Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Teātra kritiķi Dž.Dž.Džilindžeru Dailes galvenā režisora amatā vērtē neviennozīmīgi

No 1. decembra par Dailes teātra galveno režisoru kļuvis Dž.Dž.Džilindžers, informē teātra pārstāve Liene Jakovļeva. Dailes teātrī galvenais režisors nav bijis kopš 2009.gada, kad šo amatu pameta Mihails Gruzdovs, kurš bija teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais režisors vienā personā.Teātra kritiķi šādu pavērsienu vērtē neviennozīmīgi.

Henrieta Verhoustinska uzskata, ka šī ir teātra likumsakarīga un apsveicama izvēle. Savukārt Silvija Radzobe norāda, ka vēl pirms dažiem gadiem Dž.Dž.Džilindžers šādu funkciju būtu varējis veikt ļoti labi, taču viņa pēdējo gadu iestudējumi liecinot par dziļu režisora ideju un prasmju trūkumu.Pieņemot šādu lēmumu, Dailes teātra mākslinieciskais vadītājs Mārtiņš Vilkārsis saka: „Jau vairākus mēnešus atrodoties Dailes teātra mākslinieciskā vadītāja amatā, esmu nonācis pie secinājuma - lai mobilizētu teātra aktieru radošo potenciālu, ir nepieciešams apvienot vairākus spēkus un radīt spēcīgu mākslinieciskās vadības komandu. Dž.Dž.Džilindžers kā pieredzes bagāts un aktieru cienīts režisors ir ideālā kandidatūra, lai strādātu komandā, kopīgi uzklausot aktieru vēlmes, ierosmes un idejas un tās realizētu, iekļaujoties vienotajā Dailes teātra mākslinieciskajā stratēģijā.  Esmu pārliecināts, ka Dž.Dž.Džilindžera stāšanās šajā amatā vēl vairāk apvienos teātra radošo potenciālu, un mēs kopā varēsim mērķtiecīgi un veiksmīgi veidot Dailes teātra nākotni.”

Paša Dž.Dž.Džilindžera komentāru par teātra nākotnes redzējumu portālam Diena.lv iegūt neizdevās, jo režisors joprojām konsekventi atsaka publiskus komentārus preses pārstāvjiem.

L.Jakovļeva arī atgādināja, ka  Mārtiņš Vilkārsis par Dailes teātra māksliniecisko vadītāju kļuva šī gada 12. maijā.

(papildināta ar S.Radzobes un H.Verhoustinskas viedokli)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Henrieta Verhostinska

Man liekas, ir likumsakarīgi, ka Dž.Dž.Džilindžers kļuvis par galveno režisoru, lai ko arī šis amats nozīmētu šajā tandēmā, jo jāņem vērā, ka teātra mākslinieciskais vadītājs ir Mārtiņš Vilkārsis. Kā viņi dalīs funkcijas, nezinu.
Labi saprotu, kāpēc Dž.Dž.Džilindžers – jo viņš bija tas, kas īstenoja Dailes teātra seju pēdējo gadu laikā, gan uz galvenās skatuves, gan mediju telpā – viņa izrādes bija skaļākās. Nevar arī nepamanīt izmaiņas Dž.Dž.Džilindžera estētikā – Liepājas teātra izrādē Hanana un Dailes teātra izrādē Marija Stjuarte, kas liecina, ka viņš neturpina iet iemītās takas un restartēt panākumus izrādēs kā “Kaligula” un “Drakula. Svešās asinis”.
Likumsakarīga un apsveicama izvēle.

Silvija Radzobe

Šī informācija, jāsaka, mani pārsteidza. Personīgi es uzskatu, ka galvenais režisors teātrī ir personība, kuram ir sava estētiski filozofiska teātra programma un kurš ir spējīgs apvienot un aizraut kolektīvu.
Pirms dažiem gadiem Džilindžers, manuprāt, šādu funkciju būtu varējis veikt ļoti labi, jo redzēju viņa sastādīto programmu, pat ja par to varēja diskutēt. Taču pēdējos gadus Dailes teātrī viņa iestudējumi manās acīs liecina par dziļu režisora ideju un prasmju trūkumu.
Tai pašā laikā neapšaubāmi citā teātrī, Liepājā, viņš ir radījis ļoti labus darbus. Kāpēc tā? Tas liek domāt, ka attiecībās ar Dailes kolektīvu Džilindžeram ir kādas problēmas. Tādēļ pašlaik liktos pašsaprotami, ja viņš kļūtu par Liepājas galveno režisoru. Tajā pašā laikā no psiholoģijas zināšanām var secināt, ka uzticēšanās cilvēkam, kas šajā gadījumā nākusi caur augstā amata piešķiršanu, dažkārt cilvēku un jo īpaši mākslinieku var spārnot un var ļaut iegūt otro elpu. Ceru, ka tā notiks ar Džilindžeru. Bet, vai tā notiks, to nevaru zināt ne es, ne Džilindžers, ne kāds cits visā pasaulē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja