Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

UNESCO izaicina mantojuma stāstniekus

"Būtiski ir izvērtēt mantojuma nozīmi: vai mantojums izzūd, piedzīvo pārvērtības, nekad iepriekš nav apzināts, nav plašākai sabiedrībai pieejams vai zināms, nav citādi nododams citiem? Vai tu spēj dot savu personīgo pieredzi un zināšanas mantojuma stāsta veidošanā? Radot stāstus par kultūras un dabas mantojumu, palīdzēsim saglabāt vērtības, kas padara mūs tik īpašus savā identitātē un vēsturiskajā spēkā," saka UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika, aicinot no 8. līdz 14. oktobrim ikvienu atrast mantojuma stāstu savā ģimenē vai apkaimē, lai iemūžinātu to klausāmā, skatāmā vai lasāmā veidā un dalītos stāstā ar citiem.

Šogad UNESCO nedēļas tēma ir Izstāsti mantojumu, kuras laikā aicinām skaidrot mantojuma vērtības un radīt tām vietu informatīvajā telpā, iesaistoties prasmīgā materiālo un nemateriālo, dabas un kultūras mantojuma vērtību dokumentēšanā un kļūt par Mantojuma stāstnieku, kurš stāstu pavēsta citiem klausāmā, skatāmā vai lasāmā veidā. UNESCO nedēļa Latvijā ik gadu norisinās kopš 2011. gada.

Izvēloties sev saistošāko līdzdalības formu, ikviens interesents aicināts radīt savu mantojuma stāstu, piemēram, doties pastaigā ar ģimeni gar Daugavas lokiem, nofotografēt kādu Rīgas vēsturiskā centra ēku, uzfilmēt videostāstu par kādu J. K. Broces kolekcijā attēlotu vietu, ieskenēt savu radinieku vēstules, audioformātā ierakstīt sevi dziedam suitu izloksnē, izveidot bloga ierakstu par pieredzēto Dziesmu un deju svētkos utt. Kad stāsts radīts, Latvijas Nacionālā komisija aicina to izstāstīt citiem, piemēram, izmantot iegūto materiālu mācību procesā, veidojot izglītojošas lekcijas vai muzejpedagoģiskās nodarbības; parādīt savu sagatavoto videosižetu savai ģimenei, skolas biedriem, kolēģiem un vietējai kopienai; pievienot attēlu ar izzūdošām vietām http://www.zudusilatvija.lv; apzinātās mantojuma liecības saglabāt savā ģimenes arhīvā vai nodot tās glabāšanā savā vietējā muzejā, bibliotēkā vai skolā; dalīties ar paveikto savās vai pārstāvētās organizācijas internetvietnēs vai sociālo tīklu vietnēs.

Iedvesmai var ielūkoties tādās vietnēs kā UNESCO Latvijas dārgumi (http://latvijasdargumi.unesco.lv), Latvijas Nacionālā digitālā bibliotēka (https://www.lndb.lv), Letonika (https://www.letonika.lv), Kultūras kartes maršruti (https://www.kulturaskarte.lv/lv/marsruti), Latvijas kultūras kanons (https://kulturaskanons.lv), Nacionālā muzeju krājuma kopkatalogs (http://nmkk.lv), Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva audiovizuālo, foto un skaņas dokumentu digitālā krātuve (http://www.redzidzirdilatviju.lv) un citur.

Mantojuma stāstnieki aicināti dalīties ar UNESCO nedēļā paveikto mantojuma dokumentēšanā savās vai pārstāvētās iestādes internetvietnēs vai sociālo tīklu vietnēs (nosūtot saiti uz ievietoto materiālu e-pastā [email protected]), izmantojot mirkļbirku #unesconedela2018, lai arī citi to var izmantot kā noderīgu un kvalitatīvu avotu Latvijas un pasaules mantojuma vērtību iepazīšanai un tālākai nodošanai.

Mantojuma stāstnieki ir aicināti uz visplašāko radošo iniciatīvu un interpretāciju, bet neliela paškritikas deva arī tomēr nepieciešama. Būtu labi neappludināt ar simtiem līdzīgu bilžu – es vārtos krāsainās lapās vai es un Silguldas pilsdrupas. Baiba Moļņika aicina izvērtēt privātā stāsta pienesumu, aicinot doties dziļāk vēstures, novadpētniecības un savas dzimtas mantojumā. Piemēram viņa min – varbūt kāds vēlas pastāstīt par savu vecmāmiņas tautastērpu, lai par to uzzina arī citi. "Šajā akcijā vēlamies līdzsvarot moderno tehnoloģiju iespējas ar mantojumu," saka UNESCO Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Lai padižotos ar savu stāstu un pareklamētu Mantojuma stāstnieku akciju citiem, radīta arī iespēja vietnē Facebook savai profila bildei pievienot stāstnieka titula vizuālo zīmi.

Plašāk: www.unesco.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja