Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā izstāde par Augustu Bīlenšteinu

Sadarbojoties ar Latvijas Akadēmisko un Igaunijas Nacionālo bibliotēku, 5.augustā Tallinā, Igaunijas Nacionālajā bibliotēkā, tiks atklāta izstāde "Dr. Augusts Bīlenšteins (1826 – 1907) – teologs, valodnieks, folklorists, vēsturnieks Latvijā”. Izstāde ir veidota no Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas fondiem un būs apskatāma līdz 18.augustam, ziņo Latvijas vēstniecība Igaunijā.

Vācu izcelsmes mācītājs Augusts Bīlenšteins bija latviešu valodas, folkloras, Latvijas vēstures, etnogrāfijas un vēsturiskās ģeogrāfijas pētnieks, viens no izcilākajiem 19.gadsimta latviešu kultūras izvērtētājiem un saglabātājiem.

Izstāde atspoguļo Augusta Bīlenšteina dzīvi un plašo zinātnisko darbību. Eksponātu vidū aplūkojams Augusta Bīlenšteina monumentālais darbs "Die Grenzen des lettischen Volksstammes und der lettischen Sprache in der Gegenwart und im 13. Jahrhundert” ("Latviešu cilts un latviešu valodas robežas tagadnē un 13.gadsimtā” (1892)), kas savā laikā izmantots Latvijas Republikas robežu nospraušanai pēc etniskā principa; etnogrāfiski ļoti nozīmīgais pētījums par latviešu koka celtnēm un iedzīves priekšmetiem "Die Holzbauten und Holzgeräte der Letten” ("Latviešu koka celtnes un iedzīves priekšmeti” Bd. 1-2, 1907-1920) un valodniecības vēsturē paliekošais izdevums par latviešu valodas skaņām un formām "Die lettische Sprache nach ihren Lauten und Formen” ("Latviešu valodas skaņas un formas” Bd. 1-2, 1863-1864).

Ekspozīcijā apskatāmas arī daudz citu erudītā zinātnieka sarakstītas grāmatas, viņa rakstu publicējumi dažādos izdevumos, neliela daļa no plašās sarakstes, fotogrāfijas, vairāku dokumentu kopijas, daži saglabājušies Augusta Bīlenšteina zīmējumi un citi materiāli. Izstādi papildina Augusta Bīlenšteina dēla gleznotāja Zigfrīda Bīlenšteina darbi (tulkotājas Ināras Korsakas īpašums).

Augusts Bīlenšteins bija gan Kēnigsbergas, gan Tērbatas universitātes goda doktors, Pēterburgas Ķeizariskās Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis, vairāku Baltijas un ārzemju biedrību goda biedrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja