Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra
Ģimenes ārstu streiks liecina par ilgstoši pieļautām sistēmiskām kļūdām gan nozarē, gan valsts pārvaldē kopumā

Augonis ir jāoperē, nevis jāpaļaujas uz brīnumziedi

Latvijā neatradīsim nevienu nozari, kas darbotos vairāk vai mazāk stabili un tajā nebūtu akūtu, gadiem iekrātu problēmu. Šķiet, tieši ilgstošā politiķu un ierēdņu mazspēja vai drīzāk bailes no konsekventas, pragmatiskas un loģiskas rīcības, kas īstermiņā ir sāpīga, bet ilgtermiņā tomēr efektīva, radījusi pašreizējo haosu valsts sistēmā, kuru atrisināt ar katru gadu kļūst aizvien sarežģītāk, patiesībā – tikpat kā neiespējami. Arī pašreizējais ģimenes ārstu streiks liecina ne par ko citu kā par ilgstoši pieļautām sistēmiskām kļūdām gan nozarē, gan arī valsts pārvaldē kopumā – tieši tādā pašā mērā kā problēmas izglītībā, autoceļu nozarē, sociālajā jomā, nodokļu krāpšanu, korupcijas un citu noziegumu atklāšanā un apkarošanā utt. Uzskaitījumu var turpināt bezgalīgi.

Var atbalstīt vai kritizēt ģimenes ārstu rīcību, tomēr, manuprāt, šī cīņa par savu prasību izpildi, kuru, visai iespējams, mediķi šoreiz uzvarēs, dos īstermiņa risinājumu. Proti, pašu mediķu leksikā runājot – sastrutojošais augonis tiks nevis izgriezts un kārtīgi sakopts, bet gan tikai apsmērēts ar kādu brīnumziedīti, uz laiku mazinot sāpes. Respektīvi – gan jau valdības stabilitātes vārdā ģimenes ārstu prasīto naudu valdība atradīs, noņemot to kādai citai tikpat akūtai vajadzībai, tādējādi vismaz šo problēmu uz kādu laiku paslaukot zem paklāja. Un visi būs laimīgi. Kādu laiku – līdz nonāksim pie secinājuma, ka budžetā atkal nav pietiekami naudas un steigšus jāveic "izdevumu konsolidācija". 

Mediķu un politiķu strīda karstumā ir aizmirsusies būtiska nianse – problēma nav kāda ierēdņa vai politiķa gribēšanā vai negribēšanā maksāt lielākas algas, bet gan tajā, ka nav jau pašas naudas.

Tieši tāda pati problēma ir gan izglītībā, gan iekšlietās, gan bedrainajā autoceļu nozarē. Un tajā pašā laikā jāsaka pretējais – kopējais naudas daudzums nemaz nav tik mazs, tikai jautājums, kā šo naudu apsaimnieko tie, kuriem tā ir uzticēta. Pēdējo mēnešu laikā daudz esmu runājis ar ceļu nozares speciālistiem, kuri vienprātīgi atzīst, ka savā ziņā ir bezjēdzīgi nemitīgi gadu no gada lāpīt sabrūkošu autoceļu, jo ielāpi ir tikai īstermiņa risinājums, kas diezgan ātri tiek atkal izplēsti un bedres rodas no jauna. Tikai nereti jau daudz dziļākas un bīstamākas. Kvalitāti var nodrošināt, uzbūvējot jaunu ceļu. Tieši tas pats notiek visās citās nozarēs – tā vietā, lai īstenotu nopietnu un kvalitatīvu, bet pats galvenais – rūpīgi pārdomātu un ilgtspējīgu remontu, ik gadu notiek riņķa dancis ar lozungu "Dodiet mums šodien un tūlīt!". Vienmēr jau kaut ko – vairāk vai mazāk, bet iedod. Taču, kā jau teicu, histēriskajā naudas sagrābstīšanā aizmirstas problēmas pamata cēloņi, kurus neviens nerisina.

Arī šobrīd totāli sagandētā nodokļu reforma rāda, ka politiķi nav spējīgi strādāt profesionāli un kvalitatīvi. Reforma, kuras pamata jēga bija radīt bāzi ilgtermiņa stabilitātei un attīstībai, šobrīd ir pakļauta īstermiņa vājībām un politiskām spēlēm. Diemžēl – kamēr valsts pārvalde nerīkosies atbildīgi un sistēmiski, tikmēr arī notiks haotiska un neproduktīva problēmu apgrābstīšana, nevis ilgtspējīga valsts attīstība.

Top komentāri

Andris
A
Cēlonis jau nav naudas trūkums; tās ir sekas nodokļu nemaksāšanai. Kamēr katrs trešais krāpsies un nemaksās nodokļus tikmēr tā arī turpināsies. Un kamēr tie divi no trim, kas maksā, aktīvi neko nedarīs, tas trešais nemaksās.
risinājums
r
Atlaist birokrātus parazītus ''ģimenes ārstus'' un naudu piešķirt īstajiem ārstiem - speciālistiem. Tad būs.
''nodokļu reforma''
&
jau sākotnēji bija iecerēta kā tīrais populisms un legalizēta nodokļu nemaksāšana, tāpēc arī sākās problēmas ar izpildi - lai būtu nauda, ko tērēt, tā ir vispirms jānopelna. Tiem, kas vaimanoloģē par nespoēju maksāt adekvātas algas nodokļu dēļ, jautājums - kāpēc Luksemburgā iedzīvotāju grupa, kas maksā tādu pašu ienākuma nodokli kā Latvijā, saņem 2 tūkstošus un vairāk? Ko?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē