Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ventspilī pēc rekonstrukcijas atvērts teātra nams "Jūras vārti"

Pēc pusotru gadu ilgušas rekonstrukcijas, kuras veikšanai iztērēti kopumā 8,4 miljoni latu (tai skaitā, divi miljoni latu valsts naudas), piektdien Ventspilī durvis apmeklētājiem ar krāšņu atklāšanas pasākumu vēra Teātra nams (TN) Jūras vārti. TN rekonstrukcijas projekta autors ir ventspilniekiem ar citiem saviem darbiem jau pazīstamais arhitekts Juris Poga.

Pārbūves gaitā no 1976.gadā zvejnieku kolhoza Sarkanā bāka celtā kultūras nama Jūras vārti, kas toreiz bija lepnākais visā Kurzemē, palikušas tikai ārsienas. Tagad ēka pārtapusi par mūsdienīgu un universālu kultūras pasākumu norises vietu, kuras zālē ir 693 krēsli skatītājiem, moderni aprīkota skatuve, transformējama orķestra bedre, aizskatuves daļa 12 metru dziļumā dekorāciju novietošanai, mēģinājumu telpas aktiermākslas kolektīviem un daudz kas cits, lai šeit varētu notikt visaugstākās raudzes teātra, operas, baleta, dažādu muzikālo žanru un šovu izrādes un priekšnesumi. Būs, protams, arī mūsdienīgi noformēta izstāžu zāle, telpas administrācijai, kafejnīca, kuru varēs izmantot arī blakus uzceltā mūzikas kluba apmeklētāji. Datorizēto skatuves iekārtu uzstādījuši speciālisti no Vācijas firmas SBS Buhnentechnik, projekta izstrādāšanā kā konsultants pieaicināts viens no vadošajiem Eiropas teātra namu speciālistiem Alekss Kosnars (Alex Kosnar, Vācija).

Senā zvejniekciema Ostgala teritorijā līdzās zvejas ostai būvētais kultūras nams vārdu savulaik ieguvis, pateicoties Dagnijas Zigmontes romānam Jūras vārti, kuras prototipi noskatīti Ventspils zvejnieku vidē. Tā fasādes rekonstrukcija veikta jau 2005.gadā, ieguldot 372 000 latus, no kuriem 231 000 latu bija valsts finansējums. Zvejnieku kolhoza Sarkanā bāka viens no pēdējiem priekšsēdētājiem Alfrēds Dekšenieks, kas saimniecību vadījis gandrīz pusotru gadu desmitu, Dienai atcerējās, ka pašu zvejnieku būvbrigādes vairākus gadus celtā ēka izmaksājusi ap četriem miljoniem toreizējo rubļu, kaut gan oficiāli uzrādīta daudz mazāka summa. "Bija problēmas ar projektēšanu, tieši tanī laikā notika drausmīgā zemestrīce Taškentā, kuras seku likvidēšanai mobilizēja arī daudzus padomju Latvijas arhitektus," ēkas tapšanas gaitu, kuru bīdīt nācies lūgt pat toreizējo republikas kompartijas visaugstāko vadītāju Augustu Vosu, atcerējās A.Dekšenieks.

Uz Jūras vārtu jaunatvēršanu bija ieradušies ne vien lūgtie ventspilnieki, bet arī daudzi viesi no galvaspilsētas, kuri tā vai citādi saistīti ar teātra un citu mākslu vidi un nākotnē varētu sadarboties ar TN Ventspilī. Neiztrūka arī pirmsvēlēšanu laikā visuresošo politiķu. Skatītājus priecēja galvaspilsētas baleta mākslinieki, dziedātājs Sergejs Jēgers un klavieru virtuozs Vestards Šimkus, uzstājās arī paši ventspilnieki.

Atklāšanas pasākumu ietvaros pilsētas iedzīvotājiem laikā no 17. līdz 29.maijam atjaunotajā namā tiek piedāvāts noskatīties astoņas dažādu galvaspilsētas teātru, Valmieras teātra un Francijas cirka izrādes. Vasarā TN norisināsies spilgti kultūras pasākumi, bet no septembra uz Jūras vārtiem viesizrādēs regulāri brauks dažādu Latvijas teātru kolektīvi, ar kuriem pilsētas pašvaldība ir noslēgusi sadarbības līgumus.

Top komentāri

Paldies
P
Paldies par novelējumu. Atceros 1976.gadu,kad atklāja Jūras Vārtus,man tad bija 10 gadi.Mana omamma tad dzīvoja Ostgalā pretī Jūras vārtiem.Viņas vairs nav,bet dzīvas ir palikušas atmiņas kā mana omamma savās majās tirgoja Kārlim Sebrim tikko karsti kūpinātas butes.Es toreiz tajā noskatījos kā tēijāterī. Un tā vairākus gadus no vietas mēs gaidījām augustu,kad toreizējais Drāmas teātris brauca uz viesizrādēm Ventspilī.
krīze?
k
Visi Lemberga stipendiāti, ar Emsi un Daudzi priekšgalā, klāt! Nauda no budžeta Ventspilij netiek žēlota.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja