Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūžībā devies stikla mākslinieks Arnolds Vilbergs

Pērnā gada izskaņā, 28. decembrī, mūžībā devies stikla mākslinieks, pedagogs Arnolds Vilbergs, aģentūru LETA informēja Latvijas Mākslinieku savienībā.

Arnolds Vilbergs dzimis 1934. gada 2. oktobrī. 1955. gadā viņš beidza Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Stikla mākslas apdares nodaļu, bet 1965. gadā absolvēja Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Lietišķi dekoratīvās mākslas nodaļu. Stikla māksliniecisko apstrādi mākslinieks apguva arī Prāgas Rūpnieciskās mākslas institūtā.

Vilbergs strādāja Iļģuciema stikla fabrikā, bija ilggadējs LMA darbinieks, kā arī pasniedza privātajās mācību iestādēs.

Viņš bija viens no ievērojamākajiem stikla apstrādes māksliniekiem Latvijā. Mākslinieks darināja gan smalkus dekoratīvos traukus un apgaismes ķermeņus, gan monumentālus interjera dizaina objektus. Trauku apdarē dominēja grafiski un gleznieciski izteiksmes līdzekļi, kompozīcijās izmantoti stilizēti dabas elementu motīvi un abstrakti ekspresīvas formas.

Sadarbībā ar LMS Mākslas fondu Vilbergs izgatavoja projektus un veidoja darbus sabiedriskām iestādēm, ēdināšanas iestādēm, viesnīcām, kruīza kuģiem un kultūras iestāžu interjeriem. Mākslinieka daiļradei raksturīgi lielizmēra stikla objekti: dekoratīvā stikla un metāla kolonna - gaismas ķermenis, objekts viesnīcai Rīga, koncertzāle Lielā Ģilde, veidoja dekoratīvu sienu un apgaismes objektus restorānam Sēnīte, Rīgas Centrālajai dzelzceļa stacijai, Dailes teātrim un citviet.

Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja filiālē Mencendorfa nams, kā arī privātkolekcijās.

2011. gadā Vilbergam par nopelniem Latvijas valsts labā tika piešķirta Atzinības krusta V šķira un 1984. gadā LMS Goda raksts. 1983. gadā mākslinieks saņēma LPSR Kultūras ministrijas Goda rakstu.

Atvadīšanās no Vilberga notiks 4. janvārī plkst. 14 Salaspils kapu kapličā, Līvzemes ielā 35.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja