Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Franču pianists Rožē Miraro

KDi iesaka: Sen lolota sapņa piepildījums

Kultūras Diena un Izklaide iesaka nedēļas spilgtākos notikumus.

 

Sen lolota sapņa piepildījums

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra jaunās sezonas satura ass ir XX gadsimta klasikas virsotnes. Viena šāda virsotne tiks sasniegta sezonas atklāšanas koncertā, kurā skanēs franču mistiķa Olivjē Mesiāna (1908–1992) simfonija Turangalila (1948). Šajā grandiozajā lieldarbā komponists kaislīgi un liesmaini skatās uz ātri skrejošo laiku un kā augstas mīlestības dziesmā sniedz mums pārcilvēcisku, apžilbinošu prieku. Simfonijas atskaņojumā piedalīsies franču pianists Rožē Miraro. Programmas ievadā – Mesiāna audzēkņa, Kanādā mūžu vadījušā izcilā skaņraža Tālivalda Ķeniņa (1919–2008) opuss Beatae voces tenebrae/ Pagātnes cildenās balsis. Koncertu diriģēs LNSO mākslinieciskais vadītājs Andris Poga, kuram Turangalilas atskaņojums ir sen lolots sapnis.

LNSO

Lielajā ģildē 29.IX plkst. 19.

Biļetes Biļešu paradīzē EUR 29–44

***

 

Aizraujoša degsme

Svētdien, 1. oktobrī, Dzintaru koncertzālē uzstāsies 34 gadus vecais amerikāņu džeza ģitārists Nirs Felders ar savu grupu. Aizraujoši pavērsieni, degsme un satriecošs solo – tā Nira Feldera sniegumu raksturo kritiķi. Debijas albumā Golden Age (2014) viņš pievēršas tādām tēmām kā politika, kultūra, tehnoloģiskais apvērsums, apnikums un glābiņš, zudusī un atgūtā paradīze. To visu mūziķis stāsta, apvienodams džezu, roku, hiphopu un popmūziku – stilus, ar kuriem ir uzaudzis.

Nirs Felders

Dzintaru koncertzālē 1.X plkst. 17

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 7–20

***

 

Lāde

Kaņepes Kultūras centrā (KKC) notiek ielu mākslas festivāls Mūra lāde. KKC kļuvis par tā norises vietu un mākslas darbu vienlaikus: uz KKC "aklajiem" logiem un iekšpagalmā top deviņu mākslinieku darbi, kuri, festivālam noslēdzoties, tur arī paliks.

Mūra lāde

KKC līdz 30.IX

www.kanepes.lv

***

 

Absolventu uznāciens

Rīgā notiks Latvijas Kultūras akadēmijas organizētais Skatuves mākslas festivāls Patriarha rudens, kas izrādīs jauno teātra, audiovizuālās mākslas un laikmetīgās dejas horeogrāfijas studentu rudens ražu. Festivāla ievirze šoreiz ir leļļu un objektu teātris. Skatē ar saviem diplomdarbiem piedalīsies desmit absolventu. Šogad īpaša programma veltīta arī pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem.

Patriarha rudens

Rīgā 2.–8.X

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā

https://lka.edu.lv/lv/

***

 

Sapnis rudens vakarā 

Svētdien, 1. oktobrī, Starptautiskajā mūzikas dienā, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA) notiks JVLMA simfoniskā orķestra sezonas atklāšanas koncerts. Dienu iepriekš, 30. septembrī, plkst. 16 orķestris uzstāsies Smiltenes Kultūras centrā. Sezonas pirmajā programmā iekļauti romantisma caurstrāvoti melodiskas un harmoniskas simfoniskās mūzikas paraugi. Diriģenta Andra Vecumnieka vadībā skanēs Fēliksa Mendelszona- Bartoldi uvertīra Sapnis vasaras naktī, Jozefa Horovica Koncerts eifonijam ar orķestri (solists – Erasmus apmaiņas students no Spānijas Viktors Iglesjass Sančess) un Antona Bruknera Trešā simfonija.

Koncerts

JVLMA Lielajā zālē 1.X plkst. 16

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5

***

 

Eiropas romantiķi

Koncertā Lielajā ģildē uzstāsies spoži jaunie mākslinieki: austriešu vijolnieks Johanness Fleišmanis, krievu pianiste Magda Amara un lietuviešu mūziķi – soprāns Ona Kolobovaite, vijolniece Daļa Dedinskaite un čellists Gļebs Pišņaks. Skanēs Franča Šūberta, Fēliksa Mendelszona-Bartoldi, Roberta Šūmaņa, Kamila Sensānsa, Sezāra Franka, Gustava Mālera un Riharda Štrausa opusi.

Koncerts

Lielajā ģildē 4.X plkst. 19

Biļetes Biļešu paradīzes tīklā EUR 5–20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja