Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Variācijas par tēmu

Jaunā izrāde Klase — XX gadsimts, ko režisors Valdis Lūriņš iestudējis teātrī Skatuve, ir senas ieceres realizācija. Tās iestudēšanā piedalījušies teātra Skatuve mākslinieciskās vadītājas Annas Eižvertiņas studijas audzēkņi, ar kuriem kopā V.Lūriņš improvizācijas par tēmu aizsācis jau pērngad. "Zināju, ka gribu iestudēt izrādi, taču baidījos jauniešiem teikt, jo nezināju, kā viņi to uztvers. Galu galā, tā ir visai veca luga — Ventas Vīgantes Palmas zaļo vienmēr." Tomēr režisors riskējis un ķēries pie darba. Izrādē piedalās arī pieci profesionāli aktieri: Enriko Avots, Anta Eņģele, Ruta Vītiņa, Zigurds Neimanis un Rīgas Latviešu biedrības direktors Jānis Jurkāns.

"Man jāsaka liels paldies Annai Eglienai, kura saveda mani kopā ar Andreju Feldmani — cilvēku, kurš strādā Okupācijas muzejā un ir viens no Ventas Vīgantes lugas varoņu prototipiem. Viņa lugu rakstījusi par Irlavas skolu, kurā pati bija direktore, un savā lugā salikusi tipāžus no divām klasēm," skaidro režisors. V.Vīgantes bijušais audzēknis viņam pastāstījis daudz interesantu un nezināmu faktu, kas palīdzējis padarīt skaidrāku lugā notiekošo. Izrādei roku pielikusi arī horeogrāfe Tamāra Ēķe — ar viņas palīdzību tapusi montāža, kurā izmantots Jāņa Sudrabkalna slavenais dzejolis, kas sākas ar rindiņu: "Es eju pār robežām paceltu galvu..." Vai, pēc V.Lūriņa domām, izrādes piecdesmit gadu senie notikumi, kas risinās laikā starp Otrā pasaules kara beigām un tā saucamo Hruščova atkusni, varētu būt gana aktuāli arī mūsdienās? "Izrādē ir diezgan daudz par pagātni, par šo jauniešu sapņiem. Arī par totalitārismu, par tām kara bezgalīgi garajām sekām, kas, manuprāt, jūtamas joprojām. Un varbūt kāds nolasīs, ka izrāde ir arī par tām divām patiesībām, kuru robežšķirtni radīja karš, un mēs vairs nekad neuzzināsim, kā būtu, ja būtu. Man šķita svarīgi par to runāt." Kādai auditorijai jaunā izrāde domāta, Valdis Lūriņš izvairās definēt — viņaprāt, vienlīdz interesanta tā varētu būt gan jauniešiem, kuri par šo laiku pirms piecdesmit gadiem neko daudz nezina, gan tiem, kas tajā laikā gājuši skolā. "Es ieteiktu izmantot izdevību un izrādi apmeklēt. Jo nevar jau zināt, kad nākamreiz tiks iestudēta Ventas Vīgantes luga," smaida režisors, piebilstot — protams, bez Silavas valša arī neiztiks. Tomēr tas skanēšot citādi, nekā ierasts.

*

Izrāde

* Lugas Klase — XX gadsimts pirmizrāde 29.IV plkst.19 teātrī Skatuve

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja