 12 "Soņas" izrādes. Līdzšinējā JRT pieredzē šis bija lielākais izrāžu skaits, kas nospēlēts vienā viesteātrī tik īsā laika posmā. Tā bija arī pirmā reize, kad izrādes tehniskā apkalpošana pēc pirmajām izrādēm pilnībā tika nodota vietējā personāla ziņa.

Drīz pēc tam izrādes "Klusuma skaņas" ansamblis devās pāri Atlantijas okeānam uz Kanādu, lai no 20. – 23. maijam piedalītos festivālā "Festival Transameriques" Monreālā un 27. – 30.maijam "Carrefour international de théâtre" festivālā Kvebekā. Abi festivāli ir orientēti uz aktuālākajām un novatoriskākajām Eiropas un Amerikas izrādēm. Līdzīgi kā pirms diviem gadiem Kvebekā, kanādieši bija uz vietas bija rekonstruējuši izrādes dekorācijas un daļu rekvizītu. Pēc fotogrāfijām un tapešu paraugiem tika uzbūvēts "Klusuma skaņas" dzīvoklis, uz vietas piemeklēti visi lielākie rekvizīti. Tas viss tika veiks, lai 8 vakarus kanādieši noskatītos rīdzinieku izrādi par jaunību, par zaudēto nevainību.

Tikmēr 21. un 22. maijā izrāde "Soņa" kopā ar 65 dažādām teātra kompānijām no 17 valstīm piedalās 16.starptautiskajā festivālā Figuren.Theater.Festival Erlangenā . Šis festivāls ir kļuvis par būtisku vācu teātra dzīves sastāvdaļu, kas vienlaicīgi notiek 4 Vācijas pilsētās - Erlangenā, Nirnbergā, Fūrtā, Švabahā.

Ceļā pošas arī izrāde "Garā dzīve", lai no 11. – 13. Jūnijam piedalītos Singapūras mākslas festivālā, kas ir lielākais notikums Singapūras mākslas dzīves kalendārā. Singapore Arts Festival – ir ikgadējs starptautisks mākslas festivāls, kuru kopš 1977.gada organizē Nacionālā mākslas padome. Gadu gaitā festivāls ir pārveidojis Singapūru par vienu no Āzijas lielākajām kultūras galvaspilsētām, kas ietekmējis mākslinieku darbu, veicinājis publikas pieprasījumu pēc mākslas, vairojis jaunas kultūras formas, notikumus un kustības. Šī gada festivālā aicināti mākslinieki no vairāk kā 20 valstīm, četru nedēļu laikā piedāvājot pāri par 400 aktivitāšu, piesaistot 500 000 apmeklētāju.

Drīz pēc tam no 18. – 20 jūnijam viesizrādēs uz Portugāli dodas nākamā izrāde. Trīs vakarus Maria Matos Teatro Municipal Gundars Āboliņš un Jevgeņijs Isajevs spēlēs izrādi "Soņa".

JRT sezona noslēgsies ar viesizrādēm Šveicē. 26., 27. un28. Jūnijā Schauspielhaus Zürich teātrī notiks trīs izrādes "Klusuma skaņas". Jaunajam Rīgas teātrim un Alvim Hermanim jau izveidojusies ilggadīga radoša sadarbība ar Schauspielhaus Zürich . Šeit viesojušās JRT izrādes "Revidents", "Garā dzīve", "Soņa" . Režisors Alvis Hermanis šajā teātrī ir iestudējis 3 darbus: Antonio Buero Vallejo lugu «Liesmojošā tumsa»(2006), "Tēvi"(2007) un "Idiots Romāna sākums" pēc F.Dostojevska romāna (2008).

Pēc atgriešanās Rīgā, jūlijā teātris dodies savā vasaras atvaļinājumā, jo jau augusta sākumā to gaida nākamās viesizrādes – "Zilākalna Martas" dalība starptautiskajā teātra festivālā Tamperē, Somijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja