Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Kurdu literatūras revolūcija?

Pazīstamais kurdu rakstnieks Bakhtjars Ali bezprecedenta darījumā ir saņēmis 25 tūkstošus ASV dolāru no Irākas kurdu reģiona izdevēja, kas ir nopublicējis viņa romānu “Gazalnuss (Ghazalnus) un iztēles dārzi” desmit tūkstošos eksemplāru, norāda raidstacija BBC. Lai arī kopsummā Irākā dzīvo aptuveni 4-5 miljoni kurdu, viņu lasītprasmes līmenis ir ļoti zems.

Attiecīgi kurdu literatūras potenciālais lasītāju skaits ir neliels. Piemēram, populārākās Irākas kurdu avīzes tirāža ir tikai 12 tūkstoši eksemplāru. Honorārs, kas izmaksāts Ali ir lielāks, kā vecākā ierēdņa gada alga Irākā. Viņa 600 lappuses biezais romāns maksā apmēram 10 ASV dolāru. Tā publikācija varētu nozīmēt galu ļoti populārajai, negodīgajai izdevējdarbības praksei, kad autori maksā paši, lai izdotu viņu grāmatas.

Ali romāns risinās mūsdienu Kurdistānā un pēta jaunās politiskās elites un intelektuāļu attiecības. Grupa līdzīgi domājošu draugu, ko vada kāds dzejnieks, dodas odisejā, lai atrastu divu, varas iestāžu nogalinātu mīlētāju ķermeņus. Romānā ir fantāzijas elementi. Piemēram, dzejnieks atklāj zemi, kas naktī pārvēršas par nebeidzamu dārzu. Viņš satiek sievietes, kas dzīvojot patversmē, kur slēpjas no ģimenes vardarbības, uzauž pasaules lielāko tepiķi un Holivudas darboni, kas ved grupu aklu bērnu izdomātā jūras braucienā.

Bakhtjars Ali apgalvo, ka viņa romāns izbeigs kurdu rakstnieku pakļaušanos politiķu gribai. Romāns ataino rakstnieku un politiķu pretrunīgās pasaules un intereses. “Līdz šim kurdu literatūrā ir bijusi rakstniecības un politikas harmonija,” norāda rakstnieks. Kā citviet Tuvajos Austrumos, Irākas Kurdistānas izdevniecības pārsvarā ir mazas un rakstniekiem maksā nedaudz. Attiecīgi ir populāri nolīgt izdevniecības drukāt grāmatas par pašu rakstnieku naudu. Turklāt valdībai un politiskajām partijām pieder vairums izdevniecību, kas nozīmē, ka grāmatas drīzāk publicē rakstnieku politisko sakaru dēļ, nevis viņu literāro spēju dēļ. Ali cer, ka šis darījums iezvanīs galu valdības un politisko partiju kontrolei pār tirgu. “Mēs gribam, lai kurdu intelektuāļi būtu brīvi no partiju kontroles,” raidstacijai BBC saka Ali izdevējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja