Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Noslēdzies Valsts valodas aģentūra organizētais valodas kuriozu konkurss "Domā, kā runā!"

"Ananāli lielie", "Lampa atbaidītāja, kas darbojas ar saules enerģiju", "Ventspiis iela" un "Cīsiņi gāzē" ir tikai neliela kuriozu daļa, kas tika iesūtīti Valsts valodas aģentūras organizētajam latviešu valodas kuriozu fotokonkursam "Domā, kā runā!". Konkurss notika no 2008. gada 9.jūnija līdz 30.jūnijam, un tā mērķis bija pievērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību mūsu ikdienā lietotajai valodai.

Kaut gan lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir ieguvuši vidējo izglītību un, protams, arī mācījušies latviešu valodas gramatiku, nereti veikalā, uz ielas vai kādā preses izdevumā ir iespējams redzēt reklāmas tekstus, preču nosaukumus, cenu zīmes u.tml., kas rakstītas nepareizā latviešu valodā, un tā vien šķiet, ka cilvēks, kas tos rakstījis, nav ieguvis pat 3 klašu izglītību.

Konkursa laikā ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja nofotografēt un augšupielādēt VVA mājaslapā www.valoda.lv attēlus ar nepareizu un kuriozu valodas lietojumu izkārtnēs, cenu zīmēs, preču zīmēs, reklāmās u.tml. Apkopojot konkursa rezultātus, Valsts valodas aģentūra ir gandarīta par Latvijas iedzīvotāju lielo atsaucību un iesaistīšanos šajā akcijā.

Konkursā kopumā piedalījās 102 cilvēki, kas iesūtīja 250 dažādus valodas kuriozus. Visvairāk – 36 dažādus kuriozus iesūtīja un tādejādi balvu par lielāko aktivitāti saņems Jana Bauģe. Nākamie aktīvākie konkursa dalībnieki, kas arī saņems balvas, ir Jānis Labucs un Rihards Deičmanis – iesūtīja attiecīgi 19 un 14 kuriozus. Savukārt par oriģinālāko sūtījumu balvu saņems:

1) Kristīne Ugeļska par iesūtītajiem kurioziem "Cūkgaļas sitieni ar saldo krējumu", kādas sabiedriskās ēdināšanas ēdienkartē un par preces "Paciņa ar rožlapām aprakstu";

2) Viktors Tereškovičs par iesūtīto kuriozu "Šašliks ar zālīti";

3) Jana Bauģe par iesūtīto kuriozu – "Seriāls, kas nobeidzas uz lielā ekrāna"

Konkursa komisijai bija ļoti grūti pieņemt lēmumu par oriģinālākajiem kurioziem, jo tik daudz nepareizu un kļūdainu latviešu valodas lietojuma "pērļu" līdz šim vienkopus nebija gadījies redzēt. Tāpēc tika nolemts piešķirt veicināšanas balvas par trīs absurdākajiem kurioziem:

1) Mārim Vanagam par iesūtīto kuriozu – preces nosaukumu kases čekā "Anniņa bez sāls";

2) Armandam Onzulam par iesūtīto kuriozu – preces nosaukumu "Pelddvielis bērniem ar kapu";

3) Dāvim Liepiņam par iesūtīto kuriozu – preces nosaukumu kases čekā Plovs;

Izvēlētie konkursa dalībnieki saņems balvas, bet interesantākos kuriozus iecerēts apkopots izstādē, kas būs apskatāma visiem interesentiem. Patlaban un arī turpmāk valodas kuriozi būs apskatāmi VVA mājaslapā www.valoda.lv, un kaut arī konkurss ir beidzies, Valsts valodas aģentūra aicina iedzīvotājus arī turpmāk augšupielādēt VVA mājaslapā attēlus ar nepareizu un kuriozu valodas lietojumu izkārtnēs, cenu zīmēs, preču zīmēs, reklāmās, lai apkopotu šādus gadījumus un neaizmirstu par šī jautājuma aktualitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja