Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

KDi iesaka: DNS dubultspirāles žņaugos

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus

DNS dubultspirāles žņaugos

Režisore Laura Groza-Ķibere Liepājas teātrī iestudējusi amerikāņu dramaturģes Annas Zīgleres lugu 51. fotogrāfija, kas vēsta par sievietes lomu zinātnē un sabiedrībā, seksismu un vientulību. Pērn šī luga tika spēlēta Londonas Vestendā – galveno lomu ar panākumiem atveidoja Nikola Kidmena. Darba centrā ir reāla persona – angļu bioķīmiķe Rozalinda Franklina (1920–1958), kura savu mūžu veltījusi, lai atklātu DNS dubultspirāli. Viņai ir izdevies iegūt 51. fotogrāfiju, kas kļuvusi par ievērojamā XX gadsimta atklājuma atslēgu un zinātnieces lielo iespēju iegūt Nobela prēmiju. Vai viņa to iegūs? Liepājā Rozalindu Franklinu tēlos Inese Kučinska.

51. fotogrāfija

Liepājas teātrī 5., 6., 19.XI plkst. 18; 8.XII plkst. 19.

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 3–17

***

Dzīvojam un svinam 

Ģertrūdes ielas teātrī notiks režisora Mārtiņa Eihes jauniestudējuma Taņas dzimšanas diena pirmizrāde. Tā pamatā ir Latvijas iedzīvotāju atmiņas un pārdomas par Latviju XX gadsimtā. Izrādes radošā komanda cilvēku iesūtītos stāstus pārveidojusi ceļojumā uz privātām un kolektīvām atmiņu telpām. Skatītāji tiks aicināti kļūt par ciemiņiem gaviļnieces Taņas dzimšanas dienas svinībās.

Taņas dzimšanas diena

Ģertrūdes ielas teātrī 4.XI plkst. 19; 18.XI plkst. 13.

Biļetes biletes.git.lv EUR 11

***

Festivāls

Hermaņa Brauna fonda ikgadējo festivālu Winterfest atklās pianists Georgijs Osokins un Polijas Radio kamerorķestris Amadeus diriģentes Agņeškas Dučmalas vadībā. Skanēs Friderika Šopēna Pirmais klavierkoncerts un Modesta Musorgska Izstādes gleznas.

Koncerts

Lielajā ģildē 6.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu servisa tīklā EUR 20–50

***

Vai jūs sevi pazīstat?

Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē tapusi izrāde Lakstīgalu māja, kuru pēc kriminālromānu klasiķes Agatas Kristi stāsta Philomel Cottage iestudējusi Kristīne Krūze. Šis ir viņas pirmais režijas darbs teātrī, savukārt aktrisei Sandrai Kļaviņai šī ir pirmā pieredze spēlēt monoizrādē. Uzvedums uzdod jautājumu – vai mēs varam uzticēties un pazīt cilvēku sev līdzās? Vai mēs pazīstam paši sevi?

Lakstīgalu māja

JRT Mazajā zālē 4., 10., 11., 15., 16.XI plkst. 19

Biļetes biletes.jrt.lv EUR 18

***

Agrīnā baroka pērles

No 5. novembra līdz 13. decembrim Rīgā notiks XVI Starptautiskais Baha kamermūzikas festivāls. To atklās vokālais ansamblis Vox Luminis (Beļģija), kurš ieguvis atzinību kā izcils renesanses un agrīnā baroka mūzikas interprets ar ideālu tembrālu saskaņu, filigrānu toni un skaņas tīrību. Kolektīvs dibināts 2004. gadā, un lielākā daļa tā dalībnieku satikušies vienā no nozīmīgākajiem senās mūzikas centriem – Hāgas Karaliskajā konservatorijā. Agrīnajai baroka mūzikai veltītajā programmā iekļauti Heinriha Šica, Bahu ģimenes pārstāvju Johana Baha, Johana Mihaela Baha, Johana Kristofa Baha un Johana Ludviga Baha un baznīcas reformatora Mārtiņa Lutera darbi.

Vox Luminis

Mazajā ģildē 5.XI plkst. 19.

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–10

***

Skaņu kaleidoskops

No 8. līdz 12. novembrim Rīgā notiks XV Jaunās mūzikas festivāls Arēna. Atklāšanas koncertā Lielajā ģildē uzstāsies Norvēģijas ansamblis BIT 20 diriģenta Rolfa Guptas vadībā un leģendārais franču trombonists Vinko Globokars. Vinko Globokars atskaņos un diriģēs savu opusu Kaleidoskop im Nebel. Programmu kuplinās Santas Bušs, Gundegas Šmites un Andra Dzenīša pirmatskaņojumi.

Koncerts

Lielajā ģildē 8.XI plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–15 www.arenafest.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nacionālais teātris dodas viesizrādes pa visu Latviju

Latvijas Nacionālais teātris šī gada rudens un ziemas sezonā ar vairākām izrādēm viesosies Latvijas reģionos. Tuvākās viesizrādes gaidāmas jau šajā nedēļas nogalē Viesītē un Ventspilī, bet vēlāk ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja