Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Jēzus tumšā puse

Oksfordas Universitātes izdevniecības paspārnē no armēņu valodas ir iztulkots un izdots mazpazīstamais apokrifs The Armenian Gospel of the Infancy  jeb Armēņu Jēzus bērnības evaņģēlijs. Apokrifi ir raksti, kas nav iekļauti Svētajos rakstos, lai arī pretendē būt līdzvērtīgi  kanonam. Sākotnēji tie tika prezentēti kā dievišķi iedvesmoti, taču vēlāk agrīnie baznīcas tēvi tos pasludināja par ķecerīgiem. Armēņu evaņģēlijā arī ir norādes uz gnosticismu – filozofisko kustību agrīnajā kristietībā, kuras pārstāvji uzskatīja, ka Visumu radījis nepilnīgs Dievs.

Pastāv vairākas Jēzus bērnības evaņģēliju versijas un tās visas dažādos veidos vēsta par Mariju un Jēzus bērnu, kurš jau agrā vecumā  pauž savu suverēno un svēto gribu. Armēņu evaņģēlijs ir sestā gadsimta dokuments, tulkots no vecākas, vairs neeksistējošas versijas klasiskajā sīriešu valodā. Šis ir pirmais šī apokrifa pilnais tulkojums jelkādā modernajā valodā un sastāv no apmēram četrdesmit stāstiem par Jēzus ģimeni, viņa dzimšanu un bērnību. Jēzus bērnības evaņģēliji ir agrākie avoti par Jēzus mātes Marijas vecākiem Joahimu un Annu un Marijas brīnumainajām Jēzus dzemdībām. Neviens no armēņu evaņģēlija stāstiem nav iekļauts Jaunajā Derībā.

Armēņu apokrifā  ir atainoti dažādi intriģējoši brīnumdarbi. Piemēram, kad Jēzum ir divi gadi, eņģelis pavēl Jāzepam un Marijai bēgt no valdnieka Hēroda uz Ēģipti. Pie Kairas ir pilsētas vārti, kurus rotā lauvu, lāču, leopardu un ērgļa statujas. Jēzum tuvojoties vārtiem, zvēri atdzīvojas un sāk rēkt. Tāpat šajā apokrifā Jēzus raksturs atklājas ne gluži viennozīmīgi labs. Piemēram, kādā epizodē mazo Jēzu rotaļādamies apgāž kādi puikas. Jēzus viņiem par to atņem dzīvību un tikai vēlāk viņus atdzīvina. Savukārt citviet mazais Jēzus tiek apsūdzēts, ka nogalinājis zēnu ar ko viņš spēlējies. Jēzus puiku atdzīvina, tā ka tas var pateikt, ka viņa nāve nebija Jēzus vaina. Bet pēc trīs stundām Jēzus zēnam dzīvību atņem, sakot, - "Guli līdz nākamajai augšāmcelšanās reizei." Kādā citā epizodē Jēzus iepūš sejā kādam zēnam, kurš viņu traucējis un tādējādi padara viņu aklu. Tikai kad puika sāk brēkt, Jēzus viņam atgriež redzi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja