Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Valdība apstiprina grozījumus Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs

20.novembrī valdība apstiprināja grozījumus Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas pamatnostādnēs (Pamatnostādnes) 2012.–2018.gadam. Grozījumi paredz papildu finansējumu vairākām ministrijām un institūcijām sabiedrības saliedētības veicināšanai un papildu pasākumus šī mērķa īstenošanai Pamatnostādņu Rīcības plānā.

Grozījumi Pamatnostādnēs veikti pamatojoties uz Ministru prezidenta šī gada 21.februāra rezolūciju pēc valodu referenduma. Rezolūcija paredzēja atbildīgajām institūcijām izstrādāt pasākumu kopumu, lai Latvijā veidotu saliedētu un iekļaujošu sabiedrību un stiprinātu nacionālo identitāti. Institūciju ierosinātos priekšlikumus izvērtēja Ministru prezidenta izveidota darba grupa. Šā gada 29.maija sēdē Ministru kabinets (MK) atbalstīja sabiedrības saliedēšanas prioritāro pasākumu iestrādi Pamatnostādņu Rīcības plānā. Savukārt 10.jūlija un 16.augusta sēdēs MK lēma par papildu nepieciešamajiem līdzekļiem sabiedrības saliedētības pasākumiem. Papildu finansējums sabiedrības saliedētības veicināšanas pasākumu īstenošanai piešķirts Valsts kancelejai, Aizsardzības ministrijai (AM), Ārlietu ministrijai (ĀM), Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP), Kultūras ministrijai (KM) un Sabiedrības integrācijas fondam (SIF). Šīm institūcijām kopumā piešķīra 2012.gadā 928 147 latu; 2013.gadā piešķirts 740 381 lats un 15.novembrī ar Saeimas lēmumu piešķirti vēl papildu 365 000 latu. Savukārt 2014.gadā plānots piešķirt 769 362 latus, 2015.gadā - 782 375 latus. Jāatgādina, ka daudzas aktivitātes sabiedrības integrācijas jomā iesaistītās institūcijas jau veic pašreizējā budžeta ietvaros. Papildu piešķirtie līdzekļi sabiedrības saliedētības veicināšanai ietver finansējumu IZM latviešu valodas apguves veicināšanai, atbalstam pedagogiem darbā ar bērniem, kuriem ir atšķirīgs latviešu valodas prasmes līmenis, atbalstam nedēļas nogales skolām valstīs, kur dzīvo liels skaits latviešu, kā arī valodu portāla attīstībai. NEPLP – sabiedrisko mediju vienota ziņu portāla izveidei latviešu un krievu valodās, sabiedriskajam pasūtījumam Latgales reģionālajiem medijiem par aktualitātēm reģionā un Latvijā, Latvijas Radio 4 kapacitātes stiprināšanai. SIF – Latvijas mazākumtautību bērnu ģimeņu programmai, latviešu valodas kursiem, īpaši Latgalē; tāpat kopīgiem latviešu un mazākumtautību skolu pasākumiem, kā arī nometnēm Latvijā diasporas bērniem. Papildus finansējums ĀM paredzēts globālās latviešu komunikācijas platformas attīstīšanai internetā, AM - jaunsargu kustības attīstībai. KM - atbalstam latviešu diasporai ārzemēs, kā arī sociālās atmiņas veicināšanai, tostarp muzejpedagoģijas attīstībai un Latvijas vēstures mācīšanai. Jāpiebilst, ka vairākas no minētājām aktivitātēm jau uzsāktas šajā gadāKM ir atbildīgā institūcija par nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un integrācijas politikas koordinēšanu un ieviešanu. Pamatnostādnes, ko valdība pieņēma 2011.gada nogalē, ir galvenais politikas attīstības dokuments, kurā definēta valsts politika nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības attīstības un integrācijas jomā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Gatavojoties Arēnas šovam, Gustavo izdod jaunu dziesmu

Mūzikas producents un izpildītājs Gustavo, gatavojoties savam līdz šim grandiozākajam un dinamiskākajam koncertšovam, kas notiks 6. decembrī Arēnā Rīga, izdod jaunu skaņdarbu Jāshēmo, informēja mūziķ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja