Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Foto: Košice pārsteidz ar radošu atmosfēru

Tieši nedēļu pēc Marseļas Francijā savu kultūras programmu atklāja otra šīgada Eiropas kultūras galvaspilsēta - Košice. Atklāšanas norišu tēma Planēta Košice nav nejauša, jo tieši šajā pilsētā pirms gadiem piecdesmit aktīvi darbojās kosmonautu izpētes un sagatavošanas programma. Un tagad - 2013. gada sākumā – Košice nolēmusi kultūru nogādāt uz citām planētām, izmantot kultūras galvaspilsētas gadu kā pamatīgu attīstības impulsu visam Austrumslovākijas reģionam.

Košices Eiropas kultūras galvaspilsētas gada birojs stāsta, ka pilsētu apmeklēt rekomendē vairāki lielie tūrisma mediji, piemēram, Budget Travel un Lonley Planet. Tam ir iegansts: divu stundu braucienā no tās atrodas seši UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauti objekti un četri dabas parki, rokas stiepiena attālumā ir Augstie Tatri.

Kultūras gada atklāšanas dienās, 19. un 20. janvārī, pilsētā kopumā notika vairāk nekā trīs simti lielāku un mazāku pasākumu. Par centrālo pasākumu norises vietu kļuva Vecpilsētas galvenā iela – Hlavna iela, kurā atrodas nupat rekonstruētā Sv. Elizabetes katedrāle, kur atrodas Košices valsts teātris, kuram iecerēts izbūvēt otru skatuvi. Sv.Elizabetes katedrāle ir lielākā šāda veida celtne Slovākijā, un 19. janvāra vakarā tās fasāde pārtapa ar skatuvi gaismas spēlēm, savukārt iekštelpā tika atklāta laikmetīgās mākslas instalācija un skanēja gregoriāņu mūzika.
20. janvāra vakarā teātrī notika oficiālā atklāšanas ceremonija, kurā piedalījās gan Slovākijas valsts prezidents un premjers, gan kultūras ministrs un ES komisāre Andrea Vasiliou.... Slovāki ceremonijā parādīja savu kultūras daudzveidību gana tradicionālā veidā, netradicionālu pieeju un pārsteidzošus risinājumus pietaupot atklāšanas šovam. Spītējot sliktajiem laikapstākļiem, to apmeklēja ap 40 tūkstošiem cilvēku. Vēlāk pārpildītā arēnā uzstājās populārā britu grupa Jamiroquai.

Tomēr lielākā daļa kultūras programmas norišu bija vērstas uz personisku pieredzi – sestdienas rīta diskusijas ar kultūras personībām , mūziķu uzstāšanās nelielās, taču noskaņām bagātās kafejnīcās u.c. Vēloties parādīt Slovākijas dizaina daudzveidību, pilsētā notika modes skates un tikšanās ar dizaineriem.

Viens no Košices 2013. gada nozīmīgajiem projektiem ir SPOTs – Košices tukšās siltumsūkņu stacijas tiek pārveidotas par atvērtām telpām, kur radoši darboties var vietējie iedzīvotāji. Projekts ir vairāk nekā tukšu telpu sakārtošana - tas veido kultūras infrastruktūru un atvērtu publisko telpu mikrorajonos, kur patlaban tādas praktiski nav, tādējādi kļūstot par svarīgu katalizatoru iedzīvotāju kopienas veidošanā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja