Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Rīgas Zooloģiskajā dārzā notiks Putnu dienas

Rīgas Zooloģiskajā dārzā no 4.aprīļa līdz 5.aprīlim plkst.12 līdz plkst.15 notiek Putnu dienas.

Kaut ziema šogad atkāpjas negribīgi un daudzu ļaužu prātos plosās problēmu puteņi, Saule arvien pārliecinošāk sāk valdīt dabā un cilvēku sirdīs. Neizbēgami, kā zīlītes dziesma, kā strazdu atgriešanās, kā pūču ūjināšana siltos vakaros, kā dzeņu trakie tarkšķi sauso koku galotnēs, pienācis laiks "Putnu dienu" pasākumiem Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Kā jau ierasts, arī šogad katrs putnus mīlošs apmeklētājs šo sestdien un svētdien plkst.12 - 15 "Dzeņa darbnīcā" varēs gatavot putnu būrīšus. Savukārt "Pūces skolā" varēs iepazīt visu 13 Latvijā sastopamo pūču sugu atšķirības un dzīves gudrības, bet zoodārza Abinieku mājas zālē būs iekārtota visai plaša dekoratīvo dziedātājputnu izstāde.

Daudzu gadu gaitā "Dzeņa darbnīcā" demonstrēta visdažādāko putnu mākslīgo ligzdvietu izgatavošana - gan ligzdas pamatne stārķiem, gan ligzdas kastes pīlēm un lauka piekūniem, gan būri gaigalām, gaurām, garastes pūcēm, meža pūcēm un mazākajām Latvijas pūcītēm - apodziņiem. Arī šogad, pateicoties Dabas aizsardzības pārvaldes atbalstam, "darba plāns" (sagatavotie materiāli) ir visai plašs. Paredzēts izgatavot 150 būrīšus zīlītēm, zvirbuļiem un mušķērājiem, 100 būrīšus strazdiem, 12 būrus meža pūcēm un 12 ligzdošanas kastes plīvurpūcēm.

Sestdien katrai "darbnīcai" būs savs "saimnieks". Mazāko būrīšu darināšanu uzraudzīs žurnāla "Zīlīte" veidotāji, bet strazdu būrus palīdzēs meistarot dabas draugs Ģirts Strazdiņš. Savukārt pūču būru "darbnīcu" modri uzraudzīs Latvijas slavenākais Ziemassvēt... Atvainojiet! Latvijas dižākā pūce - Kaspars Pūce.

Pagājušajā rudenī un ziemā Latvijā vairākkārt tika konstatētas šeit ļoti reti sastopamās plīvurpūces. Šī suga Latvijā savulaik ligzdoja (20. gadsimta 50-tajos un 60-tajos gados) un, cerot uz vēstures atkārtošanos, viens no pazīstamākajiem pūču pētniekiem Latvijā, Guntis Graubics "Dzeņa darbnīcā" ierādīs, kā uzmeistarojama šai sugai piemērota ligzdošanas kaste.

Mazo būrīšu gatavotājiem netiks liegts savus darinājumus ņemt līdzi, taču paredzēts "apbūrot" arī Zoodārzu un Mežaparku. Savukārt pūču būri ar Dabas aizsardzības pārvaldes gādību aizceļos uz Īpaši aizsargājamām dabas teritorijām.

Lai palīdzētu iepazīt Latvijas visnoslēpumainākos putnus - pūces, "Putnu dienu" pasākumu ietvaros zoodārza Mācību klasē būs atvērta improvizētā "Pūces skola". Šajā radošajā darbnīcā, zoodārza pieradinātajam ūpim Fiļam klātesot, varēs iepazīt visu 13 Latvijā sastopamo pūču atšķirības, dzīves veidu un paradumus.

Savukārt zoodārza Abinieku mājas zālē 4. un 5. aprīlī būs apskatāma Jeļenas Kustovas dekoratīvo dziedātājputnu izstāde un iegūstama informācija par šo putnu aprūpi. Vairāk nekā 40 sugu un šķirņu amadīnas, kanārijputniņi, audējputni, papagaiļi un ūbeles ar savām skaļajām balsīm noteikti spēs radīt īsti pavasarīgu sajūtu, ja arī saule paslēpsies mākoņos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja