Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Ginters Grass saraksta grāmatu par brāļiem Grimmiem

"Iespējams, šī būs pēdējā Gintera Grasa grāmata. Rakstnieks pats pieļauj šādu iespēju – grāmatas 266.lappusē: cilvēks, kuram ir 83 gadi, reālistiski novērtē savas iespējas", - tā nule iznākušo Nobela prēmijas laureāta Gintera Grasa jauno grāmatu Grimmu vārdi. Atzīšanās mīlestībā piesaka Berlīnes laikraksts Tagesspiegel.

1927.gadā Dancigā/Gdaņskā  dzimušais Grass savā svaigajā literārajā esejā  par vācu leģendārākajiem literatūrzinātniekiem, lingvistiem un folkloras vācējiem Jakobu un Vihelmu Grimmiem saskata vairākas līdzības ar paša biogrāfiju. Brāļu nozīmīgākie darbi bijuši Vācu mitoloģija un Vācu vārdnīca, taču "tautas" atmiņā abi vairāk palikuši kā vācu "baiso pasaku" krājumu sastādītāji un literārie redaktori. Pirmais vācu tautas pasaku krājums – Bērnu un mājas pasakas – iznāca 1812.gadā, vēlāk tas daudzkārt ticis papildināts un literāri uzlabots, līdz beidzot grāmatu vairums lasītāju uztvēra kā pašu brāļu Grimmu sacerējumu.

Arī Gintera Grasa apjomīgajā  daiļradē, kuru 1999.gadā Nobela prēmijas komiteja, piešķirot Grasam Nobela prēmiju literatūrā, novērtējusi vārdiem "Grasa rotaļīgās un drūmās literārās līdzības izgaismo sen aizmirstus vēstures tēlus", ir literāri izcili "atslēgas darbi" (kaut vai, piemēram, 1959.gadā sarakstītais ģeniālais romāns Skārda bundziņas/Die Blechtrommel, kas turklāt tika adekvāti izcili ekranizēts un saņēma Oskaru un Kannu kinofestivāla galveno balvu), taču visskaļāko "popularitāti" Grass iemantoja ar 2006.gadā izdoto autobiogrāfisko darbu Lobot sīpolu/Beim Häuten der Zwiebel, kurā godīgi atklāja savas dzīves pretrunīgos faktus (jaunībā nākamais vācu nacionālais lepnums dienēja Vaffen-SS un piedalījās 1945.gada kaujās pret krievu karaspēku, gadu pavadīja amerikāņu gūstā…), taču rakstnieks šo grāmatu neuzskatīja par literāri augstvērtīgu darbu: "tas drīzāk bija labās gribas akts – es vēlējos šos dzīves faktus no sevis "norakstīt nost"". Pasaulē grāmata sacēla milzu skandālu – atsevišķi morālisti pat pieprasīja atņemt Grasam visus literāros pagodinājumus, Nobela prēmiju ieskaitot, un salīdzināja Grasu ar fašisma apoloģētiem – izcilajiem literātiem Knutu Hamsunu un Ezru Paundu (bet ne ar vārdu neminēja, piemēram, angļu nācijas lepnumu Bernardu Šovu, kurš arī bija sajūsmā par Hitlera rasu tīrības idejām).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja