Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Rušdi izbrāķēts Bukeram

Salmana Rušdi pēdējais romāns "Florences burve" gluži vienkārši nebija pietiekami labs, lai kandidātu uz šī gada Bukera prēmiju, paziņojis žūrijas priekšsēdētājs Maikls Portillo, kādreizējais Toriju parlamenta loceklis un valdības ministrs. Turklāt viņš piezīmēja, ka tiesneši pat nepavadīja pārāk daudz laika, lai par to diskutētu.

"Es varu teikt, ka diskusijas, kas mums bija par Salmana Rušdi un pārējo autoru grāmatām, bija diskusijas par grāmatu un ne par autoru," viņš paziņoja laikrakstam The Guardian pēc preses konferences, kurā tika paziņoti kandidāti. "Piecu žūrijas locekļu vērtējumā, Salmana Rušdi grāmata nebija starp mūsu augstāk novērtētajām sešām grāmatām. Mums nebija lielas diskusijas par to.

Tiesa, ne vien Rušdi romāns ir izkritis konkursā. Arī divas pārējās bukmeikeru iecienītākās grāmatas nav iekļuvušas 50 tūkstošu mārciņu vērtās Bukera balvas laureātu kandidātu sarakstā. Tās bija Mišeles de Kretseres "The Lost Dog" jeb "Pazudušais suns" un Džozefa O'Neila romāns "Netherland' par Ņujorku pēc 11.septembra un kriketu.

To vietā tiesneši ir izvēlējušies sešus citus romānus – to skaitā divas debijas, kas sedz plašu ģeogrāfisku teritoriju un kurus viņi raksturojuši kā "intensīvi lasāmus" un "lappušu šķīrējus". Žūrijas locekle un romāniste Luīze Doutija atklāja, ka par sesto grāmatu bija "neliela diskusija", taču par piecām pārējām grāmatām žūrija ir bijusi "absolūti vienisprātis". "Mums nav šaubu [par izvēli] – te nebija nekādu kompromisu," viņa norādīja.
Bukmeikeri, kas bija minējuši Rušdi un O'Neilu kā favorītus balvai, pēc kandidātu paziņošanas nekavējoties pārrēķināja savas likmes. Par ticamāko balvas ieguvēju tagad tiek uzskatīts Sebastjana Barija romāns "The Secret Scripture" jeb "Slepenais raksts". Barija romāns ir alternatīva Īrijas vēsture, pastāstīta caur teju simts gadus vecas sievietes, kas pavadījusi gandrīz visu savu dzīvi psihiatriskajā slimnīcā, slimības vēsturi un viņas psihiatru.

Žūrijas simpātijas pret lieliem romāniem izpaužas arī ar Amitava Goša romāna "Sea of Poppies" jeb "Magoņu jūra" nominēšanu Bukera prēmijai. Tā ir pirmā daļa iecerētā triloģijā, kas sākas pirmā Opija kara priekšvakarā 1838.gadā un iet cauri desmitgadēm un kontinentiem. Nominēto starpā arī ir reti pārliecinoša 700 lappuses bieza austrāliešu rakstnieka Stīva Toltza debija "A Fraction of the Whole" jeb "Veseluma daļa". "Tā ir ļoti austrāliska grāmata – brīnišķīgi negodbijīga," komentē Portillo. Par abiem debijas romāniem viņš saka: "Savā ziņā var teikt, ka tie ir debijas romāni. Ne nepilnību, bet to svaiguma dēļ."

Vienīgā sieviete starp nominētajiem kandidātiem ir Linda Granta ar romānu "The Clothes on Their Backs" jeb "Drēbes, kas viņiem mugurā" par noslēpumiem un pagātni, un par to, kā drēbes, ko mēs valkājam, mūs definē.

Uzvarētājs tiks paziņots 14.oktobrī Londonā. Kandidāti ir Aravinds Adiga ar romānu "The White Tiger" jeb "Baltais tīģeris", Sebastjans Barijs ar "The Secret Scripture" jeb "Slepenais raksts", Amitavs Ghošs ar "Sea of Poppies" jeb "Magoņu jūra", Linda Granta ar "The Clothes on Their Backs" jeb "Drēbes, kas viņiem mugurā", Stīva Toltza "A Fraction of the Whole" jeb "Veseluma daļa", Filipa Henšera "The Northern Clemency" jeb "Ziemeļu žēlsirdība".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja