Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Valmieras teātra aktieris Juris Laviņš svin 70 gadu jubileju

25. aprīlī Valmieras drāmas teātra aktierim Jurim Laviņam aprit 70. dzimšanas diena.Valmieras teātrī aktiera jubilejas svinības notiks 6. maijā ar izrādi Bezkaunīgie veči, kurā jubilārs spēlē Askolda Oltes lomu, vēsta Valmieras drāmas teātra mārketinga direktore Agita Mačuka.Juris Laviņš ir viens no Latvijas teātrim nozīmīgās Dailes teātra III studijas audzēkņiem, tāpēc uz jubilejas izrādi solījušies ierasties daudzi viņa studiju biedri un arī pedagoģe Venta Vecumniece.

Pēc studijas absolvēšanas Juris Laviņš strādājis Liepājas teātrī (1962 -1965), Nikolaja Mūrnieka režijā nospēlējot vairākas nozīmīgas lomas, tostarp Aleksi Rūdolfa Blaumaņa Skroderdienās Silmačos. Atgriezies Rīgā, aktieris spēlējis gan Dailes, gan Nacionālajā (tolaik - Drāmas) teātrī, daudz filmējies PSRS kinostudijās.

Kopš 1977. gada Juris Laviņš ir Valmieras teātra aktieris. Viņa vīrišķīgā stāja un pārliecība ir bijusi vajadzīga visiem Valmieras režisoriem. Viņš atveidojis kolorītus tēlus Pētera Lūča un Valentīna Maculēviča režijās - Iļju Muromieti (V. Šukšina Līdz trešajiem gaiļiem, 1980), Garozu (V. Lāča Zvejnieka dēls, 1984), Aklo (Raiņa Spēlēju, dancoju, 1981). Tomēr aktiera talanta daudzpusību un spēju radīt vienlaikus monolītu un pretrunīgu raksturu vislabāk pratusi atklāt Māra Ķimele. Viņas režijā Juris Laviņš nospēlējis Astrovu (A. Čehova Tēvocis Vaņa, 1983), virsaiti Bromdenu (D. Vasermana Kur dzeguze ligzdu vij, 1984), baronu Mēvenšternu (R. Blaumaņa Ugunī, 1987), Kaukēnu (R. Blaumaņa Indrāni, 2008).

Kā uzsver aktiera kolēģis un grimētavas biedrs Krišjānis Salmiņš, Juris Laviņš tic vērtību nezūdamībai. "Tāpēc viņam ir svarīga sevis kā latvieša apziņa, piederība latviešu teātrim. Lai vai kādus eksperimentus un inovācijas nepārdzīvo teātra māksla, viņš tic, ka mums ir savi stūrakmeņi, uz kuriem jābalstās un pateicoties kuriem mēs varam būt tie, kas esam, – Rainis, Blaumanis, Zīverts. Tāpēc viņš vienmēr ir priecīgs un pat lepns, kad rodas iespēja spēlēt kāda no latviešu klasiķu darbiem. Tad Juris azartiski metas darbā, un es ar sajūsmu vēroju grimētavas biedru, kurš pārvērties par profesionālu entuziastu," stāsta Krišjānis Salmiņš.

Par latviešu teātra klasiku kļuvusi arī Anšlava Eglīša luga Bezkaunīgie veči, ko šogad iestudējuši jaunie režisori Reinis Suhanovs un Jānis Znotiņš. Klaida latvieša Askolda Oltes lomā Juris Laviņš atklāj skarba un noslēgta, bet arī pašironiska un jūtīga cilvēka dzīvesstāstu. Teātra ļaudis un skatītāji aktieri suminās Valmieras drāmas teātrī 6. maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja