Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Niks Matvejevs. Turpina eksperimentu

Šovakar Nacionālajā teātrī Nika Matvejeva veidotie Ziemassvētku koncerti Mūziķis Niks Matvejevs Nacionālā teātra koncertu veidošanā piedalās otro gadu, un pats atzīst, ka pērn tas bijis neliels eksperiments, kas izvērsies visnotaļ veiksmīgi. "Sākums bija sarežģīts, bija bažas, kā samērā konservatīvā Nacionālā teātra publika to uztvers.

Pagājušogad koncerta otrajā daļā spēlēja Latvian Blues Band..." Pēc pērnās veiksmes nolemts turpināt, un Niks Matvejevs uzsver — tās bijušas teātra direktora Ojāra Rubeņa idejas, ko viņš palīdzējis īstenot. Domājot par koncerta pirmo daļu, sākumā bijusi ideja izmantot Čārlza Dikensa pasaku Circenīša Ziemassvētki; kopā ar dzejnieku un libretistu Maratu Samauski pat izveidots viens variants. "Sapratām, ka tomēr nevaram, tādēļ meklējām ko citu. Tad talkā nāca režisors Edmunds Freibergs, kurš ieteica Kārļa Skalbes pasakas. Vairākumam šis rakstnieks asociējas ar Kaķīša dzirnaviņām, taču viņam ir vēl daudz citu lielisku pasaku!" stāsta Niks Matvejevs. Galu galā nolemts izmantot Skalbes pasaku Ziemassvētki būdiņā, kurā darbosies Teicējs un gandrīz visi šīs pasakas tēli, protams, dziedot Nika Matvejeva komponētās dziesmas. Arī šis uzvedums tapis sadarbībā ar Maratu Samauski, par kuru mūziķis stāsta — lielisks libretists, ar kuru viņš sadarbojas jau daudzus gadus un nedomā kaut ko mainīt. "Marats tādā Skalbes stilā arī rakstīja dziesmu vārdus, lai gan viņam vispirms nācās izkopt Skalbes valodiņu..." smejas mūziķis. Viņš pats koncerta pirmajā daļā nedziedās drīzāk uzņemsies muzikālo virsvadību, no aizkulisēm pielūkojot, lai viss ir kārtībā. "Vienīgais, kā atkal pietrūka, bija laiks — kā jau parasti. Katru gadu sev nosolos, ka sākšu to visu darīt laikus — nu, tā ap Jāņiem... Bet sanāk tā, ka divas nedēļas pirms koncerta ar notīm rokā klīstu pa teātri, un visi no manis kratās vaļā. Un tad divas dienas pirms koncerta saņemas..." Taču, pēc mūziķa domām, viss tomēr būšot kārtībā. Otrajā koncerta daļā pavadījumus aktieru dziedātajām dziesmām spēlēs Raita Ašmaņa vadītais bigbends. "Bija skaidrs, ka Latvian Blues Band otro gadu nevaram iesaistīt, lai kā gribētos. Tad izdomājām, ka šai daļai jābūt retro stilā — ar piecpadsmit dziesmām, no kurām lielākā daļa ir visnotaļ jestras," Niks Matvejevs turpina, nodungojot fragmentu no kādas dziesmas un piekrītot, ka Nacionālā teātra aktieri varot nodziedāt gandrīz jebko. "Balss materiāls viņiem ir labs, un, ja vien būtu bijis laiks pastrādāt, mēs dabūtu gatavas tādas lietas..." Matvejevam ir arī versija, kādēļ biļetes uz Nacionālā teātra koncertiem izķer, kamēr uz dažiem citiem tās vēl iespējams iegādāties: "Cilvēki zina, ka te viņi ieraudzīs kaut ko jaunu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja