Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

papildināta - Mirusi teātra zinātniece Lilija Dzene

Svētdien, 3.oktobrī savās mājās pēkšņi mirusi Lilija Dzene (1929-2010). Zinātniece ar māksliniecisko dzirksti, kas neskaitāmiem Latvijas teātra skatītājiem savās grāmatās un recenzijās atklājusi teātra mākslu abpus priekškaram, izcila aktiermākslas pazinēja, precīza un smalka porterētāja, viena no teātra nozares zinātnes radītājām Latvijā.

L. Dzenes sasniegumi būtu ietilpināmi vairākos mūžos. Rakstus par teātri viņa publicēja kopš 1953.gada. Beigusi Teātra mākslas institūtu Maskavā, Latvijā viņa sāka strādāt laikrakstā Cīņa, kurā vēlāk no 1963. Līdz 1967.gadam vadīja kultūras nodaļu. Ilglaicīga almanaha Teātris un Dzīve, žurnālu Māksla, Teātra Vēstnesis un laikraksta Literatūra un Māksla autore. Dažus gadus bijusi Drāmas (tagad Latvijas Nacionālā) teātra literārās daļas vadītāja, viņa vēlāk iemūžināja Drāmas teātra māksliniekus spilgtās, aizraujošās grāmatās. Tapuši darbi par Kārli Sebri, Lidiju Freimani, Elzu Radziņu, Alfrēdu Jaunušanu, Jāni Kubili, Elzu Radziņu, kā arī dailēniešiem Eduardu Pāvulu un Hariju Liepiņu. Sarakstīta arī Drāmas teātra vēsture, atmiņu stāstu krājumi par ievērojamiem skatuves māksliniekiem. Gandrīz divdesmit gadus vadot Latvijas Zinātņu akadēmijas Teātra, mūzikas un kinomākslas nodaļu, L. Dzene piedalījusies arī kolektīvo monogrāfiju Latviešu padomju teātra vēsture I, II un Rīgas Krievu drāmas teātris izstrādē. Doktore, emeritētā zinātniece, Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda locekle, Triju zvaigžņu ordeņa virsniece, Spēlmaņu nakts balvas par mūža ieguldījumu laureāte.

Goda nosaukumu ir daudz un tie ir pelnīti, tomēr pat tie līdz galam nespēj izteikt L. Dzenes nozīmi Latvijas kultūrā. Apbrīnots paraugs kolēģiem, spējot savos darbos apvienot zinātnieka skrupulozitāti un kritiķa principialitāti ar cilvēcisku iejūtību un māksliniecisku vērienu, Latvijas teātra vide atvadās no Leģendas.

Kultūras ministrs Ints Dālderis izteicis visdziļāko līdzjūtību teātra zinātnieces, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieres Lilijas Dzenes ģimenei, Latvijas teātra saimei un teātra mākslas cienītājiem sakarā ar viņas aiziešanu mūžībā.«Lilija Dzene bija spilgta personība un cienīta kolēģe, kura visu savu darba mūžu veltījusi teātra zinātnes tradīciju kopšanai Latvijā. Zinātnieces un reizē prozaiķes talants ļāvis skatītājiem recenzijās iepazīt un izprast teātra mākslu, bet grāmatās lasīt Latvijas teātra mākslas spožāko talantu trāpīgus un smalkus dzīves aprakstus,» norāda kultūras ministrs.

(papildināta ar I.Dāldera teikto)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja