Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Arsenāls un alternatīvas

Piektdienas vakarā startē Starptautiskais kinoforums "Arsenāls". Kamēr lūgtā publika LNO jaunajā zālē skatīsies mēmo filmu "Salome", skatītājiem ir iespēja baudīt Mārtina Skorsēzes filmu — veltījumu The Rolling Stones — Izstarot gaismu (kino Rīga, Lielā zāle plkst. 19.00). Šo filmu klātbūtne Rīgā ir arī Sonoras Brokas darba rezultāts.

Uz sarunāto interviju kādā Vecrīgas kafejnīcā Sonora Brice ierodas dažas minūtes pēc norunātā laika — vajadzējis pabeigt dažus steidzamus darbus. "Vispār jau programmu grupa savu ir padarījusi, un tagad it kā mēs varētu mierīgi noskatīties, kā streso pārējie kolēģi. Taču jāturpina strādāt ar festivāla viesiem, semināriem un to, kā informāciju par Arsenālu labāk nogādāt pie skatītājiem," stāsta Sonora Broka. Kopā ar citām kolēģēm viņa pie šī Arsenāla programmas strādājusi teju divus gadus. Lūgta ieteikt vismaz vienu festivāla filmu, viņasprāt, visbūtiskāko, Sonora Broka aizdomājas: "Tā varētu būt slavenās krievu režisores—dokumentālistes Marinas Razbežkinas spēlfilma Grava, kura tapusi pēc Jeseņina darbu motīviem — dramatisks un spēcīgs darbs, ar lielisku aktiertēlojumu. To ir vērts redzēt."

Izbauda citādas pilsētas

Sonoras Brokas un viņas komandas uzdevums ir atlasīt filmas arī bērnu filmu festivālam Berimora kino, Ziemeļvalstu filmu festivālam un Fantāzijas filmu festivālam. "Daudzi jautā, vai tiešām šos divus gadus starp festivāliem mēs atlasām filmas Arsenālam. Tā gluži nav, jo katrs no šiem mazajiem pasākumiem prasa tikpat daudz darba." Tas gan nenozīmē, ka Broka un viņas komanda nemitīgi skatās kino, bet pārsvarā filmu atlase notiek izbraucienos — festivālos un citu valstu kinomuzejos, u.tml. Gaišā puse šim darbam ir tā, ka Sonora var apskatīt arī pasauli. "Droši vien esmu viena no tiem laimīgajiem, kura pa Sv.Marka laukumu Venēcijā bijusi izdevība staigāt pusnaktī, kad tur vairs nav tūristu bari, dzirdēt, kā gar mājām atbalsojas soļi un kanālos šļakstās ūdens. Mēs tās pilsētas redzam pilnīgi citādākas, un savā ziņā tas ir pluss — kārtīga atslodze pēc lielās filmu skatīšanās."

Vai pēc filmu atlases Sonora vēl grib kaut ko dzirdēt par t.s. normālo kino? "Protams! Nesen ar meitiņu Patrīciju, kura šogad sāka mācīties 1.klasē, noskatījāmies bērnu filmu Kung Fu Panda." Vislabākā atslodze Sonorai šķiet angļu detektīvseriāli — tādi, kuros darbojas mazas slepkavīgas kundzītes. "Nu tādi, kas tapuši pēc Agatas Kristi darbu motīviem. Tā ir mana terapija."

Pieņem pārmaiņas

Karjeru Arsenālā Sonora sākusi pirms četriem gadiem, un viņas pirmais projekts bija filmu atlase Ziemeļvalstu filmu festivālam 2005.gadā, kad viņa sākusi apgūt šā darba nianses. "Neesmu to beigusi vēl tagad, jo vienmēr jau var izdarīt kaut ko vairāk un labāk. Taču pašlaik jūtos apmierināta ar to, ko esam izdarījušas šajā Arsenālā." Viņa smejas, ka nokļūšana Arsenālā nesaistās ar skaisto Pelnrušķītes ceļu caur ērkšķiem uz zvaigznēm, jo šo darbu dabūjusi, pateicoties kādai savai bijušajai kolēģei. "Tā nokļuvu šeit, un jau esmu pieradusi pie Arsenāla mājas kāpnēm, kas ir labākas par jebkuru kardiotrenažieri..."

Kā Sonora vērtē Arsenāla jauno prezidenti Elvitu Ruku, kura nomainīja amatā Augustu Sukutu? "Protams, citādāk, jo Augusts ir vīrietis, bet Elvita — sieviete. Tādēļ noteikti var just sievišķīgo šarmu visā, ko viņa dara, un arī festivāls būs ieguvis sievišķīgākas aprises. Grūti pateikt, kā viss izvērsīsies, jo ir jau tikai pats sākums." Bet par Augusta Sukuta iespējamo ierašanos Rīgā uz festivālu Sonora teic: tas ir Lielais Noslēpums. Zināms tikai, ka Sukuts jau paguvis iejusties Spānijā, sastādot tur apelsīnkokus un vīnogulājus.

Vairāk par Arsenālu: rītdienas KD un www.diena.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja