Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Miris norvēģu filozofs Ārne Ness

Deviņdesmit sešu gadu vecumā miris ievērojamākais norvēģu filozofs Ārne Ness, pazīstams ar savu ekscentrisko ģenialitāti un humānismu. "Šķiet, pārāk daudzi no mums tā īsti nereflektē par savu dzīvi un esību vai arī sāk to darīt pārāk vēlu," sacījis Ness, kurš kļuva slavens kā ekoloģijas filozofs un tā dēvētās Oslo skolas filozofijā dibinātājs.

"Viņš rada prieku visniecīgākajās lietās, ko mēs, pārējie, vispār nepamanījām. Viņš arī allaž uzjautrinājās par savām vājībām," avīzei Aftenposten komentē rakstnieks Peters Meljenders. Arī savu ekscentrisko reputāciju Ness uztvēra ar humoru: "Esmu diemžēl nonācis līdz tam, ka varu pateikt gandrīz jebko un mani neviens nenolamās." Ā.Ness bija arī pazīstams alpīnists un boksa entuziasts. Aiz Nesa projektiem slēpās liela ziņkāre par dzīvi un dabu. Pat nāve viņā izraisīja ziņkāri. "Ārne nebaidījās no nāves. Ja citi domā par to, ko viņi nomirstot zaudēs, Ārne nāvi uztvēra kā interesantu pieredzi," sacījis Nesa draugs. Ā.Nesam bija liela loma Norvēģijas pēckara mentalitātes veidošanā, sevišķi konflikta risināšanas jautājumos. Pēc Otrā pasaules kara viņš pievērsa uzmanību pretrunai starp nīstajiem nacistu simpatizētājiem un pārējo tautu. Ā.Ness bija par dialogu ar tiem, kuri karā izvēlējās "nepareizo" pusi un mēģināja radīt tautā izpratni par viņu izvēli. Ā.Ness savās lekcijās aicināja uzstāties pat sodītus nacistus. "Viņš radīja izpratni par to, ka kļūdīties ir cilvēcīgi, ka konfliktējošajām pusēm ir vairāk kopēja, nekā viņi iedomājas," sacīja Meljenders. Latviski divus izdevumus piedzīvojusi Ā.Nesa grāmata Dzīves filosofija: personiskas pārdomas par jūtām un prātu (no norvēģu valodas tulkojusi Dace Deniņa), Norden AB, 2001, 2004.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja