Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Strazdu dziesmas Saulei

Ciklā Pasaules Saules dziesmas norvēģu komponists Bjērns Andors Drāge

Debesu valstība līdzinās sinepju graudiņam, ko kāds cilvēks ņēma un iesēja savā tīrumā. Šī ir gan mazākā no visām sēkliņām, bet kad tā izaug, tad tā ir lielāka par citiem dārza stādiem un top par koku, tā ka putni apakš debess nāk un taisa ligzdas viņa zaros, — šīs rindas no Sv.Mateja evaņģēlija norvēģu komponists Bjērns Andors Drāge izvēlējies savam jaunajam kora opusam Comme un arbuste (Kokam līdzīgi), ar to iekļaujoties diriģenta Māra Sirmā un viņa vadītā kora Kamēr… vērienīgajā starptautiskajā projektā Pasaules Saules dziesmas. Koncertuzvedumā, kas 3. un 4.jūlijā Latvijas Universitātes aulā priekšvēstīs Dziesmu svētkus, norvēģa kompozīciju pazīsim pēc putnu dziesmām, kuras dzidri un netverami skan Kamēr…solistu balsīs.

Putnu balsīs


"Norvēģis ar savu skaņdarbu nošāvis divus zaķus: putnu dziesmas to ne tikai dara tik spilgtu, bet ir arī veltījums ievērojamā franču komponista Olivjē Mesiāna simtgadei, jo putni ir būtisks simbols viņa jaunradē. Abi komponisti putnos redz dievišķo saikni starp debesīm un zemi. B.Drāge izmantojis putnu dziedājumus, kurus O.Mesiāns savulaik ierakstīja magnetofonā un pēc tam pierakstījis notīs, atšifrējot no palēnināta ieraksta," Māris Sirmais izstāsta, ka viņa kora solistes jau brīnišķīgi dziedot gluži kā melnais strazds, dziedātājstrazds un lakstīgala.

"Saules dziesmas — tas ir fantastiski! Jūtos pagodināts, ka mani uzaicināja, un domāju, ka šis projekts ir izcils!" komponists Dienai atbild epastā, ko raksta no savām mājām Būdē pašos Norvēģijas ziemeļos. "Vēl nekad neesmu bijis Latvijā un diemžēl nevarēšu atbraukt uz koncertu. Taču esmu sniedzis ērģeļmūzikas koncertus Igaunijā, Tallinā. Bieži spēlēju Mesiāna darbus, esmu pat atskaņojis visus viņa ērģeļopusus vienā koncertā. Šogad iedziļinājos viņa kompozīcijas tehnikās un daudz lasīju, ko viņš pats rakstījis par saviem darbiem. Putnu dziesmas viņa mūzikā ir ļoti svarīgas," stāsta Bjērns A.Drāge. Viņa dzimtenē patlaban baudāms visīstākais putnu dziesmu koncertmaratons, jo laikā ap Vasaras saulgriežiem Saule Norvēģijas ziemeļos spīd arī naktīs. "Jūnijā dienas un naktis ziemeļu Norvēģiju piepilda putnu dziesmas. Tās dara mūs visus ļoti laimīgus, tāpat kā saules siltums nakts vidū. Tas ir kaut kas, ko atcerēties garajās ziemas naktīs." Tieši šis saules piepildītais vasaras sākums ir komponistam vistuvākais gadalaiks. "Ziema ar tās auksto tumsu liek mums ilgoties vasaras. Bez ziemas mēs tik ļoti nealktu saulaino dienu," viņš piebilst, ka saule savā ziņā iedvesmo ikviena mākslas un mūzikas darba radīšanu.

Mežs mājas verandā


Draugs garīdznieks B.Drāgem devis ideju jaunajam skaņdarbam izmantot Mateja evaņģēlija līdzību, kurā stāstīts par sinepju sēkliņu, kas izaug par koku. "Putniem koki ir vajadzīgi, lai tajos vītu ligzdas. Koki mani vienmēr ir fascinējuši. Šogad iesēju 60 dažādu koku sēkliņas savas mājas verandā! Vēlāk es šos kokus iestādīšu mežā, pēc gadiem tie kļūs par mājvietu jaunām putnu paaudzēm," komponists gājis tālāk par radošās iztēles ceļojumu, kas tverts nošu partitūrā. Vai Kokam līdzīgi būtu viņa saulainākais opuss?

"Visvairāk saules ir manā darbā Querini (Kverīni), ko esmu komponējis diviem koriem. Tas ir vēstījums mūzikā par itāļu jūrnieka Pjetro Kverīni jūras ceļojumu 1431.gadā. Viņš veda vīna kravu no Kipras uz Briseli, taču stipra vētra gandrīz iznīcināja viņa kuģi. Tikai pēc daudzām dienām kuģis un tā komanda piestāja Restas salā Norvēģijā. Šis ceļojums man atgādina Dantes Dievišķo komēdiju. Dantes ellē bija auksta, sasalusi upe, bet Kverīni sastapās ar Norvēģijas ziemu, kas, manuprāt, ir īsta elle Eiropas dienvidniekiem. Taču līdzīgi kā Dievišķajā komēdijā, Kverīni izglābās un atgriezās paradīzē." Skarbo jūras pārbaudījumu muzikālo gleznu komponists sacerējis diviem koriem. Vienam jādzied itāliski un latīniski, otram norvēģu valodā.

Koris no operas


Ērģeļspēle un komponēšana ir tikai divi aspekti B.A.Drāges radošajā daudzpusībā. Viņš izveidojis un vada interesantu profesionālo kori VocalART, kurā laikmetīgās mūzikas atskaņošanai pulcē… Norvēģijas operas solistus un vokālos pedagogus! "VocalART ir jauns profesionālu dziedātāju koris, kas specializējas mūsdienu mūzikas atskaņošanā. Dziedātāji ir Norvēģijas operas solisti vai arī vokālie pedagogi. Mēs cenšamies nostiprināt vokālu forumu dziedātājiem, kuri parasti dzied atsevišķi, solistu statusā. Esmu mākslinieciskais vadītājs, taču bieži ielūdzu visdažādākos viesdiriģentus un tikai dažus koncertus diriģēju pats," viņš atklāj.

"Kopš 1996.gada esmu brīvmākslinieks — mūziķis un komponists. Tas nozīmē, ka vienmēr esmu spiests darīt ko citu, lai pelnītu maizi. Kopš 2002.gada pasniedzu Tromso universitātē, šogad kļuvu par Būdē/Nūrlannes universitātes profesoru. Cenšos saglabāt aktīva izpildītājmākslinieka — ērģelnieka, diriģenta, kamermūziķa statusu, taču arvien vairāk laika pavadu komponējot," šādi viņš komentē savu plašo radošo profilu. Viss esot iespējams arī tāpēc, ka "lidosta ir tikai piecu minūšu attālumā no manām mājām un izstīdzējušajiem, sīkajiem kociņiem manā verandā. Pēc pusotras stundas jau esmu Oslo vai Trumsē!".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja