Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mana mamma ir skolotāja

Protams, man girbas domāt, ka viņa ir laba sava amata pārstāve un joprojām mūsdienīgs cilvēks (par to spriežu pēc viņas prasmēm atrast ar grūti audzināmajiem - mamma visu mūžu ir strādājusi specskolā bērniem ar attīstības traucējumiem, - labu, man pat šķiet, priekš šīm pārsvarā sociāli nelabvēlīgo ģimeņu atvasēm, pārāk draudzīgu kopīgo valodu), kaut arī pati bieži ne bez rūgtuma konstatē - skolotāji ir viskonservatīvākā un bieži arī "aprobežotākā" tauta pasaulē.

Taču ne par to runa.

Pēdējos divos gados skolotāju saimē valdīja pamatots prieks tajā ziņā, ka valsts maz pamazām sāka reālāk novērtēt pedagogu darba apstākļus un, attiecīgi, kaut nedaudz, bet uzlaboja viņu darba samaksu. Joprojām esmu pārliecināts, ka ir trīs profesiju grupas, kuru algošanai sevi cienoša valsts kategoriski nedrīkst ekonomēt - tie ir mediķi, pedagogi un policisti, - cilvēki, kuri vistiešākajā, burtiskajā veidā nes atbildību par Latvijas pilsoņu jeb nācijas fizisko un garīgo nākotni. Ekonomisko grūtību laikos var (un vajag) taupīt uz jebkura ministra vai ierēdņa rēķina, taču tuvredzīgi ir izcelties savu kolēģu ministru vidū ar bezprecedenta idejām un sākt spriedelēt - kā to dara Izglītības ministre Koķe - par drastisku algu samazināšanu pedagogiem un aizmuldēties pat tik tālu, ka skolotājiem varētu likvidēt vasaras atvaļinājumu (proti, joprojām valsts sektorā strādājošiem pedagogiem nemaksāt atvaļinājuma naudu).

Pirmkārt, paziņot šādu nudien "greznu domu" aprīlī (tak jau ne 1. datuma joks?), kad līdz vasarai ir trīs mēneši ir pilnīgs neprāts. Zinot konkrēti, cik pat pie visiem nesenajiem algu pielikumiem mēnesī saņem mana mamma (un, atvainojos, zinot, KĀ viņa strādā - es nekaunos teikt, klupdama krisdama, kā vairums skolotāju Pelču internātpalīgskolā!), es nevaru reāli iedomāties, kā lai viņa un viņas kolēģi šajos trīs mēnešos ietaupa naudiņas savam "bezmaksas atvaļinājumam", ko idee fixe formā pasviedusi sociāli bezatbildīgā ministres kundzene - lai paprovē pati rādīt priekšzīmi un atsakās pirmā no atvaļinājuma naudas! Galgalā, ar ko Latvijas pedagogu galvenais uzraugs (ministrs) atšķiras no "učenes" lauku skolā?

Nožēlojams ir arī Koķes arguments, ka "citās eiropās" kaut kur esot šāda prakse, ka skolotājiem vasarā nemaksā. Piedodiet, Latvija vismaz darba samaksas ziņā nav Eiropā (ja runājam, protams, par "veco Eiropu").

O.k., manas mammītes priekšrocība ir tā, ka laukos dzīve ir drusku lētāka, kā Rīgā, tāpat savs dārziņš, maķenīt mazāki komunālie maksājumi un esmu arī es. Varu palīdzēt.

Taču ko darīs pilsētu skolotāji? Kā viņi pārlaidīs vasaru?

Skolotāju darba kvalitātei var un vajag pievērst pastiprinātu uzmanību, skaidrs. Jo bez galvenā topošās personības acurauga - ģimenes, - tieši viņu, pedagogu, rokās un galvās arī atodas Latvijas bērnu liktenis. Taču nožēlojami ir plātīties kā taupības pionierei ar idejām, kuras skolotāju nebūt ne rožaino dzīvi un darba ikdienu pārvērš nākotnes murgā, kuru neviens negribētu novēlēt savam tuvākajam. Arī es savai mammai.

Koķes vārdi ir bezatbildīgi un šī šķietamā mudīgā ietaupītā kapeiciņa atmaksāsies ar to, ka drīz profesijā skolotājs vēlmi strādāt izteiks vienīgi idioti, kuri pārtiek no svaiga gaisa un aota ūdens. Vai neprātīgi mizantropi. Un tad nebūs, no kā prasīt atbildību par darba tikumu: kā maksā - tā strādā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja