Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

UNESCO atzīmēs Starptautisko lasīt un rakstītprasmes dienu

"Lasīt un rakstītprasme ir vislabākās zāles" – ar tādu devīzi šogad UNESCO atzīmēs Starptautisko Lasīt un rakstītprasmes dienu (International Literacy Day) 8. septembrī. UNESCO pētījumā secināts, ka spēja uzturēt labu veselību ir cieši saistīta ar cilvēka izglītības līmeni. Piemēram, pētījumos 32 valstīs atklāts, ka sievietēm ar vidējo izglītību zināšanas par HIV/AIDS ir piecas reizes augstākas, nekā sievietēm bez izglītības. Tāpat pierādīts, ka jaundzimušo mirstība grupās, kur sievietes prot lasīt un rakstīt, ir mazāka, nekā grupās, kur sievietes nelasa.

"Neizglītots cilvēks vienkārši ir vairāk tendēts uz sliktu veselību, jo mazāk spējīgs sarūpēt nepieciešamo medicīnisko aprūpi sev un savai ģimenei," skaidro UNESCO ģenerāldirektors Koičiro Macura. "Lasīt un rakstītprasme ir nozīmīgs līdzeklis, kas nodrošina sabiedrības veselības saglabāšanu."

Pēdējos gados neizglītoto pieaugušo skaits ir samazinājies no 871 miljoniem (1985. – 1994. gada periodā) līdz 776 miljoniem (2000. – 2006. gada periodā). Savukārt globālais izglītības reitings no 76% pacēlies uz 84%. Tomēr, neskatoties uz to, aptuveni 774 miljoni cilvēku pasaulē, tas ir – gandrīz viena piektā daļa pieaugušo joprojām neprot ne lasīt, ne rakstīt; 75 miljoni bērnu nav iekļauti izglītības sistēmā. Šajā kontekstā ļoti daudzas valstis nespēs sasniegt mērķi līdz 2015. gadam nodrošināt, ka pieaugušo izglītība sasniedz 50%. Tas ir viens no sešiem programmas "Izglītība visiem" (Education For All (EFA)) mērķiem, kas tika izvirzīts 2000. gada Pasaules izglītības forumā Dakārā.

Starptautiskā Lasīt un rakstītprasmes diena UNESCO tiks atzīmēta ar UNESCO Starptautiskās Lasīt un rakstītprasmes balvu (UNESCO International Literacy Prizes) pasniegšanu, izceļot izglītības programmas Brazīlijā, Etiopijā, Dienvidāfrikā un Zambijā, kas atzītas kā pozitīvs ieguldījums sabiedrības veselības veicināšanā. Tāpat UNESCO rīko arī apaļā galda diskusiju par lasītprasmes un veselības saistību. Tajā piedalīsies ANO Programmas cīņai ar HIV/AIDS (UNAIDS) izpilddirektors Mišels Sidibe (Michel Sidibe), Globālā Bērnu tīkla (Children’s Global Network) ģenerāldirektos un viens no dibinātājiem Mehnazs Azizs (Mehnaz Aziz), Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektora asistents Hiroki Nakatani (Hiroki Nakatani), jezuītu priesteris, Zambijas Universitātes goda profesors un globālās HIV/AIDS kustības aktīvists Maikls Dž. Kellijs (Michael J. Kelly).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sākas Starptautiskais Baltijas baleta festivāls

Starptautiskais Baltijas baleta festivāls sāksies 3. oktobrī ar pašmāju jauno horeogrāfu un labāko dejotāju bezmaksas koncertu t/c Origo. Festivāls norisināsies līdz 4. novembrim Rīgā, Ogrē un Cēsīs...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja