Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Latviešu Tauriņš zaļajā ellē

Klajā nākusi neparastā latviešu gleznotāja, rakstnieka un Amazones mūžamežu apceļotāja otrā grāmata. Aleksandrs Tauriņš (1917) latviešu lasītājam jau pazīstams kopš pagājušā gada, kad Jāņa Rozes apgādā tika izdota viņa pirmā piedzīvojumu grāmata “Avantūristi. Dēku stāsti”. Autora otrā grāmata “Orinoko” aizved lasītāju simtiem kilometru garā ceļojumā lejup pa Orinoko upi cauri „zaļajai ellei” - noslēpumainajai, krāšņajai un  bīstamajai Amazones džungļu valstībai.

Tā stāsta par riskantām avantūrām, kurās iekuļas jaunais gleznotājs, esot ceļā uz indiāņu svētakmeni, lai to iemūžinātu unikālā gleznā.Viegli ironiskajā stāstījumā Aleksandrs Tauriņš uzbur cilvēkus, notikumus, džungļu skaņas, krāsas un smaržas.  Ceļā viņam nākas pārciest tropu saules svelmi un badu, draudīgu tikšanos ar izsalkušu pumu pāri, ielūkoties acīs aligatoram, bēgt no kaujinieciski noskaņotu indiāņu bultām. Rakstnieks stāsta par džungļos dzīvojošajiem mūkiem, vēro kā saulrietā upes krastā indiāņu bērni spēlējas ar delfīnu, bet tirgū apbrīno vietējo delikatesi - kūpinātu žņaudzējčūsku...“Orinoko” lielākais pievilcības spēks ir vienreizējā klātbūtnes izjūta, ko lasītājam rada Aleksandra Tauriņa sulīgā valoda. Rakstniekam piemīt īpašs talants - viņš glezno vienlīdz krāšņi gan ar otu uz molberta, gan ar vārdiem uz papīra.„Mans stāstījums par džungļiem ir kā gleznu virkne – tāpēc viss tiek aprakstīts tik spilgti. Dzīvojot Venecuēlā, esmu pieradis pie tā, ka cilvēkiem patīk košas, priecīgas krāsas. Tāpēc es ne tikai gleznoju, bet arī rakstu krāsaini, raibi un īsiem teikumiem...” 
Aleksandrs TauriņšAleksandrs Tauriņš (1917) dzimis Rīgā, beidzis Rīgas Valsts tehnikuma ķīmijas nodaļu, studējis Latvijas Mākslas akadēmijā Augusta Annusa meistarklasē, gleznošanas studijas turpinājis emigrācijā - Eslingenā pie prof. Ludolfa Liberta. 1948. gadā pārcēlies uz Venecuēlu, kur ieguvis atzinību un popularitāti gan kā gleznotājs, gan izstāžu kurators. Latvijā atgriezies 1997. gadā, ir Latvijas Mākslinieku savienības biedrs, pašlaik dzīvo Sabilē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja