Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Teātra zinātniecei Līvijai Akuraterei - 90

"Ja dos iespēju, mums būs kolosāla jauno režisoru paaudze. Mēs varētu būt aizraujoši, mirdzoši, bagāti Eiropas līmenī ne tikai mūzikā un folklorā, bet arī teātrī," Dienai pirms pieciem gadiem pareģoja teātra zinātniece Līvija Akuratere, īpaši pazīstama kā jauno aktieru un amatierteātru atbalstītāja. Šodien viņai aprit 90 gadu.

"Līvija man saistās ar apbrīnojamu erudīciju, savas profesijas mīlestību un neizmērojamo sirsnību, ar ko viņa spēj apveltīt vai visu pasauli – teātri, studentus, kolēģus... Tā staro lielas personības," sveicot Līviju Akurateri 90. jubilejā, vietnē Kroders.lv raksta teātra kritiķe Zane Radzobe.

Savukārt kritiķe Līga Ulberte atzīmē: "Jūs laikam esat vienīgā man zināmā mūsu profesijas pārstāve, kuru nekad, nudien nekad, neesmu redzējusi nogurušu no teātra."

"No Līvijas var ņemt paraugu, kā kontaktēties ar apkārtējo pasauli un cilvēkiem. Kaut arī pēdējos gados ar viņu esmu satikusies reti, viņa joprojām ir "viegls" cilvēks – netic ļaunumam, spēj pateikt allaž ko iedvesmojošu un uzsmaidīt," sveicienus teātra zinātniecei jubilejā ar vietnes Kroders.lv starpniecību sūta arī teātra kritiķe Silvija Radzobe.

Ar vairāku citu Latvijas teātra kritiķu apsveikumiem teātra zinātniecei apaļajā jubilejā var iepazīties šeit.

Līvija Akuratere dzimusi 1925. gada 23. septembrī. Studējusi Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātes mākslas zinātņu nodaļā (1945–1948). 1950. gadā beigusi Teātra institūtu. No 1951. līdz 1954. gadam bijusi Eduarda Smiļģa vadītā Dailes teātra literārās daļas vadītāja. No 1953. līdz 1957. gadam un no 1958. līdz 1961. gadam strādājusi LPSR Kultūras ministrijas teātra daļā. Vēlāk strādājusi laikrakstā Rīgas Balss, bijusi Jaunatnes teātra literārās daļas vadītāja, Rakstnieku savienības dramaturģijas konsultante, vadījusi Rīgas Kinostudijas tautas kinoaktieru studiju. No 1952. gada lasījusi teātra vēstures kursus J. Vītola Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātē. 1968. gadā iesaistījusies Zinātņu akadēmijas Valodas un literatūras institūta jaundibinātajā Teātra, mūzikas un kinomākslas nodaļā, bijusi līdzautore grāmatām par latviešu teātra vēsturi, kā arī pētījumam par Rīgas Krievu drāmas teātri, vairāku monogrāfiju autore. No 1993. līdz 1999. gadam Līvija Akuratere bijusi Latvijas Kultūras akadēmijas profesore, sagatavojot lekciju kursus pasaules teātra un latviešu teātra vēsturē. 1999. gadā saņēmusi Triju Zvaigžņu ordeni.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja