Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Operas "Lučija di Lammermūra" tiešraidē no Ņujorkas dziedās Natālija Deseja

Franču soprāns Natalī Deseja (Natalie Dessay) triumfēja Gaetano Doniceti operas “Lučija di Lammermūra” trauslās titulvarones lomā Ņujorkas Metropolitēna 2007/2008.g. sezonas atklāšanas vakarā, Mērijas Cimmermanes veidotā iestudējumā pirmizrādē. Soliste vēlreiz atgriezusies šajā  lomā,  tēlojot jauno nevainīgo sievieti, kuru pašas brālis, maskējot alkatību ar tā dēvētajām “ģimenes interesēm”, noved līdz vājprātam, ar viltu un nelietīgiem meliem piespiežot atteikties no mīlestības.

Starptautiskajā tiešraidē no Ņujorkas Metropolitēna operas kino “Citadele” 19.martā plkst.19 viņas galvenais skatuves partneris iestudējumā ir tenors Jozefs Kalleja (Joseph Calleja), kurš dzied nelaimīgās iemīļotā Edgaro lomu. Viņš šo lomu Ņujorkas Metropolitēna operā atveido pirmoreiz, un viņam tā būs jau sestā loma uz šīs skatuves Ņujorkā.

G.Doniceti meistardarbs ir īsta primadonnu opera, jo Lučijas vokālā partija ir īpaši virtuoza un tēla atklāsmē ļoti augstas ir arī prasības aktiermeistarībai (piemēram, ir ļoti izvērsts vājprāta skats, pamatīga un emocionālo noskaņu bagātībā ir arī aina ar brāli, kā arī dramatiskais kāzu skats.) Natālijas Desejas karjerā Lučijas loma ir viens no dziedātājas spožākajiem sasniegumiem. Jau viņas debiju šajā lomā Ņujorkā 2007. gadā kritiķi slavēja gan par dramatisko skatuves priekšnesumu, gan vokālo izpildījumu. Īpaši izcilais, saviļņojošais N. Desejas  sniegums acīmredzot arī ir iemesls atkārtoti, pēc pavisam īsa laika, atkal izraudzīties šo operu tiešraidei pasaules kinoteātros. (Tieši šo pašu “Lučijas di Lammermūras” inscenējumu tiešraidē demonstrēja 2009.gadā, ar Krievijas dīvu Annu Ņetrebko galvenajā lomā.)  

Šoreiz, 2007.gada iestudējuma kārtējā atjaunojumā kopā ar Natāliju Deseju uz skatuves ir trīs slavenības, kuriem šīs ir lomu debijas Metropolitēna operas namā. Līdzās Edgardo lomas atveidotājam Jozefam Kallejam (Joseph Calleja), tie ir franču baritons Ludoviks Tezjē (Ludovic Tézier) Enriko lomā un bass Kvangčuls Jons (Kwangchul Youn), kurš pirmoreiz iejuties Raimondo lomā. Pie Metropolitēna operas diriģenta pults būs Hjūstonas “Grand opera” muzikālais vadītājs Patriks Sammers, kurš vadīja arī  tiešraidē februārī redzēto K.V.Gluka operas “Ifigēnija Tauridā” iestudējuma atjaunojumu. Operas “Lučija di Lammermūra” tiešraide būs redzama 46 valstu kinoteātros.

Režisors Mērijas Cimmermanes iestudējuma radošajā komandā strādāja scenogrāfs Daniel Ostlings, kostīmu māksliniece Mara Blumenfelde, gaismu mākslinieks T.J.Gerkens un horeogrāfs Daniels Pelzigs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja